Σε ότι αφορά την ψήφιση εναλλακτικού σεναρίου θεωρούμε προς το βέλτιστο σενάριο αποτελεί το Σενάριο ΙΙ, το οποίο στοχεύει στην διασύνδεση της παράκτιας και ορεινής Δωρίδας και ορίζει το Λιδωρίκι ως διοικητικό πόλο. Επιπλέον ορίζει Διαδρομές/Δίκτυα και Ειδικά Τοπία προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάδειξη των σημείων της ενδοχώρας του Δήμου και την σύνδεση με άλλα κέντρα όπως η Άμφισσα και η Ναύπακτος.
Σε ότι αφορά την Δημοτική Μαλανδρίνου, σε όλα τα σενάρια η περιοχή πέριξ του Μαλανδρίνου ορίζεται ως ΠΕΠ ή ΠΕΧ Γεωργική Γης: διαβαθμισμένης προστασίας στην οποία ισχύει θεώρηση γεωργικής γης ως βασικού παραγωγικού πόρου για την διατηρήσιμη πολυλειτουργικής φύσης / διαβαθμισμένη προστασία διαχείρισή της ως περιοχή ΠΕΠ ή ΠΕΧ του Ν. 4447/2016. Εντός αυτής χρήσεις του Π.Δ.59/2018 της γενικής κατηγορίας «Αγροτική χρήση» (άρ. 14).
Σας επισυνάπτουμε τη μελέτη του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων Τμήμα Εδαφοδολογίας Αθηνών" με θέμα "Χαρτογράφηση -Ταξινόμηση- Αξιολόγηση " των εδαφών του ΔΔ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ"η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο "Ωρίμανσης Πρωτότυπου Αναπτυξιακού Έργου Δήμου Δωρίδας - ΔΔ Μαλανδρίνου" και παρακαλούμε να την λάβετε υπόψη σας και να την συμπεριλάβεται στα Σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα εδάφη της ΔΔ Μαλανδρίνου τυγχάνουν εξαιρετικά κατάλληλα για τις αροτριαίες καλλιέργειες, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, τα πράσινα λαχανικά καθώς και για την καλλιέργεια σιτηρών και καλαμποκιού, ενώ ταυτόχρονα προκρίνεται η διατήρηση - ενίσχυση της γονιμότητας των εδαφών αυτών με την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων, όπως είναι αυτά της βιολογικής ή αειφορικής γεωργίας καθώς και η διατήρηση της κτηνοτροφίας με την εκπόνηση ειδικού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης.
Εν ολίγοις, αξιολογήθηκε ότι τα εδάφη του Δ.Δ. Μαλανδρίνου είναι κατάλληλα για γεωργική αξιοποίηση (σημαντικό ποσοστό εκτάσεων εξάλλου ήδη καλλιεργούνται) καθώς πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια της υψηλής παραγωγικότητας και της γονιμότητας, όπως προκύπτει και από τους Χάρτες της Μελέτης.
Παράλληλα στην περιοχή, υπάρχουν πολλές πηγές και πηγάδια τα οποία παραδοσιακά καλύπτουν με νερό τις αρδευτικές ανάγκες των υφιστάμενων καλλιεργειών.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε για τη θεσμοθέτηση της χρήσης γης ως γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία θα επιτρέπονται οι κατωτέρω χρήσεις:
1) Κατοικία για την εξυπηρέτηση της αγροτικής χρήσης.
(23) Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
(24) Αγροτικές εκμεταλλεύσεις - εγκαταστάσεις.
(30) Γωνιές ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία.
Όσον αφορά την τοποθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου συγκέντρωσης/ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων(ΠΕΔ Ν.4447/2016) με τη μορφή ΒΙΟΠΑ ή απλής πολεοδόμησης, όπως παρουσιάζεται στο Σενάριο Ι & ΙΙ.
Δεδομένου του ότι η αναφερομένη περιοχή χωροθέτησης της δραστηριότητας εντοπίζεται εντός του κάμπου της Βελλά, θα προτείναμε να μετατοπιστεί η χωροθέτηση της καθώς :
• Προκαλείται μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Υπογραμμίζεται ότι τα εδάφη συνιστούν εδάφη υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, με τίτλο «Χαρτογραφηση – Ταξινόμηση-Αξιοόγηση των εδαφών του ΔΔ Μαλανδρίνου του ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ»
• Αντιτίθεται στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τα σχέδια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Δωρίδας σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στα πλαίσια των οποίων εκπονήθηκε η ανωτέρω μελέτη
• Χωροθετείτε εντός λεκάνης απορροής του ταμιευτήρα του Μόρνου ο οποίος υπάγεται στις προστατευόμενες περιοχές πόσιμου νερού που προορίζονται για άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις είναι απαγορευτικές στην εν λόγω περιοχή όπως ορίζεται στο Άρθρο 8 του ΦΕΚ 720/Β/13.12.1983, «Περιορισμοί σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εξορυκτικές δραστηριότητες» στο οποίο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η εγκατάσταση κάθε είδους νέων βιομηχανιών και βιοτεχνιών ή η επέκταση τυχόν εγκατεστημένων στις παρακάτω περιοχές: α. Μέσα στη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας και Μόρνου.»
• Πρόκειται για μονάδες όχλησης οι οποίες βρίσκονται πλησίον του οικισμού Μαλανδρίνου και του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου.
Προτείνεται εναλλακτικά η χωροθέτηση του στην περιοχή «Αμάλλια- Ντομπροβίτσα», όπως παρουσιάζεται ενδεικτικά εντός του κόκκινου περιγράμματος στην ακόλουθη εικόνα, καθώς:
• Τα εδάφη δεν συνιστούν εδάφη υψηλής παραγωγικότητας
• Η εν λόγω περιοχή δεν εντοπίζεται εντός λεκάνης απορροής της λίμνης του Μόρνου
• Στην περιοχή συγκεντρώνονται ήδη κτηνοτροφικές μονάδες, οργανωμένα σφαγεία, ενεργές λατομικές εκτάσεις, εγκαταλελειμμένες λατομικές εκτάσεις εντός των οποίων εντοπίζεται και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) του Δήμου. Η θεσμοθέτηση ΒΙΟΠΑ στην εν λόγω περιοχή θα επιδράσει θετικά στις υφιστάμενες δραστηριότητες, ενισχύοντας την δράση τους.
Εικόνα 1 Απόσπασμα χάρτη, προτεινόμενη θέση Επιχειρηματικού Πάρκου Σεναρίου 1 και 2 (ροζ τρίγωνο),όρια λεκανών απορροής(πορτοκαλί χρώμα) κτηνοτροφικές μονάδες(μπλε χρώμα), οργανωμένα σφαγεία (φούξια χρώμα), ενεργός λατομικός χώρος (πράσινο χρώμα), εγκαταλελειμμένος πρώην λατομικός χώρος.
Παρακαλούμε να την λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω απόψεις και να τις συμπεριλάβετε στα Σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.