Προτάσεις για τον οικισμό Σεργούλας και Παραλίας Σεργούλας .
Η Σεργούλα και Παραλία Σεργούλας έχει όρια που προδιαγράφονται σε χάρτες όπως ο συνημμένος. Τον επισυνάπτω για την καλύτερη κατανόηση των ορίων του οικισμού Σεργούλας, Παραλίας Σεργούλας του Δήμου Δωρίδας αλλά και τον οικισμό «Παλαιοχώρι Σεργούλας» όπου δεν υπάρχει κάτοικος .
Οι ανωτέρω οικισμοί διαθέτουν εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής και Βυζαντινής αυτοκρατορίας , συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η Παναγία η Παλαιοχωρίτισσα.
Οι ανωτέρω οικισμοί με τις πηγές τους υδροδοτούν ουσιαστικά 4-5 διαφορετικούς οικισμούς και επιπλέον αποτελούν μεγάλο πόλο τουριστικής έλξης , καθώς η ακτοκραμμή της παραλίας Σεργούλας είναι περίπου 2 Km και με δυνατότητα πρόσβασης για κολύμβηση , και επιπλέον γαλάζια σημαία στην παραλία Αμπελάκι .
Οι ανωτέρω οικισμοί εκτός από την θάλασσα, διαθέτουν αρκετούς ιστορικούς μύλους , με κατάληξη στο παλαιό (μη ενεργό ) σύστημα υδροδότησης.Επιπλέον υπάρχουν αρκετά μονοπάτια που οδηγούν σε ήδη σημασμένους δρόμους, και ακολουθούν σε κάποια σημεία τις πηγές, το ποτάμι και το φαράγγι της Σεργούλας .
Οι παρακάτω προτάσεις μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ανωτέρω εισαγωγικό πλαίσιο :
-Επαναπροσδιορισμός της περιοχής Natura τόσο για τον υδάτινο φορέα όσο και την παράκτια ζώνη και την ορεινή και πεδινή ζώνη . Διεύρυνση της ζώνης Natura για την περιοχή μας καθώς υπάρχουν αρκετά είδη που βρίσκονται στο εκάστοτε ενδιαίτημα .
-Ως προς την χαρτογράφηση της περιοχής , έχω επισυνάψει φωτογραφία από αρχείο του 1915 .
-Τουριστικά θα μπορούσε να τοποθετηθεί με κατάλληλες μελέτες τεχνητό «ναυάγιο» στην ακτογραμμή της Παραλίας Σεργούλας, τόσο για τον φυσικό εμπλουτισμό της περιοχής όσο και την τουριστική ανάπτυξη μέσω καταδύσεων και άμεσης προβολής της περιοχής.
-Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση και σηματοδότηση των ορεινών μονοπατιών των ανωτέρω οικισμών, και ιδιαίτερα αυτά που συνδέουν τους οικισμούς με την ορεινή ζώνη πέριξ και απέναντι των οικισμών .
-Για το ποτάμι της Σεργούλας και συγκεκριμένα το ποτάμι που ορίζεται ως «Πολυσταύρι» , θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση και σηματοδότηση , με συνεργασία αρμόδιων φορέων κυρίως για την εγκατάσταση περιφερειακών ασφαλείας και σηματοδότησης για τους επισκέπτες και την ασφαλή τους διέλευση . Η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει και την ομώνυμη σπηλιά «Πολυσταύρι» όπου θα πρέπει και αυτή να σηματοδοτηθεί και να εγκατασταθούν σημεία ασφαλείας επισκεπτών . Το ίδιο πρέπει να γίνει κατά μήκος του φαραγγιού και των τριών καταρρακτών .
-Θα ήθελα να επισημάνω την χαρτογράφηση της περιοχής της ( Άνω) Σεργούλας, όπως αυτή διαμορφώνεται από το συνημμένο αρχείο του 1915 , την προστασία της περιοχής ως καταφύγιο άγριων ζώων και της τουριστικής προβολής , καθώς το ορεινό μονοπάτι από την Σεργούλα οδηγεί στο Παλαιοχώρι . Δρόμος και μονοπάτια αξιοποιούνται ήδη για ορεινές διαδρομές .
-Μελέτη, προστασία και αξιοποίηση του πάρκου της παραλίας Σεργούλας. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χλωρίδα, όπου χρήζουν προστασίας και αξιοποίησης. Πρέπει να γίνουν μελέτες για την κατάσταση των πλατάνων αλλά και πως μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα πάρκο .
-Η περιοχή με πλούσιο υδάτινο φορέα , θα πρέπει να χαρτογραφηθούν οι πηγές της και να πραγματοποιηθούν μελέτες για την γεωλογική και υδροδυναμική τους κατάσταση.
-Αντίστοιχα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στην παράκτια περιοχή του Δήμου Δωρίδας, εξαιτίας της γεωμορφολογίας είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ΕΕΛ, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων αλλά και να λειτουργήσουν εύρυθμα και με την λογική κόστους – όφελους. Είναι καιρός να σκεφτούμε και να προσανατολιστούμε σε μελέτες και λύσεις Τεχνητών Υγροβιοτόπων και φυσικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και λυματολάσπης για άμεση επαναχρησιμοποίηση του νερού εκροής.
-Ανίχνευση και καθαρισμός σημείων του υδάτινου ορίζοντα από παλαιές και μη ενεργές πλέον υδατοκαλλιέργειες στον Δήμο Δωρίδας.
-Χαρτογράφηση και επικαιροποιημένες μελέτες των γεωκινδύνων της περιοχής. Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως στην παράκτια ζώνη της Σεργούλας υπάρχει χαρτογραφημένο ρήγμα .
-Χαρτογράφηση και επικαιροποιημένες μελέτες για τον βυθό της παράκτιας ζώνης του Δήμου Δωρίδας , για την αξιοποίηση και τουριστική προβολή των περιοχών αυτών.