ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΚΥΡΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
Lydia Gonthier, αρχιτέκτονας dipl. ETHZ, πολεοδόμος, χωροταξικός και ιδιοκτήτρια στη Χώρα της Σκύρου

Καλημέρα
Καταρχήν ευχαριστώ για την ευκαιρία να σχολιάσω τα σενάρια ανάπτυξης για τη Σκύρο.
Δυστυχώς ο χρόνος διαβούλευσης είναι πολύ μικρός. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι χρόνοι διαβούλευσης είναι τουλάχιστον 30 ημέρες. Αυτό επιτρέπει στα γραφεία σχεδιασμού να ενσωματώσουν πραγματικά τις απόψεις που συλλέγονται.
Εδώ είναι το αίτημα να αυξηθούν οι χρόνοι διαβούλευσης και να αυξηθούν οι χρόνοι προγραμματισμού για να επιτραπεί η πραγματική διαβούλευση, η πραγματική εξέταση, η πολιτική συζήτηση και η δημόσια συζήτηση και η προσαρμογή των νομοθετικών πράξεων με βάση την ανάδραση.
Πρέπει να πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία των σεναρίων που παρουσιάζονται, να πάρουμε τις καλύτερες ιδέες από αυτή τη δημόσια διαβούλευση και να αναπτύξουμε ένα νέο συνθετικό όραμα για το PLU. Αυτό πρέπει να τεθεί για περαιτέρω δημόσια διαβούλευση.
Η Σκύρος δεν πρέπει να αραιώσει και να χάσει τις ιδιότητές της, την ταυτότητά της και κυρίως το νερό της - το ζωτικό στοιχείο κάθε κοινωνίας.
Οι 5 προτεινόμενοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι:
I Ισορροπημένη ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης
ΝΑΙ κατ' αρχήν, δείτε αναλυτικές προτάσεις παρακάτω.

II Σεβασμός στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά
ΝΑΙ κατ' αρχήν, δείτε αναλυτικές προτάσεις παρακάτω.

III Βελτίωση προσβασιμότητας (αεροδρόμιο, λιμενική και ποτάμια υποδομή Σκύρου) και αξιοποίηση της θέσης της Σκύρου ως «σταυροδρόμι» θαλάσσιων μεταφορών και τεχνική και τεχνολογική υποδομή
ΝΑΙ στην αρχή της βελτίωσης της προσβασιμότητας, αλλά με δοσολογία σύμφωνα με την ατομική και μέτρια τουριστική αντίληψη βλέπε παρακάτω
ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της θέσης της Σκύρου ως «σταυροδρόμι» θαλάσσιων μεταφορών
ΝΑΙ στην αρχή της βελτίωσης των τεχνικών και τεχνολογικών υποδομών αλλά με δοσολογία σύμφωνα με την έννοια του ατομικού και μέτριου τουρισμού παρακάτω

IV Δομή και οργάνωση του οικιστικού δικτύου
ΝΑΙ κατ' αρχήν, βλέπε αναλυτικά τη συγκεκριμένη πρόταση παρακάτω

V Αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου της και νησιωτικότητα της Σκύρου
ΟΧΙ στην πλήρη αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου και του νησιωτικού της Σκύρου όπως προτείνεται
ΝΑΙ για μέτρια, ανανεώσιμη, βιώσιμη, τοπική αλιεία για την τοπική αγορά
ΝΑΙ στον τουρισμό, αλλά στον ήπιο, μέτριο και ατομικό τουρισμό, δείτε τη συγκεκριμένη πρόταση παρακάτω
ΟΧΙ στα κρουαζιερόπλοια, δείτε την τουριστική ιδέα παρακάτω
ΟΧΙ στα τουριστικά λιμάνια, δείτε την τουριστική ιδέα παρακάτω
ΟΧΙ στο κανάλι μεταφοράς, δείτε την τουριστική ιδέα παρακάτω
ΝΑΙ στον πολιτιστικό πόρο των θαλάσσιων αρχαιοτήτων εντός των ορίων της τουριστικής έννοιας παρακάτω
ΝΑΙ στον πολιτιστικό πόρο των αθλητικών γηπέδων για τις τοπικές ανάγκες και υπό την προϋπόθεση καλής ένταξης στο τοπίο
Για να διαμορφώσετε, να επεκτείνετε και να ολοκληρώσετε τους 5 προτεινόμενους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, θα βρείτε παρακάτω συγκεκριμένες έννοιες και ιδέες για την εφαρμογή στοιχείων που επιτρέπουν την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη για το μέλλον της Σκύρου.

