Η εκπόνηση Τ.Π.Σ για την Ύδρα συνιστά μια προνομιακή ευκαιρία ειδικότερα για τη μελέτη οργάνωσης του χώρου εντός του οικισμού της Ύδρας που ως ο μοναδικός οικισμός με προδιαγραφές μόνιμης κατοίκησης θα πρέπει να αποτελεί το κέντρο βάρος του όλου εγχειρήματος.
‘Ήδη από αυτό το στάδιο μελέτης, θα μπορούσε να μελετηθούν λύσεις αντιμετώπισης της έλλειψης κανόνων δόμησης εντός του οικισμού, παρά το αυστηρό καθεστώς προστασίας που τον διέπει. Να τεθεί δηλαδή το ζήτημα της ανάγκης για θεσμοθέτηση ενός ξεκάθαρου πλαισίου κανόνων και περιορισμών δόμησης για το σύνολο του δομημένου και αδόμητου χώρου εντός του οικισμού της Ύδρας για την εξάλειψη της ασάφειας και ανασφάλειας που χαρακτηρίζει την διαδικασία δόμησης στη σημερινή συνθήκη.
Σε αυτό το πλαίσιο , θα πρέπει να εξεταστούν οι όροι και προϋποθέσεις αξιοποίησης του κτηριακού δυναμικού του οικισμού της Ύδρας , το οποίο με τη μορφή που είχε το έτος 1962 αποδεικνύεται ότι υπερκαλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του επιδιωκόμενου στόχου πληθυσμιακής ανάπτυξης. Στο δυναμικό αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οικόπεδα τα οποία στοιχειοθετούν το δικαίωμα δόμησης ανεξάρτητα από το εάν μπορεί ή όχι να αποδειχθεί επακριβώς η μορφή που είχε το κτίσμα στο παρελθόν.
Επίσης, σε μια προσπάθεια περιορισμού των ανισοτήτων στο δικαίωμα της κατοικίας , θα μπορούσε να μελετηθεί η υπό προϋποθέσεις αξιοποίηση των αδόμητων οικοπέδων εντός του οικισμού , λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό ανάγλυφο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του άμεσου περιβάλλοντος. Τα αδόμητα αυτά οικόπεδα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επίσης προς κάλυψη των αναγκών κοινωνικής κατοικίας.