ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΓΟΥΒΩΝ,ΔΕ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ,ΔΕ ΜΑΛΙΩΝ,ΔΕ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Θα επικεντρωθούμε στην Δ.Κ Λιμένα Χερσονήσου.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όπως πολύ σωστά καταγράφηκε στην ανάλυση της μελέτη σας ,ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή μελέτης είναι ο
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , οι κίνδυνοι υφαλμύρωσης των υπογείων υδροφορέων στις παράκτιες ζώνες λόγω υπεράντλησης , ο κίνδυνος ερημοποίησης ,ο κίνδυνος επέκτασης ζώνης πλημμύρας ΖΥΔΚ ,η προοπτική ανόδου της θάλασσας κατά 13,6-15,4 εκ κατά το 20211-2040.
Όλα τα παραπάνω, είναι γεγονότα που επιβεβαιώνονται καθημερινά.
Σήμερα το νερό έχει γίνει λιγοστό και πολύ κακής ποιότητος, ακατάλληλο για πόση, αλλά και άρδευση καθώς πολλά φυτά έχουν αρχίσει να ξεραίνονται.
2.Επίσης αναφέρεστε στην Απειλή Έλλειψης Ανεμπόδιστης Πρόσβασης στο Παράκτιο μέτωπο, και την ανάγκη καθορισμού Ζώνης Αιγιαλού-Παραλίας .
Δυστυχώς η αδυναμία πρόσβασης στην παράλια δεν είναι απειλή, αλλά η υφισταμένη πραγματικότητα για πολύ μεγάλο μέρος του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου Λιμένα Χερσονήσου.
Το παράδοξο είναι ότι το πρόβλημα εντείνεται εκεί όπου υπάρχει καθορισμένη γραμμή Αιγιαλού και Παραλίας, αλλά ταυτόχρονα έχουν κτιστεί παραθαλάσσιες τουριστικές εγκαταστάσεις 5 η 4 αστέρων.
Εκεί , η ζώνη Αιγιαλού-Παραλίας έχει καταληφθεί ποικιλοτρόπως από τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων , με προσθήκη άμμου , εξέδρων , ξαπλώστρων, μπαρ, κατασκευών, και ιδιοχρησιμοποιείται , ενώ η πρόσβαση απαγορεύεται για το κοινό.
3. Επιπλέον αναφέρουμε η κατανάλωση νερού ανά άτομο στα 5,4 αστέρων ξενοδοχεία είναι διπλάσια από ότι στα μικρά ξενοδοχεία και τα AIRBNB.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η ζωτικότητα ενός τόπου είναι εξαρτημένη από την καλή κατάσταση της παράκτιας ζώνης.
Η Γαλλία έχει ελάχιστη αδόμητη ζώνη τα 100 μ από την γραμμή αιγιαλού, η Γερμανία 150, η Δανία 300, η Ισπανία 100-200 , η Ελλάδα μόλις και μετά βίας 30-50μ ,( κατά κανόνα επιτρεπόμενη δόμηση από την γραμμή αιγιαλού 30 μ για κατοικία , και 50 μ για ξενοδοχεία ) αλλά και κατά περιπτώσεις 0 μ ,λόγω παροχών-, προώθηση περιοχών στην ανάπτυξη ...
Δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα δόμησης πάνω στην γραμμή παραλίας, ακόμη και στην περιοχή Χερσονήσου με
1.Ν. 30/6/1991/ΦΕΚ Δ 474/αρθρο 1 ,παρ2,( αμφιλεγόμενη η ισχύς της)
2. Ν. 4179/ΦΕΚ Α 175/8/8/13, άρθρο 5, σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία 5 αστέρων, (υπό προϋποθέσεις ).
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η Χερσόνησος παρόλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα προβλήματα έλλειψης υποδομών , άντεξε σε μια παράδοση πολλών δεκαετιών στον τουρισμό, επεβίωσε και συνέχισε την ζωή της ,με ένα σημαντικό μέρος επαναλαμβανόμενων επισκεπτών , που επιζητούν την ζεστασιά της κρητικής φιλοξενίας , κομμάτια αυθεντικότητας, παραδοσιακής ζωής , ανθρώπινης κλίμακας, διαφορετικότητας κινούμενοι μεταξύ παραθαλασσίου μετώπου, παραδοσιακών οικισμών και των εν γένει ενδιαφερόντων οικισμών και τοπίων της ενδοχώρας της, και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην τοπική οικονομία.