1. Σεβασμός στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά
Απαιτείται η θέσπιση τοπικού σχεδίου αστικοποίησης με οικοδομικές ζώνες και μεγάλες μη οικοδομικές ζώνες.

2. Καθιερώστε μια ιδέα διαχείρισης του νερού
Η διαχείριση του νερού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σύνολό της στον κύκλο της:
- Προστασία εδάφους - ποιότητα εδάφους για αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα
- Παραλαβή, συγκομιδή και διανομή νερού
- Ποιότητα νερού – είναι πόσιμο; εισαγωγή νερού;
- Ρύθμιση χρήσης νερού
- Εκκένωση λυμάτων
ΝΑΙ στην προστασία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Στο PLU, πρέπει να περιλαμβάνεται η προστασία του εδάφους. Η αναγέννηση του υδροφόρου ορίζοντα δεν μπορεί να περάσει από κέντρα ανακύκλωσης με τα απόβλητά τους, μεταξύ άλλων χημικών και επιβλαβών για την υγεία. Αυτοί οι χώροι απορριμμάτων που βρίσκονται εντός της περιμέτρου των χώρων συλλογής πόσιμου νερού πρέπει να καθαριστούν. Είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί ο ρυθμός στεγανοποίησης του εδάφους ανά ζώνη προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς διαπερατές επιφάνειες. Οι κανονισμοί για τα οργανικά λιπάσματα ολοκληρώνουν την προστασία του εδάφους και της ποιότητας του εδάφους και συνεπώς του νερού. Πολλά χωριά στην Ελβετία έχουν απαγορεύσει την κατανάλωση νερού βρύσης, παρόλο που δεν υπάρχει έλλειψη νερού - αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα του νερού λόγω των χημικών λιπασμάτων με τα χρόνια. Εάν το επιτρέπει η ποιότητα του νερού στη Σκύρο, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η κατανάλωσή του και να ελαχιστοποιηθεί η εισαγωγή εμφιαλωμένου νερού. Αυτό θα μειώσει επίσης τον όγκο των απορριμμάτων.
Η χρήση του νερού πρέπει να ρυθμιστεί. Οι ξηρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν μόνο στο μέλλον. Στο νησί της Σίφνου υπήρχε έλλειψη νερού για 10 μέρες φέτος το καλοκαίρι. Στη Βαρκελώνη, η χρήση του νερού ήταν προνομιακή για τους τουρίστες και τέθηκαν περιορισμοί για τους κατοίκους. Πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε το νερό για όλους. Για αυτό πρέπει να βρούμε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις πχ αρτεσιανά πηγάδια νότια Καλίκρης - Καλαμίτσας με σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο;
ΟΧΙ στις νέες πισίνες. Πρέπει να απαγορευτεί η κατασκευή νέων κολυμβητηρίων. Οι υπάρχουσες πισίνες πρέπει να λειτουργούν μόνο με θαλασσινό νερό.
Η ιδέα και η εφαρμογή της διαχείρισης των λυμάτων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι απαραίτητη για ολόκληρο το νησί – συμπεριλαμβανομένης της ιδέας και των κανονισμών για μεμονωμένες κατασκευές.

