Η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τα αναρτημένα εναλλακτικά σενάρια αποκάλυψαν πλήθος αντιφάσεων, αδιαφανειών και μονομερών επιλογών. Αντί να αποτελούν εργαλείο ισόρροπης ανάπτυξης, φαίνεται να στοχεύουν στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην πλήρη απαξίωση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.
Απουσία τεκμηρίωσης και ουσιαστικής διαβούλευσης:
Δεν γίνεται σαφής αναφορά στις παρεκκλίσεις δόμησης, ενώ η αύξηση της αρτιότητας δεν συνοδεύεται από καμία τεχνική τεκμηρίωση. Ολόκληρες κατηγορίες ακινήτων τίθενται εκτός δυνατότητας αξιοποίησης χωρίς καμία πρόβλεψη για:
την ημερομηνία απόκτησης του ακινήτου,
την ύπαρξη φακέλων που είχαν κατατεθεί για άδεια οικοδομής ή άλλων τεκμηρίων πρόθεσης,
τη διασφάλιση δικαιωμάτων σε τεμάχια που κατά τον χρόνο δημιουργίας τους ήταν νομίμως άρτια και οικοδομήσιμα.
Οικονομική εξόντωση χωρίς πρόβλεψη:
Όλα αυτά τα ακίνητα έχουν φορολογηθεί κανονικά καθώς μεταβιβάστηκαν με βάση συγκεκριμένα πολεοδομικά δεδομένα, υπήχθησαν σε φόρο μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ, φόρους κληρονομιάς — και τώρα οδηγούνται σε πλήρη αχρήστευση χωρίς καμία αποζημίωση ή αντιστάθμισμα.
Πρόκειται για κατάφωρη προσβολή της έννομης προσδοκίας των πολιτών. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αλλάζει μονομερώς τους όρους του «κοινωνικού συμβολαίου» και να ακυρώνει περιουσιακά δικαιώματα εκ των υστέρων.
Τα μικρά οικόπεδα:
Θεωρώ εξίσου κρίσιμο το θέμα των μικρών οικοπέδων, τόσο εκτός όσο και εντός ορίων οικισμών, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό την απειλή αυστηρότερων προδιαγραφών και απαξίωσης.
Οικόπεδα που μέχρι σήμερα ήταν άρτια και οικοδομήσιμα βάσει του τότε ισχύοντος νόμου, απειλούνται σήμερα με απόλυτη απώλεια της δυνατότητας δόμησης. Εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη και δεσμευτική πρόβλεψη για την προστασία του υφιστάμενου δικαιώματος δόμησης, δεν μιλάμε μόνο για «τον θάνατο της εκτός σχεδίου δόμησης», αλλά για ολοκληρωτική εκκαθάριση της μικρής ιδιοκτησίας σε όλη την Ερμιονίδα.
Προς όφελος ποιων;
Η καταστροφή της μικρής ιδιοκτησίας δεν είναι παράπλευρη απώλεια. Είναι δομική στόχευση αυτών των πολιτικών. Ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση για τους μικρούς, δίνονται ευνοϊκές προβλέψεις για οργανωμένα τουριστικά καταλύματα με πολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης. Όλη αυτή η μετάβαση δεν είναι τυχαία: εξυπηρετεί, σιωπηλά αλλά σταθερά, τα μεγάλα τουριστικά επενδυτικά funds, που αποκτούν γη σε ευτελείς τιμές και χτίζουν σε προνομιακές συνθήκες.
Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα:
Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν είναι αναγκαία ούτε νομοτελειακή. Είναι πολιτική επιλογή που επιβάλλεται χωρίς αντίσταση και χωρίς διάλογο, ενάντια στις οικογένειες που στήριξαν την ελληνική ύπαιθρο, επένδυσαν στη γη, στήριξαν την τοπική οικονομία και εμπιστεύτηκαν τη νομιμότητα.
Δεν μιλάμε για “χαλάρωση ποινών” ή “ήπιες παρεμβάσεις”. Μιλάμε για κανονικά και θεμελιωμένα δικαιώματα, κατοχυρωμένα με το Σύνταγμα, την πολεοδομική νομολογία και τις επί δεκαετίες πρακτικές της Πολιτείας.