Α. ΟΤΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
1. Ο ΟΤΑ Πανόρμου αποτελείται από δυο οικισμούς (Άνω Πάνορμος και παραλία Πανόρμου στον όρμο Λεμονιάς) σε απόσταση περίπου 500 – 600 μέτρων μεταξύ τους σε ευθεία γραμμή. Θεωρώ πως θα πρέπει να επανεξετασθούν οι όροι δόμησης εκτός των ορίων των δύο οικισμών στην ενδιάμεση έκταση, γιατί οι ισχύοντες τώρα είναι σχεδόν απαγορευτικοί δεδομένου και του χαρακτηρισμού της περιοχής ως “NATURA” (η οποία περιοχή “NATURA” στην προκειμένη περίπτωση αφορά στην πραγματικότητα αγρούς με ελαιόδενδρα !!!).
Έχοντας σαν δεδομένο τον στόχο (μεταξύ άλλων) της μελέτης / υλοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ΔΕ Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος για «τουριστική ανάπτυξη» των περιοχών του παραλιακού μετώπου και «πληθυσμιακή αύξηση» του Δήμου Δωρίδος (που από τις ως τώρα ΜΗ ή ΚΑΙ τις εκάστοτε ΜΗ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του κράτους έχει οδηγηθεί σε μαρασμό και σταδιακά με βεβαιότητα σε προσεχή σχεδόν ερήμωση), ίσως θα πρέπει να μελετηθεί - εξετασθεί ή ένταξη της ενδιάμεσης έκτασης μεταξύ των δύο οικισμών του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού σε περιοχή με πιο «ευέλικτους» όρους δόμησης (= μη απαγορευτικούς).
2. Εντός του οικισμού της παραλίας Πανόρμου υπάρχουν περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως «δασικές» (ως Δασωμένοι Αγροί – ΔΑ). Δεν αφορά ίσως το αντικείμενο της μελέτης, θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να αναφερθεί, γιατί δεν μπορεί να είναι - κατά την άποψή μου - λογικό να ισχύουν διαφορετικοί όροι δόμησης για όμορες ιδιοκτησίες εντός του οικισμού.
Β. ΟΤΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ
1. Στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος» και στην θέση «Λεκάνη» που είναι όμορη με τον οικισμό της παραλίας Πανόρμου, δεν υφίσταται χαρακτηρισμένος οικισμός. Ίσως θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας οικισμού με ειδικούς έστω όρους δόμησης (= αυστηρότερους από τους γενικώς ισχύοντες όρους δόμησης για οικισμούς), πχ ως επέκταση των οικισμών της Ερατεινής και της παραλίας Πανόρμου.
Και σε αυτή την περιοχή υπάρχουν «διάσπαρτες» εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές (= Δασωμένοι Αγροί). Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκτάσεις με απόσταση από τον αιγιαλό μικρότερης των 200 - 300 μέτρων (για τις περισσότερες) σε ευθεία γραμμή (μερικές και σε απόσταση μικρότερη των 10 -15 μέτρων από την ακτή).
2. Είναι δυνατόν να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του παραλιακού μετώπου των ΟΤΑ Ερατεινής και Πανόρμου με λειτουργία «Βιολογικού καθαρισμού λυμάτων» στο παραλιακό μέτωπο ??? Έχω την πεποίθηση ότι τουλάχιστον η μελέτη θα πρέπει οπωσδήποτε να προτείνει (αν δεν το έχει ήδη προτείνει) την μεταφορά της εγκατάστασης του Βιολογικού καθαρισμού Λυμάτων μακριά από το παραλιακό μέτωπο, και μάλιστα με αναβάθμισή της, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα παράγωγα της διαδικασίας καθαρισμού των λυμάτων (πχ το νερό για άρδευση, τα ιζήματα για λίπανση ή και άλλες πρόσφορες χρήσεις)
Γ. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Περιοχές “NATURA” σε εκτάσεις με παραλιακό μέτωπο «φθίνουσες» από πλευράς πληθυσμών και δραστηριοτήτων (όπως ακριβώς είναι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Δωρίδας) και ο όρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ, είναι κατά την προσωπική μου άποψη έννοιες ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΕΣ.