Κατά την εκτίμησή μας, κανένα από τα σενάρια που έχουν προταθεί δεν πληρεί τις προυποθέσεις ανάπτυξης που αποζητά η πλειοψηφία της Σκυριανής κοινωνίας, όσον αφορά στην ανάδειξη του πολιτισμικού και φυσικού τοπίου του νησιού.
Το μηδενικό δεν δίνει κάποια προοπτική.
Το δύο επόμενα έχουν διαφορές στα επιμέρους έργα που προτείνουν, όμως έχουν κοινό τρόπο προσέγγισης που δεν εναρμονίζεται με τους στόχους της τοπικής κοινωνίας. Και τα δύο προτάσσουν ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που από την μία εξαίρει την ανάγκη για βιωσιμότητα και στοχεύει σε τουριστικές επενδύσεις-έργα υποδομών, από την άλλη με τις συγκεκριμένα προτάσεις αυτές εμπορευματοποιεί-εκποιεί την ταυτότητα του νησιού. Και οδηγεί το οικονομικό αυτό μοντέλο στην ανάπτυξη ακρβώς που θέλουμε να αποφύγουμε, την "ανάπτυξη" που έχει γίνει και στις Κυκλάδες, με εκτεταμένη αστικοποίηση, και αποτελέσματα μη αναστρέψιμα για το περιβάλλον και το τοπίο.
Προτείνουμε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι μελετητές, την ανάγκη για μία ολιστική διαχείριση στον χωρικό σχεδιασμό.
Χρειάζεται να δούμε μεταξύ άλλων:
-νέους τόπους ανάδειξης και περιβαλλοντικής του παράκτιου μετώπου, του υδάτινου στοιχείου (του ποταμού Κηφισού κ των ρεμάτων κ των πηγών) στο πλαίσιο του european blue deal, με έμφαση στο ιστορικό τοπίο (πχ. το λιμάνι στο Αχίλλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την προτεινόμενη άλλωνη)
-την ιδαίτερη βιοποικιλότητα, το πολιτισμικό τοπίο και τα εύθραυστα οικοσυστήματα της Σκύρου σε ένα συνολικό πλαίσιο, και να τα προφυλάξουμε από την αστικοποίηση (πχ. περιοχές όπως τα Πουριά και ο Γυαλός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οικόπεδα προαστιακών περιοχών κ.α.)