ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ,ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ,ΔΕ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ,ΔΕ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ
Αναπτυξιακή δυναμική, βελτιώσεις στο σενάριο ΙΙΙ

Οι ακόλουθες προτάσεις συμπληρώνουν το σενάριο ΙΙΙ, το οποίο προτείνεται να καθοριστεί ως εξής:

ΔΕ Λιδωρικίου
_______________

- ΔΚ Λιδωρικίου, 1η οικιστική ενότητα και έδρα του Δήμου. Οικιστικό κέντρο 6ου ενισχυμένου επιπέδου και διοικητικός-εμπορικός-ιστορικός πόλος της ενδοχώρας του Δήμου. Εμπλουτισμός των υπηρεσιών του και της αγρο-οικονομικής του δραστηριότητας. Προάσπιση τόσο του τοπικού, όσο και του διαπεριφερειακού του ρόλου.

- Αφαίρεση της πρότασης διαπεριφερειακού φυσικού πάρκου ταμιευτήρα Μόρνου. Η πρόταση μπορεί να διαφαίνεται οραματική και υποσχόμενη, ωστόσο κρίνεται ιδεατή και μη εφαρμόσιμη επί του πεδίου. Θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά απ' ότι οφέλη στην περιοχή.

- Καθορισμός ζώνης ΠΕΔ οικοτεχνικής - βιοτεχνικής δραστηριότητας (ΒΙΟΠΑ) χαμηλής όχλησης και έντασης με αυστηρή επιλεξιμότητα τις δραστηριότητες της αγροτοκτηνοτροφίας, πέριξ της ΔΚ Μαλανδρίνου.

- Αποτύπωση των αρχαίων πεζοπορικών διαδρομών Τολοφώνας - Ερατεινής - Αμυγδαλιάς (επικαιροποιημένη μελέτη).

- Βελτιστοποίηση της οδικής προσβασιμότητας της Μονής Κουτσουρού με τη ΔΚ Αμυγδαλιάς. Αξιόλογες για την περιοχή οι συγκεκριμένες προοπτικές θεματικού (εκκλησιαστικού) τουρισμού.

ΔΕ Ευπαλίου
_____________

- ΔΚ Ευπαλίου - Καστρακίου ως 2η οικιστική ενότητα, κέντρο 7ου ενισχυμένου επιπέδου και πόλος διοίκησης - υπηρεσιών - εμπορίου και δυτικής διαδημοτικής - διαπεριφερειακής διάδρασης.

- Αποτύπωση των Άτυπων Βιοτεχνικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ) Μαλαμάτων - Καστρακίου της ΔΕ Ευπαλίου και καθορισμός ζώνης ΠΕΔ χαμηλής όχλησης και έντασης με επικέντρωση τη βιοτεχνική κατεύθυνση σε μεταποίηση - επιμελητεία - εφοδιασμό.

- ΔΚ Μανάγουλης - Μαλαμάτων ως οικιστικό κέντρο 7ου επιπέδου και πόλος υψηλής παραγωγικής αξίας στην αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα, με μόνιμα αρδευόμενη γη.

- Αποτύπωση της ζώνης υψηλής παραγωγικής αξίας, στην πεδιάδα Ευπαλίου - Μαγούλας, ως μόνιμα αρδευόμενη γη.

- ΔΚ Δροσάτο - Φιλοθέη - Τειχιο - Παλαιοξάρι - Ποτιδάνεια, σύμπλεγμα οικισμών 7ου επιπέδου και πόλος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Καθορισμός ζώνης ΠΕΠ, χαμηλής όχλησης, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και αναψυχής. Θεματοφύλακες της φυσικής κληρονομιάς, της Δωρικής Βιοποικιλομορφίας και των τοπικών γεωτόπων - γεωπάρκων - φυσιολατρικών διαδρομών.

- Βελτίωση της οδικής προσβασιμότητας της Μονής Βαρνάκοβας με την ΔΚ Φιλοθέης. Ενδυνάμωση της ισχυρής σχέσης θεματικού (εκκλησιαστικού) τουρισμού της περιοχής.

- Ανάδειξη της ΔΚ Φιλοθέης ως κοινότητα/κληροδότης βιοποικιλότητας του Δήμου (Δημοτικό Φυτώριο/Δημοτική Τράπεζα Σπόρων/Πάρκα Βιοποικιλότητας).

- Τρίπολο οικισμών Μαραθιάς - Μοναστηράκι - Χιλιαδού ως οικιστικά κέντρα 7ου ενισχυμένου επιπέδου και νευραλγικός τουριστικός πόλος της παραλιακής Δωρίδας. Καθορισμός ΠΕΔ Τουρισμού πέριξ των συγκεκριμένων οικισμών στη δυναμική παράκτια ζώνη, χαρακτηρισμός ως παραθεριστικά/τουριστικά χωριά και περιοχές τουρισμού - αναψυχής.

