Αντιλαμβάνομαι την διάθεση υποστήριξης του “ήπιου” σεναρίου απο κατοίκους προερχόμενους κυρίως απο άλλες χώρες των οποίων το εισόδημα δεν προέρχεται απο την τοπική οικονομία και οι οποίοι επιθυμούν την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών χωρίς μεγέθυνση αυτής της οικονομίας. Χαίρομαι για την κατανόηση της μελέτης μολονότι παρατίθεται μόνο στην ελληνική γλώσσα !
Η αντίφαση βρίσκεται στο ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς ενα ικανοποιητικό πληθυσμό και με μια μαύρη τρύπα στις παραγωγικές ηλικίες αυτές οι υπηρεσίες δεν μπορούν να παρέχονται.
Ηδη βιώνουμε συνεχή υποβάθμιση στελέχωσης της παιδείας σε ολες τις βαθμίδες και της υγείας με άρνηση προσφοράς ανθρώπων να τοποθετηθούν στο νησί λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής , ακρίβειας ,ανυπαρξίας στέγης ,εστίασης , δραστηριοτήτων και υποδομών.
Ο ντόπιος πληθυσμός πληρώνει ακριβά την επιβολή της “ησυχίας” των ομάδων που προανέφερα. Και η ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας με νεοφιλελεύθερους όρους το κόστος έναντι αποτελέσματος περικόπτει σε σταθερή βάση τα δικαιώματα των μη εχόντων που είναι η πλειοψηφία στο νησί.
Υποστηρίζω το σενάριο 3 με ορισμένους περιορισμούς το οποίο θεωρώ ήπιο και απαραίτητο εάν θέλουμε να συγκρατήσουμε την πληθυσμιακή κατάρρευση των νησιών μας. Πιο συγκεκριμένα κατά τομέα.
Στον άξονα
Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή
Η μελέτη υποεκτιμά την βαρύτητα του άξονα και κρίνει αρνητικά χωρίς στοιχεία την κοινωνική αποδοχή και υποεκτιμά τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Κρίνω θετικά την δημιουργία οργανωμένων Ζωνών ΠΕΔ παραγωγικών δραστηριοτήτων α’ και β’ γενούς τομέα, με τμηματική πολεοδόμηση και σε περισσότερα σημεία από όσα προβλέπονται στο Σενάριο 2, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα χώρου.
Προσωπικά απορρίπτω την ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χωρίς να έχουν απαραίτητα ήπιο χαρακτήρα.
Θετικά την υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΓΠΣ Κυθήρων σε σχέση με τη βιοτεχνία στην προβλεπόμενη Ζώνη Β’ Άνω και Κάτω Λιβαδίου, και σε σχέση με τον τουρισμό στην προβλεπόμενη Ζώνη Β’ Καψαλίου.
Αρνητικά την ενίσχυση αιολικών και υβριδικών σταθμών και ανεμογεννητριών με ΑΠΕ στα Κύθηρα σε εγκεκριμένα και νέα σημεία.
Θετικά την ενίσχυση των προτεινόμενων από το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Κυθήρων φ/β συστημάτων.
Οικιστικοί υποδοχείς
Θεωρώ ότι γίνεται υπερεκτίμηση της επιβάρυνσης απο την εφαρμογή του σεναρίου 3.
Θετικά να ακολουθούνται οι προτάσεις του ήπιου σεναρίου με πολεοδόμηση όπου κρίνεται απαραίτητο και επιπλέον, Προτεινόμενες περιοχές για ΖΥΣ σε όλους τους οικισμούς που έχουν τη χωρική δυνατότητα. Πολεοδόμηση των οικισμών που εντάσσονται στις προβλεπόμενες από το ΓΠΣ Κυθήρων πολεοδομικές ενότητες.
Οργανωμένοι υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων
Θετικό να ακολουθούνται οι προτάσεις του ήπιου σεναρίου και επιπλέον, Καθορισμός ζωνών μέσης και χαμηλής όχλησης με ρυθμίσεις για την εγκατάσταση νέων μονάδων σε οργανωμένους υποδοχείς (ΠΕΔ) σε κατάλληλες θέσεις προς πολεοδόμηση. Επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας σε νέα κοιτάσματα εφόσον προκύψουν. Καθορισμός ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, ΠΕΔ για πολεοδόμηση.
Καθορισμός ζωνών βόσκησης και σταβλισμένων εκμεταλλεύσεων. Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας για κάλυψη τουλάχιστον εσωτερικής αγοράς.
Εκμετάλλευση δασών και συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία. Είσοδος της επιτροπής Εγχωρίου περιουσίας στην παραγωγική διαχείριση και μέσω αυτής στην προστασία απο πυρκαγιές και υποβάθμιση.
Περιβαλλοντικές υποδομές.
Θετικό ότι ακολουθούνται οι προτάσεις του ήπιου σεναρίου και επιπλέον, Πλήρης διάνοιξη της καθορισμένης ζώνης αιγιαλού παραλίας σε όλο το παραλιακό τμήμα του Δήμου και εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης.
Δημιουργία επιπρόσθετων νέων τεχνικών υποδομών που δεν προβλέπονται στο ήπιο σενάριο (αφαλατώσεις, διαχείριση λυμάτων).
Επισημαίνεται η πλήρης παράλειψη των οδηγιών του master plan διαχείρισης λυμάτων στα Κύθηρα για το βόρειο τμήμα του νησιού.
Δεν αρκεί αυτη η προσέγγιση συντήρησης των αναβαθμίδων - σινάμπελων. Πρέπει να προβλέπει έργα που να αυξάνουν την απορρόφηση βρόχινου νερού .
Τέλος απαραίτητη είναι η υλοποίηση των προτεινόμενων από το ΓΠΣ μεταφορικών υποδομών με κυρίαρχη ανάγκη την επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο. Προϋπόθεση η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που θα επιβεβαιώνει την συμβατότητα λειτουργίας του αεροδρομίου με το καταφύγιο άγριας ζωής και όχι η άκριτη αποδοχή του υπάρχοντος σχεδίου. Σε πολλά αεροδρόμια στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποδειχθεί η συμβατότητα..
.