Η Ορεινή Ναυπακτία(ΑΠΟΔΟΤΙΑ, ΠΛΑΤΑΝΟΣ, ΠΥΛΛΗΝΗ) έχει μελετηθεί και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί προγράμματα από την Αιτωλική Αναπτυξιακή(leader klp) σε όλες τις προγραμματικές περιόδους και η αρχική παραδοχή και έχει τρία σημεία πόλους αναφοράς με προτεραιότητα ανάπτυξης στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Άνω χώρα, η Ευηνολίμνη και τα λουτρά Στάχτης. Στην πορεία εικοσιπενταετίας όπως αυτά υλοποιούνται έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας τής Άνω Χώρας με τα όμορα χωριά Κάτω Χώρα, Κρυονέρια, Αμπελακιώτισσα, Ελατού, Τερψιθέα με άριστες ξενοδοχειακές μονάδες, ξενοδοχεία, ξενώνες, καταστήματα με παράδοση στις γεύσεις και τα προϊόντα της περιοχής εγκαταστάσεις αθλητικές και εναλλακτικών μορφών τουρισμού με αλληλουχία συνεργασιών των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων σε αυτά τα χωριά, κέντρο υγείας και βιολογικός καθαρισμός στην Άνω Χώρα για όλα τα χωριά, λαογραφικά μουσεία και το μεγάλο θρησκευτικό μνημείο της Παναγίας της Αμπελακιωτίσσης. Ο άλλος πυρήνας είναι τα χωριά περί την Ευηνολίμνη Άγιος Δημήτριος-Νεοχώρι-Αράχωβα-Κεπά-Περδικόβρυση. Οι δύο πυρήνες αυτοί συνδέονται μέσω Κρυονερίων(Άνω Χώρα-Κρυονέρια-Περδικόβρυση) που είναι η ισχυρότερη αναπτυξιακή διασύνδεση. Αυτά τα χωριά μαζί με τον Πλάτανο, την Σύμη με τα λουτρά Στάχτης, καθώς και την Γραμμένη Οξυά με το Ε4 μονοπάτι και το τελευταίο νότιο δάσος Οξυάς της Ευρώπης πρέπει να τεθούν σε άλλο επίπεδο ανάπτυξης καθώς και στα επίπεδα του σχεδιασμού της ΠΔΕ και είναι κύρια και πρωτευόντως σημεία ενναλακτικού τουρισμού και αναψυχής σε όλο το διάστημα του έτους σε συνδυασμό δε με τον παραθεριστικό τουρισμό που είναι έντονος σε όλα τα χωριά. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η ορεινή Ναυπακτία είναι στους κορυφαίους του είδους προορισμός στην Ελλάδα.
Όσον αφορά την κτηνοτροφία είναι σημαντικά τα κτηνοτροφικά πάρκα και ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι ενιαία η περιοχή΄ που είναι στα χωριά Γρηγόρι-Ελατόβρυση Καλλονή-Κυδωνιά, η περιοχή με τις κοινότητες γύρο από το χωριό Καταφύγιο και η περιοχή Στράνωμα- Λουτρά Στάχτης.
Επίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση της μελισσοκομίας και πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου για την προστασία των μελισσών και της χλωρίδας καθώς και τίς καταστροφικές πυρκαγιές
Η γεωργική παραγωγή δεν είναι σημαντική αλλά θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί η αμπελουργία γιατί στο παρελθόν υπήρχαν σπουδαίες ποικιλίες, όπως η κορυφαία σήμερα ποικιλία Μαλαγουζιάς που η καταγωγή της ανήκει στην ορεινή Ναυπασκτία.