Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της Κας Παπαλημναίου και μετά το τέλος αυτού κάποιες επιπλέον επισημάνσεις
5 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
1ο ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Το προτεινόμενο χαρακτηριζόμενο ως «ήπιο» σενάριο περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες μικρές και μικρά αιολικά.
Σχετικές αναφορές υπάρχουν:
α) στο τεύχος Α10 με τίτλο «Ανάπτυξη σεναρίων και επιλογή επικρατέστερου σεναρίου» : στην σελίδα 7η, όπου καταγράφονται οι άξονες των στρατηγικών κατευθύνσεων, μεταξύ των οποίων «η ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ που θα αξιοποιούν τους πλούσιους πόρους της περιοχής (αιολικό δυναμικό)» και «η ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα βάλει την Σκύρο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας», στην σελίδα 18η όπου σημειώνεται ότι «αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα (μεταξύ άλλων) προβλέπεται προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής με (μεταξύ άλλων προβλέψεων) μικρά αιολικά», στην σελίδα 21η όπου σημειώνεται ότι «αναφορικά με τις περιβαλλοντικές υποδομές προτείνονται (μεταξύ άλλων) «εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ και τις ισχύουσες διατάξεις, αλλά με απαγόρευση μεσαίου και μεγάλου μεγέθους ανεμογεννητριών» και συνεπώς, σαφώς εξ αντιδιαστολής, επιτρέπονται οι μικρές ανεμογεννήτριες.
β) στο τεύχος με τίτλο «Έκθεση Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας»: στην σελίδα 46, όπου προβλέπεται ομοίως «απαγόρευση μεσαίων και μεγάλων ανεμογεννητριών» και συνεπώς, σαφώς εξ αντιδιαστολής, επιτρέπονται οι μικρές ανεμογεννήτριες.
Αναγκαία συμπλήρωση στο προτεινόμενο 2ο σενάριο: Δεδομένου ότι για την περιοχή Natura Νοτίου Σκύρου και Νησίδων έχει μεν ολοκληρωθεί η διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) που απαγορεύει απολύτως τις ανεμογεννήτριες, ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμη το αναγκαίο ΠΔ και συνεπώς, καίτοι οι προβλέψεις της ΕΠΜ λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπόψιν κατά τον χωρικό σχεδιασμό, παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της σχετικής θεσμικής κάλυψης μέχρι την έκδοση του αναγκαίου ΠΔ. Και επειδή, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», το μελλοντικό ΠΔ, στο οποίο θα ενταχθεί το ΤΠΣ Σκύρου, θα προηγηθεί χρονικά, πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώσουμε με ασφάλεια την προστασία της Σκύρου από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (ΑΣΠΗΕ). Γι αυτό απαιτείται να προσδιοριστεί με σαφήνεια στο προτεινόμενο σενάριο η έννοια «μικρά αιολικά», τα μόνα που σύμφωνα με το σενάριο αυτό επιτρέπονται, ως εξής: «μικρά αιολικά νοούνται μόνον μεμονωμένες μικρού μεγέθους ανεμογεννήτριες (όχι σε συστάδες, ούτε σε διατάξεις), σε συνολικό αριθμό ακριβώς αυτόν που επιτρέπει η φέρουσα ικανότητα του νησιού, λαμβανομένου υπόψη του ευαίσθητου οικοσυστήματός του, και μόνον για αποκλειστική χρήση του Δήμου Σκύρου προς εξυπηρέτηση των κοινόχρηστων υποδομών του».