3. Καθιερώστε μια ιδέα δι
αχείρισης απορριμμάτων
Η θέσπιση μιας ιδέας για τα απόβλητα και την ανακύκλωση για την περιοχή της Εύβοιας είναι απαραίτητη και η εφαρμογή της πολύ αναγκαία. Το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να λυθεί στη μικρή κλίμακα του νησιού της Σκύρου. Πρέπει να υπάρξει μια ιδέα και περιφερειακή εφαρμογή.
Στη Σκύρο είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια αντίληψη για τη διάθεση και ανακύκλωση των απορριμμάτων του νησιού. Ο όγκος των καλοκαιρινών απορριμμάτων είναι πολύ μεγάλος και δεν εκκενώνεται. Πρέπει να γίνει σε βάθος μελέτη για τη διαχείριση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων. (αποθήκη σε τουριστική περίοδο, εκκένωση με σκάφος εκτός εποχής;). Φορολογικό σύστημα; Μπόνους;
Πρέπει να μελετήσουμε την περιφερειακή ή τοπική εγκατάσταση μιας μονάδας αποτέφρωσης απορριμμάτων και πρέπει να μελετήσουμε τις πιθανές συνέργειες: χρήση θερμότητας, συστήματα θέρμανσης, συνέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

4. Καθιέρωση μιας έννοιας ήπιου, εναλλακτικού και ατομικού τουρισμού
ΝΑΙ στον ήπιο, εναλλακτικό και ατομικό τουρισμό. Αυτός ο τουρισμός είναι συμβατός με την ταυτότητα και τους πόρους της Σκύρου. Πρέπει να στοχεύσουμε σε τουρίστες που μένουν στο νησί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και που ιδανικά επιστρέφουν ετησίως. Τουρίστες που σέβονται τη σκυριώτικη κληρονομιά και φύση. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την κατασκευή μικρών μεμονωμένων μονάδων για μεμονωμένους τουρίστες. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον ατομικό τουρισμό που δεν απαιτεί υπερβολική ενίσχυση των τοπικών υποδομών και που επιτρέπει τη διατήρηση των τοπικών και ανθρώπινων πόρων για την υποδοχή των τουριστών.
Ένα μέτριο και μεμονωμένο τουριστικό καλωσόρισμα είναι επίσης συμβατό με μια μεγαλύτερη περίοδο. Είναι δυνατό να στοχεύσετε περιπατητές τουρίστες που σέβονται τη φύση και έρχονται επίσης εκτός της υψηλής περιόδου. Ένα πρόγραμμα καθαρισμού παραλιών που είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια θα μπορούσε να προσελκύσει οικολογικούς περιπατητές τουρίστες. Άλλες συνέργειες μεταξύ τουρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων είναι δυνατές και θα πρέπει να μελετηθούν.
Ο τουρισμός ευημερίας είναι εφικτός αλλά χωρίς νέες υποδομές. Ο υφιστάμενος θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να διατηρηθεί χωρίς καμία αύξηση. Ο φυσιολατρικός, πολιτιστικός και γαστρονομικός τουρισμός είναι συμβατός σε ατομική κλίμακα με τη Σκύρο.
Πρέπει να συγκεντρώσουμε ατομικές κατοικίες για μεμονωμένους τουρίστες σε ήδη αστικοποιημένες περιοχές, στο χωριό Χώρα, Μώλος, Ασπούς και να μην τις σκορπίσουμε στη φύση, στα δάση ή σε παλιά ορυχεία ή άλλους φυσικούς χώρους. Πρέπει να αφήσετε μόνα τα μέρη στη μέση και νότια του νησιού (διατηρημένη φύση).
ΝΑΙ στην ανάπτυξη του τουρισμού τηλεργασίας και τηλεργασίας μέσω της βελτίωσης των επικοινωνιακών υποδομών. Οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι τουρίστες τηλεργασίας επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και ενισχύουν το τοπικό εμπόριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΟΧΙ στην επέκταση του λιμανιού της Λιναριάς ή οποιουδήποτε άλλου λιμανιού. Η παραλαβή και συντήρηση σκαφών αναψυχής μπορεί να εξεταστεί μόνο εάν δεν συνεπάγεται τροποποίηση της υπάρχουσας υποδομής στη Λιναριά ή αλλού στο νησί. Απαιτείται η κατεδάφιση και η επαναφυσικοποίηση του λιμανιού του Αχιλλίου, το οποίο πλέον έχει παραμορφωθεί πλήρως.
ΟΧΙ στα κρουαζιερόπλοια που φέρνουν μαζικό τουρισμό για λίγες ώρες, που απαιτούν υπερμεγέθη τουριστική υποδομή. Ο βραχυπρόθεσμος μαζικός τουρισμός κοιμάται και τρώει σε κρουαζιερόπλοια και φέρνει ελάχιστα στο τοπικό εμπόριο, αλλά δημιουργεί μεγάλο κόστος υποδομής και κυκλοφορίας – όλα τα στοιχεία που παραμορφώνουν το νησί.
Μεγάλα τουριστικά θέρετρα ή ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού δεν είναι συμβατά με μικρά παραδοσιακά τοπικά κτίρια.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό όραμα έναντι του μαζικού τουρισμού σε μεγάλες εκτάσεις που σήμερα είναι κενές. Για παράδειγμα ως εφεδρική γη για τις ανάγκες των επόμενων γενεών.
ΟΧΙ σε νέο πολιτικό αεροδρόμιο.