- Εφαρμογή ορίου εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στο καθορισμένο όριο οικισμού για τη ΔΚ Μοναστηρακίου. Ενσωμάτωση στο υφιστάμενο σχέδιο πόλης. Ένα ορθολογικό, δίκαιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων.

- Αποτύπωση της λεκάνης απορροής του ποτάμιου συστήματος Μανδήλως προς το Ζερέλι (οικισμού Μαγούλας ΔΚ Μοναστηρακίου) της ΔΕ Ευπαλίου, ως δυνητικό έργο τεχνητού ταμιευτήρα/λιμνοδεξαμενής (υπάρχουσα μη επικαιροποιημένη μελέτη).

ΔΕ Τολοφώνας
________________

- ΔΚ Ερατεινή - Τολοφώνα - Άγιος Νικόλαος, τρίπολο οικισμών ως 3η οικιστική ενότητα με κέντρο την Ερατεινή. Οικισμός 7ου ενισχυμένου επιπέδου και προοπτικής πολεοδόμησης ως αστικό κέντρο μικρής κλίμακας του Δήμου. Τουριστική βάση συμβατικού και εντατικού παράκτιου τουρισμού.

- ΔΚ Γλυφάδας - Τριζονίων - Σεργούλας, με κέντρο τη Γλυφάδα ως τρίπολο οικισμών 7ου επιπέδου και συμπληρωματικός διαχειριστικός οικισμός της εντατικής επισκεψιμότητας των Τριζονίων. Το αναφερόμενο οικιστικό τρίπολο, δύναται να ηγηθεί της τουριστικής αιχμής που αναπτύσσει το δυναμικό παράκτιο μέτωπο του Δήμου Δωρίδος. Καθορισμού ΠΕΔ Τουρισμού πέριξ των αναφερόμενων οικισμών στη δυναμική παράκτια ζώνη.

ΔΕ Βαρδουσίων
________________

- Τρίπολο οικισμών της ΔΕ Βαρδουσίων, οι ΔΚ Αρτοτίνα, Πενταγιοί, Κροκύλειο με κέντρο την Αρτοτίνα. Ιστορικός πόλος εναλλακτικού - θεματικού τουρισμού και οικιστικό κέντρο 7ου επιπέδου. Το σύνολο των οικισμών της ΔΕ Βαρδουσίων, ορίζεται ως ο θεματοφύλακας της πολιτιστικής και παραδοσιακής κληρονομιάς του Δήμου στην ορεινή του υπόσταση.

- Αποτύπωση της ιστορικής πεζοπορικής διαδρομής "Μοναπάτι των Εξοδιτών" στο ΤΠΣ (υφιστάμενη επικαιροποιημένη μελέτη) καθώς επίσης και της πρόσφατης εγκεκριμένης μελέτης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ με τίτλο "Δωρικά Πεζοπορικά Μονοπάτια".

- Επιτακτική η οδική διασυνδεσιμότητα των επιμέρους οικισμών της ΔΕ Βαρδουσίων και η βελτίωση της.

Γενικές παρατηρήσεις
_______________________

- Γενική στόχευση του Δήμου η οικιστική πολυπολικότητα ως σύμπλεγμα/συνέργεια ΔΚ που θα εξαλείψουν την έλλειψη κεντρικού αστικού κέντρου. Κανόνας στόχευσης η πολυλειτουργικότητα, συναρτήσει του ανόμοιου γεωγραφικού ανάγλυφου, σήμα κατατεθέν της Δωρίδας. Συμβατικός παράκτιος τουρισμός που τείνει σε θεματικό εναλλακτικό, στον άξονα Νότου - Βορρά, με ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην κεντρική ενδοχώρα.

- Έμφαση στη διασύνδεση παράκτιου μετώπου με ενδοχώρα σε μοντέλο αλληλεπίδρασης Νότου - Βορρά και όχι Ανατολής - Δύσης στο εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας του Δήμου.

- Δυναμική κατεύθυνση ο θεματικός τουρισμός ως αναπτυξιακή ταυτότητα, ιδίως της ενδοχώρας και των ορεινών περιοχών του Δήμου. Η θρησκευτική επισκεψιμότητα, οι πεζοπορικές διαδρομές, οι αθλητικές δράσεις του διεθνούς Τείχιο race. Η φυσιολατρία, η ιστορικότητα, η παράδοση και η αναψυχή.

- Καθορισμός ζώνης ΠΕΔ Τουρισμού στους οικισμούς του δυναμικού παράκτιου μετώπου.

- Βασική μέριμνα στην προσβασιμότητα και τη διασύνδεση. Κρίνεται ευάλωτο σημείο του Δήμου που χρήζει άμεσης βελτίωσης.