ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΓΑΛΛΙΚΟΥ,ΔΕ ΔΟΪΡΑΝΗΣ,ΔΕ ΚΙΛΚΙΣ,ΔΕ ΚΡΟΥΣΣΩΝ,ΔΕ ΜΟΥΡΙΩΝ,ΔΕ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ,ΔΕ ΧΕΡΣΟΥ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
Απόψεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Κιλκίς ως προς τον σχεδιασμό του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κιλκίς (ΔΕ Κιλκίς, Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου

Μετά το κάλεσμα του Συλλόγου μας στην 1η συνάντηση με θέμα τον σχεδιασμό του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κιλκίς (ΔΕ Κιλκίς, Γαλλικού, Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών, Πικρολίμνης και Χέρσου, καταλήξαμε στο να θέσουμε τους γενικότερους προβληματισμούς μας τόσο επί της υπάρχουσας κατάστασης και νομοθεσίας, όσο και επίσης της μελλοντικής εικονας των οικισμών του τόπου μας.
Η σημερινή και αμετάλακτη για χρόνια κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα που φρενάρουν όχι μόνο την ανάπτυξη και τη διάθεση του ευ ζην των κατοίκων και επενδυτών αλλά πολλές φορές ακόμα και τα στοιχειώδη της διαβίωσης. Ξεκινάμε αναφέροντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των οικισμών όπου μέχρι σήμερα δεν υφίσταται σχεδιασμός (όπως η Γάβρα, το Κοιλάδι,το Παλαιοχώρι,το Ελληνικό,κ.α.) ,εκεί τίθενται σοβαρά ζητήματα δικαιώματος ιδιοκτησίας στους μόνιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες , η υπαρξη και μόνο σχεδιασμού σε αυτά τα μέρη θα λήξει καταστάσεις αγωνίας και ταλαιπωρίας ετών. Οι οριοθετήσεις των χρήσεων γης έχουν εφαρμοστεί σε πολλά σημεία μέχρι σήμερα δίχως λογική , τέμνοντας ιδιοκτησίες με διαφορετικές χρήσεις και θέτοντας όρους με ανελάστικότητα στο ακμάζον ενδιαφέρον συμπολιτών μας ,αλλά και πανελληνίων ή διεθνών επενδυτών που συναντούν εμπόδια εγκατάστασης καθώς το απαρχαιωμένο πλέον θεσμικό πλαίσιο πολλές φορές δεν δύναται να συμμορφωθεί με τις σύγχρονες μεθόδους και υλικά. Παρομοίως και σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εγκατεστημένες για δεκαετίες μονάδες- είμαστε άλλωστε σε βάθος χρόνου ένας κατά βάση γεωργοκτηνοτροφικός τόπος- δεν τους επιτρέπεται να επεκταθούν , θέτοντας φράγμα στην ανάπτυξη .Πέρα όμως από τους τομείς της ανάπτυξης της μεταποίησης και της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής ή μάλλον καλύτερα παράλληλα και στον αντίποδα αυτών οφείλει να γίνει ο σχεδιασμός του τουρισμού και της αναψυχής. Ο τόπος μας βρίθει σημαντικών σημείων περιβαλλοντικού ,αρχαιολογικού κάλλους και ενδιαφέροντος που μέρα με τη μέρα υποβαθμίζονται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μεμονομένων προσώπων ή συλλόγων. Η ισορροπία του τόπου αλλά και του ίδιου του ανθρώπου δεν έρχεται μόνο με την ανάπτυξη και επέκταση της εκμετάλλευσης , αλλά με την παράλληλη επαφή με τη φύση ,την ιστορία, τον πολιτισμό. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος αστικού και φυσικού οφείλει κατά πρώτο λόγο να έχει ως γνώμονα την προστασία της φύσης και του ανθρώπου, που είναι άλλωστε βασική προϋπόθεση ευημερίας. Κατ' επέκταση έχουμε την άποψη ότι ο σχεδιασμός οφείλει να πατά με το ένα πόδι στην ανάπτυξη και το άλλο στον σεβασμό. Η εκτενής ανάπτυξη μονάδων μεταποίησης ,η άμμετρη χρήση φωτοβολταϊκών και ασύδοτη ανάπτυξη κινδυνεύει να κατακρεουργήσει τον τόπο , το τοπίο , την φύση. Οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στα μέρη μας οφείλουν της αναψυχής , της επαφής με τον τόπο τους. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε τοπικό (σε κάθε οικισμό, ιδιαίτερα σε όσους επιβαρύνονται περισσότερο από τη βιομηχανία όπως η Ν.Σάντα,ο Παντελεημονας,το Σταυροχώρι),αλλά και σε υπερτοπικό επίπεδο ,σε σημεία ειδικής βαρύτητας (όπως η λίμνη της Δοϊράνης , της Πικρολίμνης, στα Κρούσια, στους αρχαιολογικούς χώρους).
Με αφορμή τον σχεδιασμό που συζητάται σήμερα, μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ194/Δ/15-4-2025 για τους όρους δόμησης στους οικισμούς κάτων των 2.000 κατοίκων, είμαστε της άποψης ότι τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει ο σχεδιασμος για την ανάπτυξη των οικισμών. Στους οικισμούς αυτούς -κάτω των 2.000 κατοίκων -,που είναι και η πλειονότητα των οικισμών του Δήμου, τίθενται πλέον σοβαρά ζητήματα αρτιότητας και οικοδόμησης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την σταδιακή πορεία προς την εξάλειψη της εκτός σχεδίου δόμησης, θέτει σοβαρό περιορισμό στην κατοίκιση της υπαίθρου, ενισχύοντας το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης και της αστυφιλίας. Πρότασή μας είναι να δοθεί το αβαντάζ της χαμηλής αξίας της γης των χωριών μας στους νέους ανθρώπους που γεννηθηκαν, ή ζουν ή εργάζονται στον τόπο ,να χτίσουν το σπίτι τους εδώ. Να υπάρξει μέριμνα για τη ορθή λειτουργεία των χωριών , ζητήματα χρήσης ή επέκτασης των νεκροταφείων, νόμιμης λειτουργίας αθλητικών τοπικών χώρων, πρέπει τώρα να επιλυθούν σε αυτό το εργαλείο.
Ελπίζουμε το σχόλιο μας να είναι βοηθητικό του σχεδιασμού και δηλώνουμε την εκπροσώπιση του Συλλόγου μας σε κάθε συζήτηση, όπου αυτή ζητηθεί.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν.Κιλκίς,
η Γραμματέας,
κ. Τζήμητρα Ζωή.