2ο ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΚΑΡΝΑΓΙΟ-ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΧΙΛΛΙ
Τα δεδομένα:
Α) Το Αχίλλι είναι τόπος με ιστορικό βάρος, έστω και στο επίπεδο του ομηρικού μύθου, καθώς θρυλείται ότι από εδώ απέπλευσε ο Αχιλλέας για την Τροία, μετά την αποστολή του Οδυσσέα από τους Αχαιούς για να τον αναζητήσει στην αυλή του βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη, όπου τον είχε κρύψει η μητέρα του Θέτιδα προσπαθώντας μάταια να αποτρέψει τον χρησμό για τον θάνατό του. Απέπλευσε από την παραλία αυτή, που ονομάστηκε Αχίλλι, για την Τροία ο Αχιλλέας, και έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος. Πόσα μέρη στον κόσμο έχουν να διηγούνται έναν τέτοιο θρύλο αιώνων, άραγε…
Β) Στην παραλία αυτή εδώ και 30 σχεδόν χρόνια η αποτυχημένη χωροθέτηση και ημικατασκευή μαρίνας, εγκαταλειμμένης λόγω μελετητικών και κατασκευαστικών προβλημάτων, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ως τουριστικός λιμένας δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ο φυσικός αιγιαλός και η παραλία καταστράφηκαν από τις σχετικές τεχνικές παρεμβάσεις, η δε περιοχή ολόκληρη έχει χρηστικά, οικολογικά και αισθητικά, εντελώς απαξιωθεί.
Γ) Από τους 168 “τουριστικούς λιμένες” που έχουν χωροθετηθεί με τον νόμο 2160/1993 στην Ελλάδα, μόνο οι 37 λειτουργούν (Πηγή: Μελέτη της Διανόησις, 2021, υπό τον συντονισμό του αν.καθηγ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργου Βαγγέλα και του καθηγητή ΕΚΠΑ Θάνου Πάλλη) Άρα, το φαινόμενο απαξίωσης των μαρίνων δεν αφορά μόνον το Αχίλλι. Χωρίς να μπούμε στα μελετητικά και κατασκευαστικά θέματα που συνδέονται αιτιολογικά με τις εγκαταλειμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Αχίλλι, θέτουμε πρώτο το ζήτημα του νομικού καθεστώτος της μαρίνας. Δεν ανήκει στον Δήμο Σκύρου. Ανήκει στο Δημόσιο (ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο). Στην Μελέτη του ΤΠΣ και στα δύο σενάρια (ήπιο και δυναμικό) προτείνεται ως μαρίνα – καρνάγιο – χώρος διαχείμασης σκαφών, προς κατασκευή μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση στο ΤΠΣ, εάν δηλαδή επιλεγεί ξανά αυτή η σφόδρα αμφιλεγόμενη ως προς την κατασκευαστική υλοποίηση και ήδη απολύτως αποτυχημένη χρήση για το Αχίλλι, που είναι ιδιαιτέρως ρυπογόνα ως μεταποιητική - βιομηχανική χρήση, ειδικά σε ο,τι αφορά το καρνάγιο (χώρο διαχείμασης), τότε κανένα όφελος δεν πρόκειται να έχει ο Δήμος Σκύρου, ούτε καν σε επίπεδο εσόδων από την λειτουργία της, Αντιθέτως, η μαρίνα αυτή θα ενταχθεί στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και πώλησης των λιμένων, τουριστικών και εμπορικών, από το Δημόσιο σε ιδιώτες, όπως γίνεται σταδιακά για όλα τα λιμάνια της χώρας. Άρα, εάν ποτέ κατασκευαστεί, αφού επιλυθούν τα άλυτα ως σήμερα εγγενή προβλήματα προσανατολισμού του όρμου, από την λειτουργία της θα αποφέρει έσοδα μόνον στον αγοραστή-παραχωρησιούχο ιδιώτη και απολύτως τίποτα στον Δήμο Σκύρου. Σημειώνεται, πάντως, ότι πρόβλεψη της Μελέτης του ΤΠΣ είναι η χωρητικότητά της να αυξηθεί δραματικά από τα 17 σκάφη που είναι σήμερα, σε 117 στο προτεινόμενο ήπιο σενάριο και στα 150 στο δυναμικό (σελίδα 19η του τεύχους «Έκθεση Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας»).