Οι διαμένοντες στα all inclusive ξενοδοχεία 4 κ 5 αστέρων, με κύριο ενδιαφέρον τον ήλιο και την θάλασσα συμβάλουν ελάχιστα στην οικονομία του τόπου , καθόσον το προσωπικό των ξενοδοχείων αποτελείται από εισερχόμενους αλλοδαπούς , ενώ οι τουρίστες τρέφονται και διημερεύουν κατά κύριο λόγο εντός του ξενοδοχείου.
Με τα σημερινά δεδομένα κρίνουμε ότι η περιοχή μας έχει πολύ περισσότερα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων ,από όσα αντέχει.
Επομένως ο τουρίστας των μικρών ξενοδοχείων , συμβάλει περισσότερο στην βιωσιμότητα της περιοχής και στην κοινωνική ανθεκτικότητα της.
Εν συμπερασματι θεωρούμε ότι η επιβολή αποκλειστικής δημιουργίας ξενοδοχείων 4 κ 5 αστέρων, σαν λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης του τόπου και του περιβάλλοντος
δεν θα βοηθήσει ούτε το περιβάλλον , ούτε την τοπική κοινωνία, αντίθετα κινδυνεύει να απαξιώσει και υποβαθμίσει , εκδιώξει τους κατοίκους από τον τόπο τους , προκαλώντας αιχροκέρδια , παραοικονομίας και αποτελεσμάτων τύπου Μυκόνου
Σαντορίνης, Μαγιόρκας που δεν θεωρούμε επιθυμητά.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την άμεση ενσωμάτωση των ακόλουθων μέτρων, σε οποιοδήποτε σενάριο κατεύθυνσης και αν επιλεγεί ( ήπιας παρέμβασης, έντονης παρέμβασης, ή ακόμη και αυτής των τάσεων), δεδομένου ότι απορρέουν από την ανάγκη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας χωρίς χρονοβόρες νομικές περιπλοκές.
ΑΙΓΙΑΛΟΣ- ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΑ ΓΗΠΕΔΑ
Α. Σε όλα τα παραθαλάσσια οικόπεδα η αγροτεμάχια εκτός η εντός σχεδίου , υποχρεωτική απόσταση δόμησης ή συμπαγούς περιμάνδρωσης από την γραμμή αιγιαλού, στα 50μ για ξενοδοχεία και 30 μ για κατοικία, άνευ ουδεμιάς παρέκκλισης .
Είναι μια απάντηση στην αμφιλεγόμενη δυνατότητα δόμησης επί της γραμμής παραλίας .
Β. Σε παραθαλάσσια γήπεδα η οικόπεδα εκτός σχεδίου, κατά κανόνα η κατά παρέκκλιση άρτια, υποχρεωτικές αποστάσεις δόμησης από τα όρια του οικοπέδου ή οδού 15 μ .
Γ . Σε παραθαλάσσια οικόπεδα εντός η εκτός σχεδίου, υποχρεωτική διάσπαση όγκων , προκείμενου να διατηρούνται οι οπτικές φυγές προς το θαλάσσιο μέτωπο ,
και μέγιστο ύψος συμπαγούς περιμάνδρωσης και συνεχόμενης φύτευσης 1,20μ. πάνω από την φυσική στάθμη της οδού.
Δ. Σε όλα τα εκτός σχεδίου παραθαλάσσια γήπεδα , οικόπεδα, ιδιοκτησίες κλπ υποχρέωση αφέσεως επαρκούς πλάτους πρόσβασης προς την ζώνη παραλίας ,ανά 300 μ. τουλάχιστον , (κατ εφαρμογή του Ν. 1337/83 , ΠΔ 236/84 , άρθρο 2 παρ 2), που θα
αποτελεί Προϋπόθεση για την Οικοδομησιμότητα του Οικοπέδου και την Λειτουργία της Επιχείρησης .
Σε μικρότερης πρόσοψης οικόπεδα, δημιουργία προσβάσεων ανά 300 μ. , με συνεισφορά γειτονικών οικοπέδων.
