Ο εν λόγω οικισμός παρουσιάζει τα τελυταία 20 χρόνια τάσεις οικιστικής ανάπτυξης κάτι που "αποτυπώνεται" τόσο χωρικά όσο και πληθυσμιακά.
Οι λόγοι οι οποίοι στους οποίους οφείλεται είναι: 1) η θέση του οικισμού (στις πλαγιές του όρους Μιτσικελίου με υψόμετρο γύρω στα 945μ και έχοντας πανοραμική θέα σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων), 2) εγγύτητα χιλιομετρική και χρονική από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων (περίπου 15 χλμ και 20'), 3) ιστορικότητα του τόπου καθώς πρόκεται για το πλέον ιστορικό μαρτυρικό χωριό του Δήμου Ιωαννιτών λόγω του ολοκαταυτώματος των Ναζί τον Οκτώβριο του 1943 και 4) δημιουργία ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με παραδοσιακούς ξενώνες και καφέ-εστιατόρια.
Επομένως, είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι ο εν λόγω οικισμός θα εξακολουθήσει να έχει αυξητική τάση πληθυσμιακή και τουριστική κάτι το οποίο καθιστά αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο θα αναταποκρίνεται στις ανάγκες επέκτασης του οικισμού. Υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες γειτνιάζουν με τα όρια του οικισμού και ουσιαστικά έπρεπε ήδη να ήταν εντός οριοθέητησης διότι αποτελούν ουσιαστικά οικόπεδα έχοντας άμεση χωρική σύνδεση με το συνεκτικό πυρήνα του οικισμού. Επομένως, υπάρχουν οι εκτάσεις πέριξ της υπάρχουσας γραμμής οριοθέτησης οι οποίες παρέχουν το διαθέσιμο χώρο για την αναγκαία οικιστική ανάπτυξη (δρόμοι, ΚΧ/ΚΦ εκτάσεις) λαμβάνοντας πάντα υπόψη περιβαλλοντικές διατάξεις και απαγορεύσεις (δίκτυο NATURA).
Η προτροπή μου προς τους συναδέλφους μελετητές είναι να εξετάσουν τα επισυναπτόμενα αρχεία (τοπογραφική αποτύπωση παλαιάς πρότασης Κοινότητας έτους 1995 με εκτάσεις προς ένταξη εντός ορίων οικισμού, χάρτης οριοθέτησης οικισμού απόφασης Νομάρχη Ιωαννίνων, μελέτη ΓΠΣ πρώην Δήμου Περάματος) και να προχωρήσουν με επιστημονικό αλλά και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο σε εκ νέου οριοθέτηση του οικισμού λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που τον χαρακτηρίζουν.