Το ισχύον ΓΠΣ καθορίζει "Περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων". Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά την έγκριση του ΓΠΣ, το ΤΠΣ πρέπει να χαρακτηρίσει τη νήσο Πάρο στο σύνολό της ως περιοχή αποκλεισμού χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων για λόγους περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων:
1. Στην Πάρο σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων με ένα συνολικό αριθμό 22 μεγάλων ανεμογεννητριών, ισχύος 2,3 MW η καθεμιά και ύψους περίπου 100 μέτρων. Οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε πολλές κορυφές της Πάρου (σε 8 πολύγωνα κατά τις βεβαιώσεις παραγωγής της ΡΑΕ (Υπ. Αριθμ. 0465 & 0466/2021). Παρ' όλο ότι κατά την πιο πρόσφατη τροποποίηση του σχεδιαζόμενου έργου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα περιοριστεί σε 5 πολύγωνα, οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από το 84% της επιφάνειας του νησιού κατά τις εκτιμήσεις της ΜΠΕ που έχουν υποβάλει οι επενδυτές (Ιανουάριος 2018). Μαζύ με το απαιτούμενο δίκτυο νέων ορεινών δρόμων σε συνδυασμό με τη διεύρυνση παλιών μικρών δρόμων και μονοπατιών θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση βλάβη στο ευαίσθητο τοπίο του νησιού. (Βλ. συνημμένο αρχείο: “ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ «ΓΟΥΡΛΕΣ» ΚΑΙ «ΣΤΡΟΥΜΟΥΛΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ, ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ”, Ν. Μαλατέστας, Πολιτικός Μηχανικός, 15/9/2022).
2. Πέραν της άμεσης περιβαλλοντικής βλάβης, η εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία του νησιού, που όπως δέχονται όλα τα σενάρια του ΤΠΣ βασίζεται στον τουρισμό, λόγω της προφανούς μείωσης της ελκυστικότητάς του ως προορισμού, όπως άλλωστε εκτιμούν οι αρμοδιότεροι να κρίνουν, δηλαδή οι ίδιοι οι επαγγελματίες του τουρισμού. Σύσσωμη άλλωστε η κοινωνία αλλά και οι Αρχές του τόπου έχουν ταχθεί διαχρονικά με νομικές και όχι μόνον ενέργειες κατά του έργου. (Βλ. συνημμένο αρχείο: "Α.Π. ΓΟΥΡΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ", Δ. Εμμανουήλ, Οικονομολόγος & Χ. Μαρτίνος, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, 15/9/2022).