Ε. Προκείμενου να εκδοθεί οικοδομική άδεια η να οικοδομηθεί κτίριο , οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να θέτουν σε κοινή χρήση άνευ δικαιώματος υπαναχώρησης , την Ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας ,τις υποχρεωτικές διόδους- διαβάσεις του κοινού προς την Ζώνη Αιγιαλού- Παραλίας, καθώς και κάθε δέσμευση που προβλέπεται από εγκεκριμένες μελέτες, ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
Ζ. Σε ξενοδοχεία και παρεμφερείς εγκαταστάσεις ,ανεξάρτητα δυναμικότητας , αστέρων κλπ. θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός του αριθμού και της έκτασης υδάτινων επιφανειών , πισινών, γκαζόν, πρασίνου κλπ χρήσεων που απαιτούν κατανάλωση νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η υπεράντληση των υπογείων υδροφορέων.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Η. Στους Παραδοσιακούς Οικισμούς ,διατήρηση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας,( με οίας διαστάσεις είχαν κατά την οριοθέτηση των οικισμών) , επειδή η μικρή ανθρώπινη κλίμακα και η διαφορετικότητα κάθε κτιρίου αποτελούν χαρακτηριστικό της πολυπλοκότητας και ταυτότητας των παραδοσιακών χωριών.
Δυνατότητα ανακαίνισης υφισταμένων κτιρίων και τουριστικών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα από τον αριθμό αστέρων η κλειδιών, δεδομένου ότι αυτά αποτελούν μέρος του παραδοσιακού οικιστικού συμπλέγματος εδώ και πολλές δεκαετίες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό περιβάλλον που επιλέγουν οι τουρίστες. Να δοθούν κίνητρα για αναβάθμιση κτιρίων βάσει Παραδοσιακών Προτύπων.
Θ. Το ίδιο ως (Η) θα ήταν σκόπιμο να ισχύσει και στα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου, όπου τμήματα των οικισμών έχουν διαφυλαχθεί ως είχαν και
προσελκύουν επισκέπτες που ψάχνουν να συναντήσουν τον << παραδοσιακό τρόπο ζωής>>. Ι. Στην Επισκοπή τα αξιόλογα πετρόκτιστα κτίρια και εκκλησίες, χαρακτηρισμένα η μη, αξίζει να αποκτήσουν χρήση σχετική με την παράδοση , τον πολιτισμό και σχετικές παρεμφερείς πολιτιστικές δραστηριότητες ,περισσότερο παρά να μετατραπούν σε τουριστικά καταλύματα , κατά το πρότυπο των τουριστικών βορείων παραλίων.
ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΟΔΩΝ
Κ. Οι νέοι παρακαμπτήριοι οδοί που θα διανοιχτούν, για αποσυμφόρηση της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσω της πόλης της Χερσονήσου ,κλπ. θα πρέπει να μην προκαλούν ηχητικές και κυκλοφοριακές οχλήσεις στην δομημένη ή προς δόμηση περιοχή ,να έχουν επαρκείς διατομές και σχεδιασμό με χρήση κατάλληλων μέσων, ηχοπετασμάτων, φυτεύσεων, πεζοδρομίων κλπ, ώστε να μην επαναληφθούν τα κακά παραδείγματα που προσπαθούν τώρα να επιλυθούν .
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ
Λ. Τα υφιστάμενα κτίρια εντός η εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών, εφόσον είναι νόμιμα η έχουν τακτοποιηθεί, τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν σήμα ΕΟΤ, διατηρούν το δικαίωμα λειτουργίας τους ως έχουν , το δικαίωμα ανακαίνισης , καθώς και το δικαίωμα αναβάθμισης με κίνητρα, εφόσον το επιθυμούν, και όχι υποχρεωτικά.
Να μην χρησιμοποιηθούν οριζόντια μέτρα γενικής υποχρέωσης δημιουργίας ξενοδοχείων 5 κ 4 αστέρων η κλειδιών , σε υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις , γιατί αυτό θα είχε επακόλουθο την εκδίωξη των κατοίκων από τον τόπο τους ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Μ. Για τις Νέες Εγκαταστάσεις με οποιοδήποτε σενάριο ενσωμάτωση των Προτάσεων μας.