Θα συμφωνήσω ότι η η δημιουργία ενός ανοικτού διαδικτυακού χώρου που θα ενισχύσει τη δικτύωση και θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι μια πολύ καλή ιδέα . Όμως ο χρόνος για την αξιολόγηση της μελέτης με τα διάφορα σενάρια της είναι τρομακτικά δυσανάλογος με το χρόνο σύνταξης αυτής .Παρ όλα αυτά με μια γρήγορη ανάγνωση,θα θεωρήσω ότι η Μηδενικη παρέμβαση είναι η πιο κατάλληλη για το νησί .Δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο ΤΠΣ αλλά θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη ενός ΤΠΣ το οποίο να τυγχάνει όσον το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής .Με αυτή την λογική παραθέτω τα κάτωθι .
Προτάσεις
1η Προταση -Χώρα Σκύρου
Η Χώρα είχε μια ιδιόρρυθμη πορεία ανάπτυξης οφειλόμενη κυρίως στην ανάγκη για προστασία από πειρατές και ανέμους αλλά και στο απότομο βραχώδες έδαφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κλιμακωτή διάρθρωση με σπίτια μονώροφα ,διώροφα με προσπέλαση από ένα δίκτυο πεζοδρόμων σε διάφορες στάθμες. Δημιουργούνται έτσι διάφορες γειτονιές με μοναδική πλαστικότητα. Αρχίζοντας από την Αρχοντοπαναγια , με την Μεγάλη Στράτα τον Κρόκο, το Μπoριο , Κοντύλι, Λαλαρες, κλπ. και καταλήγοντας στα Κοχύλια στο δυτικό άκρο του οικισμού .
Η ιδιοκτησία σε αυτές τις γειτονιές παλαιότερα αποτελούσε δείγμα κοινωνικής θέσης. Με την πάροδο του χρόνου αυτά έχουν κατά κάποιο τρόπο γίνει λιγότερο εμφανή διότι άλλες προτεραιότητες καθόρισαν την πορεία τους .[ Θέα προς θάλασσα, εμπορικότητα, κλπ… ] ΄
Τα Κοχύλια ήταν μια φτωχική περιοχή κυρίως βοσκών και εργατών γης. Τα κτίσματα ήταν πολύ μικρές αγροτικές αποθήκες, χαμηλοτάβανες, που εξυπηρετούσαν τους αγρότες και που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα κτίσματα ,με τους ιδιοκτήτες πολλών εξ αυτών να έχουν αποδημήσει. Οι λόγοι αυτής της εγκατάλειψης είναι πολλοί, αλλά ένας εξ αυτών και ιδιαίτερα σημαντικός είναι η δυσκολία πρόσβασης οποιουδήποτε μηχανικού μεταφορικού μέσου, με αποτέλεσμα κάθε καθαρισμός, ή οποιαδήποτε κατασκευή να καθίσταται επίπονη, χρονοβόρα και πολυέξοδη. Παράλληλα παρατηρείται μια κατάληψη κοινόχρηστων χώρων -πεζοδρόμων κυρίως με αποτέλεσμα μείωση του πλάτους των πεζοδρόμων και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργία αδιέξοδων .
Η περιοχή αυτή σήμερα έχει ένα «μεγάλο πλεονέκτημα» όπως και οι άλλες περιοχές βέβαια που είναι στην ιδία κατάσταση αλλά την επιλέγω διότι σε αυτήν περνάω εδώ και 20 χρόνια τα καλοκαίρια μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση .
Είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη όντας στην μεγαλύτερη έκτασή της σκουπιδότοπος ,τα υπάρχοντα καλντερίμια αδιάβατα από ερείπια, αγκάθια και αγριοσυκιές . .
Το πλεονέκτημα της είναι
1/Δεν έχει κτισθεί με όρους δόμησης ακατάλληλους για την περιοχή όπως συνέβη στις υπόλοιπες ,
2/Είναι στην φάση που προστατεύεται από δομικές αυθαιρεσίες.
3/Μπορούν να εφαρμοσθούν ευκολότερα το κτηματολόγιο και το νέο πολεοδομικό σχέδιο.
Επομένως αν μέσα από όλες αυτές τις μελέτες δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις, ειδικοί όροι δόμησης ειδικά για την Σκύρο, μπορούμε να πούμε ότι κάτι πέτυχαμε στην διάσωση του παραδοσιακού οικιστικού πλούτου της Χώρας .
2η Πρόταση
Δημιουργία πεζοδρόμου- ποδηλατοδρόμου στο ανατολικό άκρο του δρόμου προς Λιναριά, από Λινό προς Ασπους .
3Η Πρόταση
Αναστήλωση του αγροτικού οικισμού στο Τραχύ . Ένα υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο .
Ευχή
Κατεδάφιση και επαναφυσικοποίηση της πάλαι ποτέ παραλίας του Αχιλλείου, η οποία υπάρχει μόνο στις αναμνήσεις μας .
Αυτό που καθιστά δε αυτό το γεγονός τρομακτικό είναι ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής καταστροφής αλλά ανθρώπινης παρέμβασης .
28/09/2024
Στέλλα Βαμβακάρη
Αρχιτεκτων μηχανικός ΕΜΠ -Γλύπτρια ΑΣΚΤ