Οι παρεμβάσεις στο πολεοδομικό σχέδιο του Κρανιδίου πρέπει να γίνουν με σκοπό την εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών αλλά και της μελλοντικής οικιστικής επέκτασης.
Ωστόσο το βασικό ειναι η επέκταση να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζειε τις περιουσίες του κόσμοι οικόπεδα εντός σχεδίου και θα καθορίζει με σαφήνεια τι θα συμβεί με τα εκτός σχεδίου γήπεδα.
Εφόσον η μελέτη θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι την εφαρμογή της είναι υποχρεωτικό να δωθεί χρόνος στους πολίτες ώστε να εκδόσουν οικοδομικες άδειες η να μπορέσουν να κατασκευάσουν στις περιουσίες τους ώστε να μην απαξιωθούν.
Πρέπει να διασαφηνιστεί σε πόσα στρέμματα θα μπορεί να οικοδομήσει ο κάθε πολίτης και 4-8-12 με ποιες χρήσης γης κατοικίες - τουριστικα καταλύματα κλπ. Και να μπορέσει να προστατεύθεί η περιουσία του κόσμου.
Συγκεκριμένα στο Κρανίδι πρέπει να προβλέπεται parking επειδή υπάρχει σοβαρό προβλημα τις ώρες και μέρες αιχμής, χώροι πράσινου πάρκα παιδικές χαρές, και θα εξυπηρετεί η πεζοδρόμηση σε τμήματα της πόλεως ειδικά σε εκείνα που έχουν παραδοσιακές πέτρινες κατοικίες.
Σε τμήματα της πόλεως του Κρανιδίου πρέπει να εξεταστεί η εντάξη σε ζώνες παραδοσιακου οικισμου με τα πέτρινα λιθόκτιστα σπίτια και να οριστεί ξεκάθαρος τρόπος κατασκευής συντήρησης των όψεων χρωμάτων στους τοίχους τύπου παραθύρων κλπ
Πρέπει να γίνει συντονισμός για τον τρόπο συντήρησης των κατοικιών αυτών και να οριστεί στους ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών τρόπος συντήρησης και εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους για την συντήρηση διαφορετικά να πωληθούν σε τρίτους ώστε να μην καταστραφούν οι κατοικίες από τον δήμο ως επικίνδυνες ετοιμόρροπες όπως έγινε στο παρελθόν.
Γενικότερα οι οικισμοί που θα υπάρχουν στην Ερμιονίδα πρέπει να προσδιορίζονται από την οικιστική ανάπτυξη την ύπαρξη ήδη κατοικιών σε διάφορες περιοχες και τις ανάγκες που έχει η καθεμία για επεκτάσεις οικισμων και ορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης.