Λέγομαι Ελευθερία Ψυχογιού, είμαι μόνιμη κάτοικος Αμοργού και Δημοτική Σύμβουλος.
Η Αμοργός είναι ένα γεωγραφικά μικρό νησί.
Οι παρεμβάσεις λοιπόν οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικές .Ο αλόγιστος υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός χωρίς μέτρο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως μικρομεγαλισμός, θα λειτουργήσει ισοπεδωτικά και για τον τόπο και για την ζωή μας. Επί παραδείγματι οι τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις στα Κατάπολα Αμοργού, που δρομολογούνται από την Δημοτική Αρχή και συμπεριλαμβάνει το ΣΧΟΟΑΠ όχι μόνο δεν είναι «μηδενικής ανάπτυξης» όπως αναφέρεται στην πρόταση σας, αλλά επιβάλλουν ένα μοντέλο που δεν συνάδει με την κλίμακα του τόπου και θα λειτουργήσει κακοποιητικά για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Επιπροσθέτως το ΣΧΟΟΑΠ Αμοργού προβλέπει σκανδαλωδώς χωροθέτηση ΑΠΕ σ’ όλους τους βοσκότοπους. Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει τα ΤΠΣ πρέπει να χαρακτηρίσουν τη νήσο Αμοργό στο σύνολό της ως περιοχή αποκλεισμού χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων για λόγους περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων καθώς και κάθε μορφής ΑΠΕ η οποία δεν σχετίζεται με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας.
Η ταχεία κατασπατάληση των φυσικών πόρων θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο. Η λειψυδρία σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση νερού έχουν στραγγίξει τα υπόγεια νερά. Χρειάζονται μέτρα προστασίας με περιορισμό των γεωτρήσεων (απαγόρευση για μη γεωργική χρήση), απαγόρευση φύτευσης για καλλωπιστικούς λόγους υδροβόρων φυτών (γκαζόν), απαγόρευση πισίνων. Μέτρα για διαχείριση του βρόχινου νερού (δεξαμενές συλλογής ομβρίων).
Έγνοια μας λοιπόν είναι οι όποιες παρεμβάσεις στην Αμοργό να μην είναι προσβλητικές στο διηνεκές. Η Αμοργός έχει ευτυχώς ακόμη πολλά μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα ΤΠΣ οφείλουν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά να προστατεύσουν.
Ένα κομμάτι του νησιού μας είναι περιοχή Natura είναι ανέγγιχτο, χειροποίητο θα έλεγε κανείς, με ξερολιθιές και λιθόστρωτα μονοπάτια και γι’ αυτό μοναδικό στον κόσμο. Αυτή η ταυτότητα πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί.
Ο περιορισμός λοιπόν της εκτός οικισμού δόμησης κρίνεται απολύτως απαραίτητος, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία μόνιμου κάτοικου, καθώς και εγκαταστάσεων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Η υπερδόμηση αναγνωρίζεται ευρύτατα, από το σύνολο των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, ως η βασικότερη απειλή κατά των φυσικών πόρων και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του Κυκλαδίτικου τοπίου. Κύρια αιχμή της υπερδόμησης αποτελεί η ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση που, σε συντριπτικά ποσοστά, αφορά σε πολυτελείς και περιβαλλοντικά σπάταλες παραθεριστικές κατοικίες καθώς και σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που οικοδομούν με άλλους όρους.
Λογικές και προσεκτικές επεκτάσεις οικισμών θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις οικιστικές ανάγκες του μέλλοντος. Ωστόσο το ΠΔ για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων με την κατάργηση της Γ ζώνης δεν στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η απαγορευτικότητα της δόμησης σε μικρές ιδιοκτησίες και η απίστευτη επιτρεψιμότητα σε μεγάλες εταιρίες που κτίζουν με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις είναι ήδη ένα τεράστιο πλήγμα για τις Κυκλάδες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Θεωρώ λοιπόν απολύτως απαραίτητο να μην επιτρέπεται στην Αμοργό κανένα Ιδιωτικό Πολεοδομικό Σχέδιο τύπου ΕΣΧΑΣΕ.
Η Αμοργός μπορεί ακόμα να επιλέξει έναν άλλο δρόμο για το μέλλον της, διδασκόμενη από τα κακά παραδείγματα κοντινών νησιών, βλέποντας τα ως παραδείγματα προς αποφυγήν. Είναι απολύτως χρήσιμο να κατευθυνθεί σε ένα άλλο είδος ανάπτυξης, βασισμένο στο ήπιο τουρισμό, δηλαδή στον τουρισμό μικρής κλίμακας που διασφαλίζει ότι η κερδοφορία από αυτόν θα κατευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε τεράστια οικονομικά κεφάλαια ξένα με τον τόπο έρχονται στα νησιά μας μόνο για να κερδίσουν και να φύγουν, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας.
Τέλος τα ΤΠΣ πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψιν πλείστες διεθνείς συνθήκες (όπως η Σύμβαση της Φλωρεντίας και το Πρωτόκολλο για τη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης) αλλά και από αξιόπιστους Εθνικούς Φορείς (ΣτΕ, Συνήγορος του Πολίτη, κ.α).