Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο Μαραθώνα πρέπει έχει ως επίκεντρο τον πολίτη και να αντανακλά τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη.
Δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έγγραφο, αλλά ένα Ο Ρ Α Μ Α για έναν βιώσιμο, δίκαιο και ευχάριστο αστικό χώρο.
Από τα αρχικά στάδια της διαμόρφωσης του σχεδίου, οι κάτοικοι, οι τοπικές επιχειρήσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν ουσιαστική ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ανοιχτών διαβουλεύσεων, εργαστηρίων, δημοσκοπήσεων και ψηφιακών πλατφορμών.
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πολεοδομικό σχέδιο, τις μελέτες, τις εισηγήσεις και τις τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες και κατανοητές από το κοινό.
Οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την εκπόνηση και την εφαρμογή του σχεδίου πρέπει να είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες για τις ενέργειές τους.
1.- Το σχέδιο πρέπει να ενσωματώνει αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης, την προστασία των φυσικών πόρων και την προώθηση της βιοποικιλότητας.
2.- Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προβλέπονται μέτρα προσαρμογής και μετριασμού, όπως η δημιουργία πράσινων υποδομών, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.
3.- Είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνει υπόψη πιθανές φυσικές καταστροφές ή άλλες κρίσεις και να προβλέπει τρόπους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και την ταχεία ανάκαμψη της πόλης.
4.- Ο σχεδιασμός πρέπει να εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υποδομές, τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την αναπηρία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή την εθνικότητα.
Θα πρέπει να προβλέπει μια ποικιλία τύπων κατοικιών που να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, προωθώντας τη κοινωνική μίξη και αποφεύγοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.
5- Η δημιουργία και η συντήρηση ελκυστικών και ασφαλών δημόσιων χώρων, όπως πάρκα, πλατείες και πεζόδρομοι, είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική αλληλεπίδραση, την ψυχαγωγία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα πρέπει να διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής για όλους τους κατοίκους.
6- Είναι απαραίτητη η προώθηση των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με παράλληλη μείωση της εξάρτησης από το ιδιωτικό αυτοκίνητο.
7.- Επιπρόσθετα η ύπαρξη σύγχρονων και αποτελεσματικών υποδομών, όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας και επικοινωνιών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική .
Ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό πρέπει να έχει η Πολιτιστική Κληρονομιά και Ταυτότητα της πόλης.
Για να επιτευχθεί θα πρέπει να σέβεται και να προστατεύει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, αναδεικνύοντας τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και ενισχύοντας την τοπική ταυτότητα.
Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του Μαραθώνα πρέπει λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών και να είναι ένα ζωντανό εργαλείο που θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας πόλης πιο βιώσιμης, δίκαιης, ευχάριστης και ανθεκτικής για όλους.
Για να το πετύχουμε απαιτείτε συνεχής διάλογος, συνεργασία και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας.