ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΝΘΟΥΣΑΣ,ΔΕ ΓΕΡΑΚΑ,ΔΕ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Σχόλια από τον Φ.Ε.Σ «Η ΚΑΝΤΖΑ», πάνω στη μελέτη πολεοδομικού σχεδιασμού του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Παλλήνης

1) Κυκλοφοριακό
Α) Άμεση εφαρμογή των 2 κυκλοφοριακών μελετών που έχουν γίνει για την Κάντζα (μελέτη ΦΕΣ Μάιος 2010: Μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων & οδικών παρεμβάσεων, και βραβευμένη μελέτη ΣΒΑΚ, 2022) προκειμένου να αποσυμφορηθούν δρόμοι όπως η Λεονταρίου, η Αφανών Ηρώων, η Πλάτωνος και η Αριστείδου οι οποίες έχουν μετατραπεί σε κεντρικές αρτηρίες (χωρίς να έχει γίνει πρόβλεψη για αυτό), θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών καθώς και των μαθητών που διέρχονται από αυτούς τους δρόμους καθημερινά. Στους δρόμους αυτούς παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες και μεγάλες ταχύτητες οχημάτων σε ώρες μη αιχμής. Τα πεζοδρόμια σε όλους τους δρόμους της Κάντζας εάν δεν απουσιάζουν, είναι απροσπέλαστα, κατεστραμμένα ή πολύ στενά, ενώ υπάρχει μόνο ένας φωτεινός σηματοδότης. Να προβλεφθεί υψηλή φύτευση στα πεζοδρόμια για να προσφέρει σκιά στους πεζούς και προστασία του περιβάλλοντος.
Η εφαρμογή των κυκλοφοριακών μελετών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δεν χωράει αναβολή. Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη και το ενδεχόμενο της ανάπτυξης της ΠΟΑΠΔ του Κτήματος Καμπά που θα επιφέρει επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο στους ήδη επιβαρυμένους δρόμους της πόλης μας.
Β)Να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης η περιοχή Μιχαληνού ώστε να ανοίξουν δίοδοι που να συνδέουν τη λεωφόρο Λαυρίου με την Αττική Οδό, το σταθμό του προαστιακού της Κάντζας και άλλες κεντρικές αρτηρίες προκειμένου να εξυπηρετείται και ο μεγάλος αριθμός οχημάτων (ΙΧ και λεωφορείων) από και προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (δύο Κολλέγια και Εράσμιος). Η ένταξη της περιοχής Μιχαληνού στο σχέδιο πόλης θα μπορούσε να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οικισμός λόγω της διαμπερούς διέλευσης οχημάτων μέσα από την Κάντζα.

2) Σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Στις εισηγητικές παρατηρήσεις για την απεικόνιση του χώρου προκειμένου να προσδιορίσουν τις προτεινόμενες μελέτες δεν απεικονίζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Κάντζας.
α. Εργοστάσιο Καμπά και περιβάλλον χώρος 23,4 στρέμματα απόφαση της Υφ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ 9424/2004 ΦΕΚ 196/5/2004
β. Αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μαρμάρινο λιοντάρι.
γ. Βίλλα Ρωξάνης Μάτσα και μάντρες ιδιοκτησία της.
δ. Παλαιό Σταθμαρχείο

3) Τροποποίηση χρήσεων γης
Στα σενάρια ΙΙ και ΙΙΙ προτείνεται για την Κάντζα η τροποποίηση χρήσεων γης με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών και ενιαία αντιμετώπιση βάσει κοινών χαρακτηριστικών (!!!). Ωστόσο η διατύπωση δεν είναι σαφής και δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους τροποποιήσεις θα επιτρέπονται στην περιοχή μας που είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας. Η σημερινή χρήση γης είναι «αμιγής κατοικία» η οποία, σύμφωνα με το ΠΔ 59 (ΦΕΚ Α’ 114/29.06.2018) όπως αυτό σήμερα ισχύει, περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οικισμού χρήσεις. Κατά συνέπεια διαφωνούμε ως προς το σημείο αυτό καθώς δεν επιθυμούμε τροποποιήσεις που θα επιφέρουν υψηλή όχληση και περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας.

4) Ρέμα Λεονταρίου (Μιχαληνού)
Το ρέμα Λεονταρίου είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που ορίζεται από εντός σχεδίου και υπό ένταξη περιοχών στην Κάντζα. Στις κυκλοφοριακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την Κάντζα προβλέπεται η πρόσβαση σε αυτό από τους κατοίκους της Κάντζας (δημιουργία ποδηλατόδρομου και διαδρομών για πεζούς), με σεβασμό στη φυσική του λειτουργία.