ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ,ΔΕ ΑΝΟΙΞΕΩΣ,ΔΕ ΔΙΟΝΥΣΟΥ,ΔΕ ΔΡΟΣΙΑΣ,ΔΕ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ,ΔΕ ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ,ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Εφαρμογή του ΓΠΣ ως προς την Επέκταση του σχεδίου ΔΕ Ροδόπολης του Δήμου Διονύσου

Με το παρόν σημείωμα αναφέρομαι στην εφαρμογή του ΓΠΣ του 2000 ως προς την επέκταση του σχεδίου σε εκτάσεις πυκνοδομημένες περιμετρικά της διανομής, όπως αναφέρεται στο μέχρι σήμερα ισχύον ΓΠΣ σύμφωνα με το ΦΕΚ 262, τεύχος 4ο, 8/5/2000. Οι εκτάσεις όπως αυτές αναφέρονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ αφορούν στις κάτωθι περιοχές:

α) βόρεια της διανομής του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας

β) περιμετρικά της διανομής του Υπουργείου Γεωργίας

γ) Γαλήνη και μέχρι την Ιερά Μονή

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη εφαρμογής της πολεοδόμησης λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο ΓΠΣ και παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία.

Οι περιοχές περιμετρικά της διανομής, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι δασικές. Αντιθέτως, είναι δομημένες σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% με μόνιμες κατοικίες, όπου οι περισσότερες έχουν χτιστεί ακόμη και προ 50 ετών. Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένα δίκτυα έργων υποδομής σε αυτές τις περιοχές όπως αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, ύδρευση και εγκατάσταση οπτικών ινών.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο αφορά στην πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής. Σύμφωνα με την Απογραφή πληθυσμού που έγινε στις 05/04/1981 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (κυρώθηκε με την κοινή απόφαση των Υπουργών Συντονισμού και Εσωτερικών 7908/Δ’554/12-4-1982), ο πληθυσμός της Κοινότητας Μπάλας (Ροδόπολη) ήταν 786 κάτοικοι. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή του 2021, ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τους 2000 κατοίκους.

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στους νέους της περιοχής οι οποίοι ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Ροδόπολη, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών μετοίκησε σε άλλες περιοχές της Αττικής μιας και δεν είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν ένα σπίτι στον τόπο τους.

Με αυτή την ανάρτηση, ευελπιστώ σε μια θετική λύση για το οικιστικό πρόβλημα της Ροδόπολης.