ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΝΑΒΑ,ΔΕ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ,ΔΕ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ,ΔΕ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης -Τριτογενής Τομέας- Τουρισμός

Ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης της δημοτικής ενότητας Μαραθώνα πρέπει να στηρίζεται στον
Τριτογενή Τομέα
Όμως, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να τα αξιοποιήσει για την ανάπτυξή του.
Ταυτότητα προορισμού στόχευση
Προσέλκυση περισσότερων: α) επενδύσεων, β) επιχειρήσεων, γ) ανθρώπων που θα εργάζονται στις επιχειρήσεις αυτές, δ) ανθρώπων που θα επιλέξουν την πόλη ως τόπο διαμονής και ε) τουριστών.
Η εικόνα αυτή εξαρτάται κατά πολύ από τον προσδιορισμό των θετικών ειδικών (λειτουργικών και μη) χαρακτηριστικών της πόλης, στα οποία περιλαμβάνονται η γεωγραφική της θέση, η ιστορία της, η γενική της εμφάνιση, η αρχιτεκτονική της, τα αξιοθέατά της, τα δημογραφικά της στοιχεία, οι οικονομικές της δυνατότητες, η διακυβέρνησή της, η κουλτούρα της, τα προϊόντα της, οι υπηρεσίες της, η αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι για την πόλη τους και ο βαθμός συναντίληψης που έχουν οι αρχές της πόλης και οι κάτοικοί της σχετικά με τις βασικές αξίες και την ταυτότητα της πόλης.
Προκειμένου ο τουρισμός να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και να βοηθήσει περισσότερο την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία ο Δήμος Μαραθώνα πρέπει να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο με την ανάπτυξη εναλλακτικών & ειδικών μορφών τουρισμού, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:
- Πολιτιστικός τουρισμός- Αρχαιολογικός τουρισμός- Γαστρονομικός τουρισμός- Συνεδριακός τουρισμός
- Θρησκευτικός τουρισμός- Αθλητικός τουρισμός- Πεζοπορικός - περιπατητικός τουρισμός
- Φοιτητικός - σχολικός τουρισμός- Θεματικό πάρκο- Ετήσιο τουριστικό forum
- Προγράμματα εκπαίδευσης τουριστικών επαγγελμάτων

Ο τριτογενής τομέας είναι αναμφίβολα το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, με έμφαση στον τουρισμό, τις υπηρεσίες αξιοποιώντας ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο οικοτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός , ο αθλητικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός. Η διαφοροποίηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία των πολιτιστικών μνημείων, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της τοπικής ταυτότητας.
Για αυτό τον λόγο θα πρέπει στο παραλιακό μέτωπο όλης της παραλίας του Μαραθώνα να προβλέπονται χρήσεις για δημιουργία τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία κλπ.) που θα μπορούν να υποστηρίζουν όλες αυτές τις δραστηριότητες και όχι μόνο για ημερήσια αναψυχή.
Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρομίου στον Σχινιά , διεθνής Μαραθώνιος δρόμος της Αθήνας , αθλητικές εγκαταστάσεις του χώρου αφετηρίας Μαραθωνίου δρόμου για να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται και από τις αναγκαίες υποδομές φιλοξενίας.
Η προβλεπόμενη ζώνη Β’ κατοικίας από την Λ. Σχοινιά έως την Αγία Μαρίνα της Παραλίας του Μαραθώνα θα πρέπει να διευρυνθεί σε βάθος 1 χλμ. βόρεια και να μετατραπεί σε γενικής κατοικίας.
• Η κατασκευή λιμένα σκαφών αναψυχής πρέπει να προβλέπεται σε αυτήν την περιοχή (Ριζάρη) όπως επίσης και η ανακατασκευή επέκταση και εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου στον Άγιο Παντελεήμονα της Παραλίας Μαραθώνα
• Ο οικισμός του Μαραθώνα θα πρέπει να ενταχθεί σε πολεοδομικό σχέδιο Γενικής κατοικίας (υπάρχει ήδη μελέτη εγκεκριμένη σε Γ’ φάση , αν ισχύει ακόμη) διευρύνοντας τον οικισμό περιφερειακά και νότια έως την Λ. κάτω Σουλίου δίνοντας του την προοπτική να ενωθεί με το παραλιακό μέτωπο της παραλίας Μαραθώνα μέσω των οδών Αγίας Μαρίνας, Γαλάζιας Ακτής, Μάχης Μαραθώνα, Μακεδονίας και Νίκης δίνοντας δυνατότητα δόμησης εκατέρωθεν αυτών των οδών.
• Η πόλη του Μαραθώνα θα πρέπει να προβλέπεται και δεύτερος περιφερειακός δρόμους δυτικά του οικισμού που θα χρησιμεύσει και σαν ζώνη πυροπροστασίας
• Οι δεσμεύσεις της ζώνης Α’ καθ΄ όλο το μήκος της Λ. Μαραθώνος και της Λ. Σουλίου θα πρέπει να αρθούν
• Το εύρος προστασίας του Πεντελικού θα πρέπει να μειωθεί και να περιοριστεί στο ορεινό μέρος του.
• Στον οικισμό Καλέτζι του Μαραθώνα θα πρέπει να προβλέπεται η αξιοποίησης της Λίμνης Μαραθώνα περιμετρικά για αθλητισμό και αναψυχή
• Η αρτιότητα δόμησης στα 4 στρέμματα θα πρέπει να διατηρηθεί και όχι να πάει στα 8 στρ. όπως προβλέπει το ΤΠΣ