Στα εναλλακτικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια 2 και 3, ήπιας και έντονης παρέμβασης αντίστοιχα, αναφέρεται η δημιουργία εμπορικού λιμένα στη θέση Καμινάκι του Πίσω Λιβαδιού, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται αυτό το έργο στο ΤΠΣ, από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί αρνητικές αποφάσεις από:
1. ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής)
- Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. 3330/5-2-23: Αρνητική γνωμοδότηση επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το έργο «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του Έργου Α' Φάσης Νέου Λιμένα Πάρου», με αίτημα την εξέταση εναλλακτικών λύσεων για τη θέση του λιμένα.
2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας - Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών
- Έγγραφο υπ' αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/117448/3277/23-5-23: Αρνητική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Νέος Εμπορικός Λιμένας στη θέση Καμινάκι Δήμου Πάρου», καθώς η μελέτη δεν πληρούσε τους απαιτούμενους όρους.
3. Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
- Πρακτικό συνεδρίασης ΕΣΑΛ έτους 2024: Αρνητική απόφαση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου Εμπορικού Λιμένα στη θέση Καμινάκι, με πλήρη τεκμηρίωση των λόγων.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες του έργου, και δεν δύναται να αγνοούνται.
Η δημιουργία εμπορικού λιμένα στη θέση Καμινάκι Πάρου αναιρεί αυτόματα τους στόχους που έχουν τεθεί στα εναλλακτικά σχέδια ΤΠΣ σχετικά με την προτεραιότητα και τη ζωτική σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος τόσο σε στεριά όσο και σε θάλασσα – προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος, προστασία θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστασία της βιοποικιλότητας – τα οποία είναι θεμελιώδη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της περιοχής. Ειδικά όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, έχετε αποδώσει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, γεγονός που καθιστά αδιανόητη τη συμπερίληψη του έργου στο ΤΠΣ.
Ειδικότερα:
1. Περιβαλλοντικά: Η υλοποίηση του έργου εντός δικτύου Natura 2000 θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στα Λιβάδια Ποσειδωνίας.
2. Μορφολογικά: Το έργο θα αλλοιώσει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, επηρεάζοντας αρνητικά το τοπίο.
3. Βιώσιμη Μετακίνηση: Το έργο θα επιβαρύνει αχρείαστα σχεδόν το σύνολο του οδικού δικτύου της Πάρου, με άσκοπες χιλιομετρικές αποστάσεις βαρέων οχημάτων τα οποία θα κατευθύνονται πλησίον της Παροικιάς, καθώς εκεί βρίσκεται η πλειονότητα των σημείων ενδιαφέροντός τους. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει την μετακίνηση των βαρέων αυτών οχημάτων ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πίσω Λιβαδιού, της Μάρπησσας και του Προδρόμου.
4. Αρχαιολογικοί χώροι και Πολιτιστική Κληρονομιά: Η ιστορική Μονή του Αγίου Αντωνίου, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου "Κέφαλος" πάνω από την περιοχή Καμινάκι, θα επηρεαστεί αρνητικά. Η μονή, με έτος ίδρυσης το 1597, με πολλά παρεκκλήσια όπου το μεγαλύτερο έχει κτιστεί το 1410, αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό σημείο ενδιαφέροντος. Επίσης το μοναστήρι περιέβαλε παλαιότερα το ερειπωμένο σήμερα βενετσιάνικο κάστρο, το τείχος του οποίου χτίσθηκε περίπου το 1500. Προσφέρει μαγευτική θέα στα φυσικά τοπία της ΝΑ Πάρου. Η ανάβαση στον λόφο αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Ανήκει σε ζώνη αρχαιολογικού χώρου και η προστασία και ανάδειξή του συνεπάγεται την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής. Η κατασκευή του εμπορικού λιμένα στο Καμινάκι, θα αλλοιώσει το φυσικό ανάγλυφο, θα επιβαρύνει αισθητικά την περιοχή και θα εμποδίσει την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μοναστηριού, πλήττοντας την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και τον αντίστοιχο τουρισμό.
5. Τουριστική Ανάπτυξη: Η ευρύτερη περιοχή του Πίσω Λιβαδιού αναπτύσσεται ήπια τουριστικά με παροχές υψηλής ποιότητας, διατηρώντας τον φυσικό και γραφικό χαρακτήρα της. Η κατασκευή του λιμένα είναι αντιφατική και συγκρούεται με τις υπάρχουσες χρήσεις και δραστηριότητες της περιοχής.
Η διεύρυνση ή μεταφορά του λιμένα της Παροικιάς σε μια τοποθεσία που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού είναι πιο ορθολογική και απαλλάσσει την περιοχή από περιττά έργα υποδομής τα οποία θα την υποβαθμίσουν τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Η προτεινόμενη κατασκευή ενός επιπρόσθετου εμπορικού λιμένα στο Καμινάκι είναι οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά καταστροφική.
Συμπερασματικά:
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η δημιουργία εμπορικού λιμένα στη θέση Καμινάκι του Πίσω Λιβαδιού Πάρου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στο ΤΠΣ. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αρνητικές αποφάσεις των αρμόδιων φορέων. Η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή σε όλα τα επίπεδα.
Επιθυμούμε την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της Πάρου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της. Όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με τις προτάσεις και τις αποφάσεις μας.