Το Σενάριο 3 (δυναμικής παρέμβασης) του προτεινόμενου ΤΠΣ κρίνεται ως απαράδεκτο και απορριπτέο ασυζητητί.
Ταυτόχρονα το Σενάριο 2 (ήπιας παρέμβασης) με τη μορφή που προτείνεται από τη μελέτη του ΤΠΣ, μπορεί να περιγραφεί πλήρως με τη λαϊκή παροιμία "Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι". Διότι από τη μια μεριά, ανάμεσα σε όσα αναφέρει, σωστά εντοπίζει και αρκετά χρονίζοντα προβλήματα της Σκύρου, προτείνοντας ενδεχομένως θετικές κατευθύνσεις για τη λύση τους. Από την άλλη μεριά όμως προσθέτει υπερπολλαπλάσια προβλήματα σε σχέση με αυτά που δείχνει διάθεση να λύσει, με τις εκτός τόπου, εκτός κλίμακας και εκτός φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος εντατικές χρήσεις, λειτουργίες και επεμβάσεις τις οποίες θέλει να φορτώσει στο νησί (βλ. υπερτουρισμός, υπερδόμηση, υπερεκμετάλλευση κλπ.).
Οι μελετητές του ΤΠΣ θα όφειλαν να σχεδιάσουν τις προτάσεις τους σε διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της Σκύρου κι όχι ερήμην αυτών. Θα όφειλαν προκειμένου να καταλήξουν στις ανάγκες και στις προτεραιότητες για τις οποίες καλούνται να δώσουν λύσεις, να έχουν εφαρμόσει τη μέθοδο του Συμμετοχικού Σχεδιασμού κι όχι της Εκ Των Άνω επιβολής κατευθύνσεων. Και δεν είναι αργά να το κάνουν ακόμη και τώρα. Δεν εννοώ βεβαίως την παρούσα ανεπαρκέστατη διαβούλευση των 10 ημερών, κατά την οποία οι μελετητές δεν υποχρεούνται νομοθετικά να λάβουν υπόψη τους τα κατατεθειμένα σχόλια και προτάσεις. Εννοώ μια νομοθετικά κατοχυρωμένη διαδικασία διαρκούς συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της Σκύρου, κατά την οποία ο σχεδιασμός του ΤΠΣ θα επιτευχθεί με συζήτηση, συνεργασία και συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών, κεντρικών και τοπικών εξίσου.
Ήδη στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης έχουν κατατεθεί πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και εμπεριστατωμένες εξειδικευμένες προτάσεις για την επανεπεξεργασία του Σεναρίου 2 (βλ. Φρύνη Κ. Παπαλημναίου, δημοτική σύμβουλος Σκύρου - επικεφαλής παράταξης ΣΚΥΡΟΣ.ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΕΣ ΜΕΡΕΣ καθώς επίσης και ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ & ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΛΤΑΪΤΣ κ.α.) που δείχνουν οτι η διαδικασία του Συμμετοχικού Σχεδιασμού θα έχει σίγουρα γόνιμο αποτέλεσμα.
Είμαι πρόθυμος λοιπόν να υποστηρίξω ένα Σενάριο 2 (ήπιας παρέμβασης) μόνον όμως υπό την προϋπόθεση οτι θα επανασχεδιαστεί και θα επαναδιατυπωθεί κατόπιν Συμμετοχικού Σχεδιασμού με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της Σκύρου. Εφόσον όμως οι μελετητές απορρίπτουν οποιασδήποτε μορφής Συμμετοχικό Σχεδιασμό, τότε υποστηρίζω κι εγώ το Σενάριο 1 (μηδενικής λύσης).
Κωνσταντίνος Σαββίδης, Λάτρης της Σκύρου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ.