ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ,ΔΕ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ,ΔΕ ΦΕΝΕΟΥ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Είναι αναγκαία η εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας για το σύνολο του Δήμου. Είχα αναφερθεί παλαιότερα αναλυτικά σε ανάρτησή μου το 2018 με αφορμή τον « Ζορμπά » και επανέλαβα το 2023 με αφορμή τον «Ντάνιελ » και τον « Ελίας » και είναι διαθέσιμες στο fb. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι η κατασκευή μικρών ταμιευτήρων εμπλουτισμού του υδροφόρου και αντιπλημμυρικής προστασίας στις λεκάνες απορροής του Ασωπού , του Ελισσώνα , του Κύριλλου και του Σιελίανδρου. Η κατ’ αρχή πρόταση για την χωροθέτησή τους πρέπει να περιληφθεί στο ΤΠΣ με δεσμευτικό Χαρακτήρα. Θεωρώ σημαντική και αναγκαία την εκπόνηση μελέτης συνολικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του Δήμου μας ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων διαχείρισης.
Μετά τον Ασωπό Ποταμό που έχει το μεγαλύτερο μήκος και αναφέρεται σε τρείς Δήμους , σημαντικότερος ίσως ποταμός του Δήμου Σικυωνίων είναι ο Όλβιος Ποταμός που έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα όσο περίπου και ο Σοφαίνετος. Τα 17χιλιόμετρα είναι εντός των ορίων του Δήμου μας και τα 5 εντός των ορίων του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης που βρίσκονται σημαντικές πηγές του, τμήμα των οποίων, κατά ένα σημαντικό μέρος, υδροδοτεί τα τελευταία 40 χρόνια το Ξυλόκαστρο.
Σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του υδάτινου δυναμικού του Δήμου μας και όχι μόνο θα έχει η δημιουργία ενός μεγάλου ταμιευτήρα με την κατασκευή φράγματος στο όριο των Δημοτικών Κοινοτήτων Στενού και Κάτω Ταρσού. Προτείνω την χωροθέτησή του όπως ενδεικτικά φαίνεται στο σχετικό Ορθοφωτοχάρτη. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα είναι ίσως από αυτά που θα ζητηθούν στο μέλλον περισσότερο και από την Λίμνη Δόξα.