ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ,ΔΕ ΚΥΘΗΡΩΝ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΣΧΟΛΙΑ για το ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩN (3)

Χωρική και Πολεοδομική Οργάνωση

Χωρική Οργάνωση

ΠΕΧ _ Ζώνη Ήπιου Τουρισμού Αναψυχής. Εξαιρετικά μεγάλη σε έκταση η περιοχή που ορίζεται στην Αγία Αναστασία και που φτάνει μέχρι το ρυμοτομικό της Αγίας Πελαγίας. Για ποια Ήπια και Ισόρροπη ανάπτυξη συζητάμε όταν εκεί δύναται να ανεγερθούν περισσότερες εξοχικές κατοικίες από ότι σε ολόκληρο το υπόλοιπο νησί. Η έκταση που ορίζεται πάνω από Καλαδι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Πρέπει να οριστούν και άλλες τέτοιες ζώνες στην ενδοχώρα του νησιού των Κυθήρων.

ΠΕΠ - ΠΕΚ_ Περιοχή προστασίας τοπίου. Προτείνω την επαναξιολόγηση των ορίων της ζώνης, εξαιρετικά μεγάλη σε έκταση περιοχή στην μελέτη που συμβάλει στην ερημοποίηση του δυτικού τμήματος του νησιού των Κυθήρων.

ΠΕΧ _ Ανάδειξης Μελισσοκομίας, οι προτεινόμενες είναι περιορισμένες σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού και μικρές σε έκταση, θα περίμενε κανείς είτε περισσότερες με την ίδια διάχυση , είναι λιγότερες με μεγαλύτερη συγκέντρωση.

ΠΕΠ - ΠΕΚ_ Γεωργική γη υψηλής Παραγωγικότητας. Δεν υφίσταται τέτοια στα Κύθηρα, δεν έχουν γνωμοδοτήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ας διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι πέριξ του Ποταμού ιδιοκτήτες τι σημαίνει Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας για να καταλάβουν το απλό ότι είναι περιοχές που μετα δεν τις αγγίζεις….

«Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση - αγροτική δραστηριότητα, κατά την έννοια του νόμου 3874/2010 (ΦΕΚ 151/Α/2010) όπως ισχύει, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις, είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται μέσα σε 2 μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.»

ΠΕΠ _ Περιοχή ημιορεινής ζώνης δεν είναι στα 400 μέτρα όλη αυτή η περιοχή, πιθανότατα οι μελετητές να έχουν λάβει υπ’ όψη την υψομετρική των 300 μέτρων. Εξαιρετικά μεγάλη σε έκταση και που φυσικά είναι επιστημονικά λάθος, τα Κύθηρα δεν έχουν Όρη και επομένως ημιορεινή ζώνη. Η Κοινοτική Οδηγία 75/268, που αναφέρεται σε θέματα γεωργίας, για τη διάκριση μιας περιοχής σε ορεινή θέτει ως όρια από πλευράς υψομέτρου τα 600 – 800 μέτρα και από πλευράς κλίσης του εδάφους το 20%. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.), η σημερινή ΕΛΣΤΑΤ, διέκρινε τις περιοχές των Κοινοτήτων της χώρας σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές ως εξής: α. Πεδινές: οι Κοινότητες εκείνες που η εδαφική περιοχή τους βρίσκεται στο σύνολό της ή κατά το μεγαλύτερο μέρος σε οριζόντιο ή ελαφρώς κεκλιμένο έδαφος και σε υψόμετρο μικρότερο των 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας (Με βάση τους σχετικούς πίνακες της Ε.Σ.Υ.Ε. του 1995, οι εκτάσεις των Δήμων των Ιωαννίνων και της Κοζάνης θεωρούνται πεδινές).β. Ημιορεινές: οι Κοινότητες εκείνες που η εδαφική περιοχή τους βρίσκεται στις υπώρειες των βουνών (ορέων) ή η έκτασή τους μοιράζεται η μισή περίπου στην πεδιάδα και η άλλη μισή στο βουνό, αλλά πάντα με υψόμετρο μέχρι 800 μέτρα, για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Κοινότητας.

ΠΕΠ_ Περιοχή Πεδινής ζώνης ανάδειξης τοπίου. Εξαιρετικά μεγάλη σε έκταση, μπορούν να εξαιρεθούν τμήματα από την ΠΕΠ προς άλλες χρήσεις.