ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΜΟΡΓΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
Παρατηρήσεις για το Πολεοδομικό Σχέδιο Αμοργού

Το ΤΠΣ δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπαράγει τον παραλογισμό και τα μικροσυμφέροντα. Ήρθε η ώρα να κυριαρχήσουν η λογική, η δικαιοσύνη και ένα ρεαλιστικό όραμα για το μέλλον των κατοίκων της Αμοργού και των παιδιών μας αλλά και των επισκεπτών της.

Η πρόταση για τον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό δείχνει πρόθεση οργάνωσης, ωστόσο οφείλει ταυτόχρονα να διορθώσει σοβαρές αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος.

Το ΤΠΣ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των υφιστάμενων οικισμών. Να ενισχυθούν περιοχές που ήδη διαθέτουν δρόμους, δίκτυα και ανθρώπινη δραστηριότητα. Παράλληλα, να προβλεφθούν νέες προσβάσεις και χώροι εκεί όπου οι κάτοικοι ζουν ακόμα χωρίς στοιχειώδη υποδομή, συχνά αναγκασμένοι να ανεβαίνουν 100 και 200 σκαλοπάτια μεταφέροντας καθημερινές προμήθειες με τα χέρια.

Ζούμε στο 2025. Η ζωή των μεγαλύτερων ανθρώπων, οι ανάγκες των οικογενειών και η προσβασιμότητα είναι ζητήματα αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στα Κατάπολα, στο Ξυλοκερατίδι, το Ραχιδι και σε άλλους οικισμούς, άνθρωποι καθημερινά αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τα αυτονόητα. Ένας σχεδιασμός που δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές συνθήκες των κατοίκων, αποτυγχάνει.

Το ΤΠΣ δεν είναι μια θεωρητική μελέτη. Είναι εργαλείο και αν δεν εξυπηρετεί τους ανθρώπους, χάνει τον σκοπό του.

Το τοπίο δεν προστατεύεται αποκλείοντας τους ανθρώπους από αυτό. Αντίθετα, προστατεύεται όταν ο σχεδιασμός γίνεται με λογική, κοινωνική ευαισθησία και γνώση της τοπικής πραγματικότητας.

Επισης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της οριοθέτησης του αιγιαλού και της παραλίας, που χρήζει άμεσης επανεξέτασης. Η ύπαρξη δηλωμένων "αιγιαλών" και "παραλιών" πίσω από υφιστάμενους δρόμους και κατοικίες αποτελεί όχι μόνο πολεοδομική παραδοξότητα, αλλά και προσβολή της κοινής λογικής. Είναι φανερό πως τέτοιες χαράξεις δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Είμαστε νησί εκεί αναπτυσσόμαστε. Το ΤΠΣ έχει την υποχρέωση να αναγνωρίσει και να διορθώσει αυτές τις αστοχίες όχι να τις διαιωνίσει. Αν δεν διορθώσουμε τώρα αυτά τα λάθη, θα τα υποστούμε για τις επόμενες δεκαετίες. Οι παραλίες της Αμοργού είναι πολύτιμος φυσικός και οικονομικός πόρος. Το ΤΠΣ οφείλει να προβλέπει την ήπια και οργανωμένη αξιοποίησή τους, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με στοιχειώδεις υποδομές, καθολική πρόσβαση και προστασία από την εγκατάλειψη ή την αυθαιρεσία.

Πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα λάθη άλλων νησιών. Η Αμοργός έχει την ευκαιρία να οραματιστεί και να εφαρμόσει ένα βιώσιμο μέλλον, βασισμένο στην ισορροπία ανθρώπου και περιβάλλοντος. Η οικονομία του νησιού είναι αλυσίδα: τουρισμός, γεωργία, κατοικία, τοπική παραγωγή. Και σίγουρα δεν βασίζεται στα ακατοίκητα βουνά. Δεν χρειάζεται αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος χρειάζεται ενίσχυση και φροντίδα. Κάποτε και οι ψαράδες έδεναν στα βράχια. Όμως προχώρησαν, δημιούργησαν λιμάνια για προστασία και ανάπτυξη. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας με ρεαλισμό και όραμα.

Το ΤΠΣ πρέπει να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές. Όπου υπάρχει δρόμος και ζωή, να δοθεί η δυνατότητα οργάνωσης όχι αποκλεισμού. Οι οικισμοί πρέπει να είναι συνεκτικοί, με σαφή όρια, επαρκή προσβασιμότητα και κοινωφελείς χρήσεις. Μόνο έτσι δημιουργούνται συνθήκες βιωσιμότητας για όλους και όχι μόνο για τους λίγους.