5. Καθιερώστε μια έννοια διατροπικής κινητικότητας (και μια έννοια στάθμευσης)
Η τοποθέτηση πεζοδρομίων από μόνη της δεν είναι η λύση για ήπια κινητικότητα. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια έννοια διατροπικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος λεωφορείων με χρήσιμα δρομολόγια - όλο το χρόνο.
Η διατροπικότητα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό των σημείων αλλαγής του τρόπου μεταφοράς (σκάφος, αεροπλάνο, λεωφορείο, αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, ποδήλατο, πόδι) και τη δημιουργία μιας έννοιας που βασίζεται στον ατομικό μη μηχανοκίνητο τουρισμό.
ΟΧΙ στην επέκταση των οδικών υποδομών.
ΝΑΙ στη διατήρηση της υπάρχουσας υποδομής.
ΟΧΙ στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης. Λύσεις που θα μελετηθούν με συστήματα λεωφορείων και λεωφορείων μεταξύ σημείων στο χωριό και υπαρχόντων υπαίθριων χώρων στάθμευσης (διατροπική έννοια).

6. Καθιέρωση μιας καλά ισορροπημένης έννοιας προσβασιμότητας και υποδομής
Η έννοια της προσβασιμότητας πρέπει να είναι ακριβώς ισορροπημένη και είναι απαραίτητο να δοσομετρηθεί η βελτίωση των υποδομών σύμφωνα με την έννοια του ατομικού και μέτριου τουρισμού.
ΝΑΙ στις υπερελληνικές πτήσεις.
ΟΧΙ στις διεθνείς πτήσεις. Φέρνουν μαζικό τουρισμό.
ΟΧΙ στις νέες μαρίνες. Πρέπει να ευνοούμε τα μικρά σκάφη και τα μεμονωμένα ιστιοφόρα.
ΝΑΙ στη θαλάσσια σύνδεση των Σποράδων. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η θαλάσσια σύνδεση με τις εβδομαδιαίες σποράδες Αλοννήσου και Σκοπέλου (όπως και πριν).
ΟΧΙ σε άλλες νέες θαλάσσιες συνδέσεις.
7. Ενίσχυση και διατήρηση των χωρικών, φυσικών και αστικών ιδιοτήτων της Σκύρου – ενίσχυση της ταυτότητάς της
Οι οικοδομικές ζώνες και οι μη οικοδομικές ζώνες πρέπει να οριοθετούνται. Είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι μέγιστες διαστάσεις των κατασκευών με σεβασμό των ιστορικών και τοπικών διαστάσεων.
Υπάρχουν σχέδια για καθορισμό του καταλόγου των νεοφυών φυτών και απαγόρευση της εισαγωγής και φύτευσής τους στο νησί για τη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας;
Ο χάρτης σεναρίου με αριθμό 3 δείχνει κόκκινες περιοχές παρόμοιες με τη θέση του έργου της ανεμογεννήτριας.
Προφανώς ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και την επιμέλειά σας.
Lydia Gonthier, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, χωροταξικός και ιδιοκτήτρια στη Χώρα της Σκύρου