Αναγκαία αναθεώρηση της προτεινόμενης χρήσης για το Αχίλλι: Αντί για βιομηχανική-μεταποιητική να προβλεφθεί χρήση οικοτουριστική – πολιτιστική – εκπαιδευτική, με παραχώρηση της πρώην εγκαταλειμμένης μαρίνας από το Δημόσιο στον Δήμο Σκύρου, ώστε να λειτουργήσει ανοικτούς χώρους εκδηλώσεων (συναυλιακούς, θερινού σινεμά, εκθέσεων) που σήμερα δεν διαθέτει καθόλου, με εύκολη οδική πρόσβαση από τον κεντρικό οδικό άξονα και χώρο στάθμευσης (πολιτιστική χρήση), και για την διοργάνωση ενός ετήσιου ανοικτού Αγροτικού Φεστιβάλ Σκύρου, αφού το Αχίλλι βρίσκεται στην γεωγραφική είσοδο της κατεξοχήν γεωργικής και ποιμενικής περιοχής του νησιού (Καλικρί, Νύφι, Καλαμίτσα, Λουτρό, Βουνό Ν.Σκύρου), όπου πολύ ορθά προτείνεται στην Μελέτη του ΤΠΣ να ενισχυθεί ο οικουρισμός (οικοτουριστική χρήση). Σε ο,τι αφορά τον παράγοντα θάλασσα, μπορεί να προβλεφθεί ΜΟΝΟΝ για τα παραδοσιακά ξύλινα καϊκια του νησιού η δημιουργία μιας πρότυπης πιστοποιημένης εκπαιδευτικής δομής παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής (παράδειγμα: Σάμος, όπου ετοιμάζεται Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στην παραδοσιακή ξυλοναυπηγική, με προγραμματική σύμβαση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου) κι έτσι θα έχουμε και εκπαιδευτική χρήση του χώρου ταιριαστή με τον μύθο του.
3ο ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΟΡΟ
Η κρουαζιέρα απομυζά τις οικονομίες των νησιών χρησιμοποιώντας εντατικά τις δημόσιες υποδομές τους (οδικό δίκτυο, διαχείριση απορριμμάτων, ύδρευση & αποχέτευση), επιβαρύνοντας χωρίς αξιόχρεο αντάλλαγμα τους δημοτικούς προϋπολογισμούς των νησιών, καθώς πληρώνουν οι δημότες την χρήση των επισκεπτών, χωρίς να αφήνουν πρόσοδο στην τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστίαση και τοπικό εμπόριο) και γι αυτό η κρουαζιέρα βρίσκεται υπό δραστικό περιορισμό σε όλη την Μεσόγειο και εκτός (Βενετία, Κανάρια κλπ), αλλά και το Νότιο Αιγαίο (σχετικοί είναι η ημερήσιοι περιορισμοί αφίξεων σε Σαντορίνη και Μύκονο), ενώ η ίδια η Πολιτεία την αντιμετωπίζει πλέον με οριζόντια μέτρα ανάγκης (ειδικό εισιτήριο). Στην παρούσα φάση, η κρουαζιέρα αναζητά νέα παρθένα νησιά, όπως το δικό μας, αφού εκδιώκεται ή περιορίζεται δραστικά στα άλλα. Ειδικά για την Σκύρο, ένας τέτοιος εντατικός τουρισμός επιδρομικού χαρακτήρα (κρουαζιέρα) θα εκδιώξει τον οικογενειακό τουρισμό που αποτελεί σήμερα το βασικό profile του τουρίστα για την Σκύρο (91% των επισκεπτών είναι Έλληνες με οικογένειες), πάνω στον οποίο έχουν δομηθεί οικονομικά όλες οι μικρές βιώσιμες τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού μας (ξενοδοχεία, εστίαση και τοπικό εμπόριο). Η κρουαζιέρα θα μεταβάλει αρνητικά την τουριστική οικονομική δομή του νησιού, αφού οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας δημιουργούν δικές τους τοπικές οικονομικές επιχειρήσεις για ο,τι και μόνον τους είναι χρήσιμο (μεταφορές, κυρίως), ενώ όλες τις άλλες τουριστικές παροχές (διαμονή, εστίαση, αγορές) τις προσφέρουν εντός των κρουαζερόπλοιων.
Προτεινόμενη αναθεώρηση της εκτεταμένης πρόβλεψης στο ΤΠΣ της κρουαζιέρας ως παραγωγικού πόρου: καμία έμφαση στην ανάδειξη της Σκύρου ως σταθμού κρουαζιέρας.
