ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΘΥΠΕΔΟΥ,ΔΕ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ,ΔΕ ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ,ΔΕ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ,ΔΕ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ,ΔΕ ΣΙΡΑΚΟΥ,ΔΕ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΟΡΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

Ίσως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της υλοποίησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πρότασης για τον κάθε τόπο η οποία θα δώσει άλλη πνοή στην έννοια της διαβίωσης των πολίτων πλαισιωμένη με την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Η δε κατάρτιση τους όταν υλοποιηθεί σωστά και μελετώντας όλους τους τοπικούς παράγοντες μπορεί να καθορίσει πραγματικά το μέλλον των τοπικών κοινωνιών τόσο για την ποιοτική διαβίωση των πολιτών όσο και για το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης τους καθώς και για τη διασφάλιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ειδικά σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας όπως είναι και η δική μας στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.
Ένα από τα αντικείμενα μελέτης των σχεδίων αυτών είναι και οι οριοθετήσεις των οικισμών που απασχολούν μέρος των κοινωνιών περισσότερο για την εκμετάλλευση των περιοχών που περικλείονται ή είναι πλησίον των ορίων αυτών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια διεύρυνσης των ορίων ακόμα και για ήδη οριοθετημένους οικισμούς γενικώς αλλά και ειδικώς για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, με πρόσχημα την «ανάπτυξη» και την «οικιστική ανάγκη». Τέτοιες ενέργειες επιτείνουν την άναρχη δόμηση και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα ένα παράδειγμα που παρατηρείται συζήτηση περί ορίων οικισμού είναι και ο ήδη οριοθετημένος οικισμός των Πραμάντων και οικισμός αυτών Τσόπελας. Το πληθυσμιακό κριτήριο που είναι και το θεμελιώδες κριτήριο για οποιαδήποτε τροποποίηση των ορίων, το οποίο μνημονεύεται και σε διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, δεν πληρείται μιας και δεν υπάρχει αξιοπρόσεκτη πληθυσμιακή αύξηση επομένως δεν είναι επιτακτικές οι οποίες άμεσες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού για επέκταση των εντός σχεδίων περιοχών μιας και ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος δόμησης τόσο για οικιστική όσο για επιχειρηματική ανάπτυξη είναι επαρκής.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι όλη η περιοχή βρίσκεται εντός ζωνών Natura ΖΕΠ(Ζώνες Ειδικής Προστασίας) και ΕΖΔ(Ειδικές Ζώνες Διατήρησης) καθώς και εντός Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων που η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσεων γης, ορίων που τις περικλείουν και εν γένει άκριτη παρέμβαση εντός τους ενέχει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα τους καθώς όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση οικοσυστημάτων, κατακερματισμό της φύσης και απώλεια βιοποικιλότητας.
Τελειώνοντας να αναφερθεί πως σίγουρα είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής(κτηνοτροφία, μεταποίηση ,τουρισμός) ώστε να υπάρχει τόνωση και στήριξη της οικονομίας του τόπου όμως θα πρέπει να πληροί τους όρους της βιωσιμότητας και προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και για το λόγο της δικής της υπόστασης και ύπαρξης μιας και οι επισκέπτες της περιοχής για αυτό το αμόλυντο και παρθένο περιβάλλον φυσικής ομορφιάς επιλέγουν να έρθουν στα Τζουμέρκα.