Η πρόταση περιορισμού δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα και πιο ειδικά κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σε περιμετρική ζώνη 500μ. από τη γραμμή αιγιαλού, έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων αυτών από τα όρια οικισμών, δρόμων, ακτών κ.λ.π. καθορίζονται ρητά και συγκεκριμένα και εξαρτώνται από το είδος και τη δυναμικότητα της εγκατάστασης (Ν. 4056/2012, Ν.4859/2021). Η πλειονότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αιγοπροβάτων του νησιού δεν ξεπερνά τον αριθμό των 500 ζώων και σύμφωνα με το νόμο η ελάχιστη απόσταση από την ακτή ορίζεται σε 250μ. , ενώ σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4859/2021, προβλέπεται, ειδικά για τα νησιά, επιπλέον μείωση αυτών των αποστάσεων, με αιτιολογημένη έκθεση και απόφαση των σχετικών υπηρεσιών. Η αιγο-προβατοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, και θα πρέπει να προστατευτεί και να λαμβάνεται υπόψη κατά το συνολικό σχεδιασμό.
Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας συνιστά, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, προστατευόμενο κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος περιβαλλοντικό αγαθό, και η διασφάλισή της απορρέει ευθέως από την συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Επομένως, κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να διασφαλίζεται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και να διαφυλάσσεται από ανταγωνιστικές χρήσεις γης. Σε αυτό το πλαίσιο να συμπεριληφθούν στην ΠΕΠ Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας τα τεμάχια των Αναδασμών Κοντιά και Τσιμανδρίων, που φέρουν χαρακτηριστικά ΓΓΥΠ, εφόσον είναι αρδευόμενα και υπό του ΤΟΕΒ Κοντιά. Από αυτά μπορούν να εξαιρεθούν τεμάχια επί αναγνωρισμένου επαρχιακού δικτύου που και σήμερα μπορούν να οικοδομηθούν και βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ήδη ανεπτυγμένη δραστηριότητα άλλων χρήσεων (π.χ. παραλία Εβγάτη με τουριστική ανάπτυξη).
Στα πλαίσια προστασίας της γεωργικής να ληφθεί υπόψη η αυξανόμενη ελαιοκομική δραστηριότητα (ενδεικτικά περιοχές Κοντοπουλίου, Παναγιάς, κάμπος Κάσπακα - Κορνού, Αγκαρυώνες), οι περιοχές με σιτηρά και όσπρια και να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας, όχι μόνο επισκέψιμων οινοποιείων, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με αυτές τις καλλιέργειες.