*F1
4ο ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΝΕΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
Προτείνεται η δημιουργία νέων οικισμών ως υποδοχέων κύριας κατοικίας και τουρισμού (παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικά χωριά) και ως αιτιολογία προβάλλεται η επερχόμενη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Αυτή η πρόταση δεν ταιριάζει με την ανθρωπολογική και γεωγραφική εικόνα του νησιού, διότι η Σκύρος παρουσιάζει ένα ξεχωριστό μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν είναι τυχαίο. Δεν έχει χωριά. Έχει ένα μόνον, το Χωριό ή Χώρα, και όλα τα άλλα είναι Οικισμοί, ακόμη και το λιμάνι της, η Λιναριά. Ο λόγος είναι ανθρωπολογικός. Οφείλεται στην επί αιώνες οργάνωση της οικονομίας της πάνω στην εκτατική κτηνοτροφία με μόνιμη σχεδόν απουσία του ανδρικού πληθυσμού εκτός της πολίχνης και διαβίωση των γυναικών και των παιδιών συγκεντρωμένων στον ασφαλή και οχυρωμένο παραδοσιακό οικισμό του Χωριού ή Χώρας. Αυτό έκανε την Σκύρο αραιοκατοικημένη επί αιώνες και σε αυτό οφείλεται το άθικτο φυσικό της περιβάλλον. Η όποια νέα οργανωμένη δόμηση, λοιπόν, θα πρέπει να ακολουθεί την αρχιτεκτονική συνέχεια της εικόνας του τοπίου του νησιού, που οφείλεται σε αυτά τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά. Τυχόν νέοι οργανωμένοι οικισμοί, τουριστικοί ή κατοικίας, εκτός σχεδίου, ειδικά κοντά στο βορειοδυτικό δασωμένο ακατοίκητο τμήμα του νησιού, όπως προτείνονται στην Μελέτη του ΤΠΣ, θέτουν σε κίνδυνο το παρθένο δάσος χαλεπίου πεύκης και την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των περιοχών αυτών, λόγω της οικιστικής πύκνωσης που θα προκαλέσουν.
Προτεινόμενη αναθεώρηση της πρόβλεψης νέων οικισμών ως υποδοχέων: Ως τουριστικά χωριά να επιλεγούν προς χωροθέτηση παλαιοί εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, όπως οι οικισμοί Κατούνες στο Τραχύ (παλαιό εποχικό χωριό) και Κατούνες στην κατωφέρεια της περιοχής Κοχύλια στην Χώρα, ώστε να αναβιώσουν με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και να αναπτυχθούν τουριστικά ωφελώντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό ιδιοκτητών (παραδείγματα: Βάθια Μάνης, Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας). Περαιτέρω, η όποια νέα οικιστική δόμηση να γίνει με προσθήκη/επέκταση και πύκνωση των υφιστάμενων οικισμών που σήμερα έχουν «ξεχειλώσει» (σχετικό Πρακτικό Επεξεργασίας ΣτΕ 24/2024), ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική συνέχεια και το ιδιαίτερο τοπικό χαρακτηριστικό του νησιού, δηλαδή η αραιοκατοίκηση χωρίς χωριά.
5ο ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
α) Λειψυδρία: Έλεγχος κατασκευής πισινών. Πρόταση: παραδοσιακές στέρνες αντί για πισίνες (παράδειγμα: Λειψοί πρότυπος προορισμός υδατικής αυτονομίας με μηδενικές διαρροές νερού – νησί χωρίς πισίνες)
β) Οριοθέτηση των οικισμών Νύφι, Πεύκος και Τραχύ
γ) Αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές που θα καταργηθεί ο έλεγχος της δόμησης λόγω υψηλού υδροφορέα
δ) Προστασία της Νεότερης Προβιομηχανικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς: Νερόμυλοι στο ποτάμι Κηφισός, παλαιά γαλλικά Μεταλλεία και στοές στην Ατσίτσα, Φάρος στο Λιθάρι
ε) Προστασία της Αγροτικής Κληρονομιάς: μασίδες και ξερολιθιές, μάντρες κτηνοτρόφων *F2
στ) Παραλίες: ανάγκη για κάποιες ακτές χωρίς ομπρελοκαθίσματα
ζ) Ακτές: ανάγκη προστασίας του γεωλογικού φαινομένου «γκρίφια» στην ακτογραμμή από τον Μπάσαλε έως τους Ασπούς
η) Βυθοί: ανάγκη προβλέψεως καταφυγίων θαλάσσιας ζωής και υποβρύχιων κήπων με πένες, κοραλιογενείς υφάλους και λιβάδια ποσειδωνίας (παράδειγμα: Λειψοί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος)
Φρύνη Κ.Παπαλημναίου, δημοτική σύμβουλος Σκύρου, επικεφαλής παράταξης ΣΚΥΡΟΣ.ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ-ΝΕΕΣ ΜΕΡΕΣ – δικηγόρος, DEA Δικαίου Πολεοδομίας & Δικαίου Περιβάλλοντος.
*F1 : Σχετικά με τις κρουαζιέρες θα πρέπει να επισημανθεί σαφώς, ότι δεν εναντιωνόμαστε στις μικρές τοπικές κρουαζιέρες που γίνονται από εντόπια σκάφη στα κοντινά νησιά ή και δυσπρόσιτα αλλιώς του νησιού σημεία και που συμβολή τους στην τοπική οικονομία είναι αναμφίβολα διαφορετική και ως εκ τούτο σημαντική
*F2 Εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο του νησιού ο Πολιτισμός του, αποτελεί- και θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί- σήμα κατατεθέν του τόπου, με πανελλήνια και παγκόσμια ακτινοβολία. Η στήριξη του εκ της παράδοσης διαμορφωμένου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου καθώς και της αντανάκλασης αυτού στη χωροθέτηση και κατανομή των εκάστοτε λειτουργιών ( Κτηνοτροφία, καλλιέργεια αλιεία καθώς και η μοναδική και εξαιρετικά ιδιόμορφη σχέση των κατοίκων με το "Βουνό" ) οφείλει να είναι μονόδρομος για το νησί, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει, επαναφέρει, και εξελίξει τα μοναδικά του πολιτιστικά χαρακτηριστικά αβίαστα αλλά και εποικοδομητικά
Οι παραδοσιακές τέχνες του νησιού, τα ξυλόγλυπτα τα κεντήματα η κεραμική κλπ, κορωνίδες στην δημιουργική ικανότητα αυτού τόπου, δεν μπορούν παρά να αποτελούν δυναμικό μοχλό στην οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία.
Ο Παραδοσιακός οικισμός της Σκύρου έχει ακόμα σημαντικά παραδείγματα της μοναδικής αρχιτεκτονικής της - Που μαζί με τα κυκλαδίτικά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και συνέβαλαν καθοριστικά στο αισθητικό αποτέλεσμα του πρώιμου κινήματος του μοντερνισμού παγκοσμίως- τα οποία με την ανάδειξη τους, αλλά και με την σε βάθος μελέτη τους δεν μπορούν πάρα να είναι καθοριστικά για τα όποια καινούρια κτήρια εμφανιστούν όπου στο νησί.
• Τέλος μας φαίνεται εντελώς παράλογο ότι στο εν λόγω σχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στους δρόμους . Σε μια περιορισμένης έκτασης γη όπου πρέπει να χωρέσουν πολλές διαφορετικές χρήσεις , και της οποίας το φυσικό τοπίο είμαι ένας θησαυρός, ο οποίος πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί με τις λιγότερες επεμβάσεις, οι δρόμοι οφείλουν να είναι ο βασικός κάναβος των όποιων παρεμβάσεων, και πολλοί αυστηρά ορισμένοι. Σαφώς διευκρινίστηκε από τους μελετητές στην παρουσίαση τους πως οι δρόμοι αποτελούν το θέμα ενός ξεχωριστού πρότζεκτ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που αφού ολοκληρωθεί εκείνοι απλώς θα το αποδεχτούν, ανεξαρτήτως τι αλλαγές αυτό θα επιφέρει στο σχεδιασμό τους . Θεωρούμε ότι όλο αυτό καταδεικνύει μια ελαφρότητα στη διαμόρφωση του σχεδιασμού σε σημείο που να αποτελεί αφορμή για εν συνόλω απόρριψη της πρότασης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ & ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΛΤΑΪΤΣ