Θέλω να παρατηρήσω ότι συνεχίζεται στον τόπο μας να λείπει η συνέχεια και κυρίως σε ένα από τα σημαντικότερα ίσως θέματα αυτό του καθορισμού του τρόπου ανάπτυξης του νησιού μας και του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Είναι γεγονός ότι από το 2007 ανετέθη από τον Δήμο μας στην εταιρεία Ίρις Παναγιωτοπούλου –Betaplan έναντι σεβαστού ποσού, η σύνταξη του σχεδίου οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που τελείωσε μετά από λίγα χρόνια και εγκρίθηκε από τους εποπτευόμενους φορείς, έχοντας και την αποδοχή των φορέων του νησιού μας.
Το 2009 ενταχθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα life+ για την προστασία της βιοποικιλότητας, προϋπολογισμού 1.460.000,00€ με ιδία συμμετοχή του Δήμου 50% και εκτελέστηκαν έργα και μελέτες για την προστασία της.
Από τα σημαντικότερα θέματα ήταν η μελέτη προστασίας για την βιοποικιλότητα του Κόχυλα που μας βοήθησε καταλυτικά στην αποτροπή της εγκατάστασης του τεράστιου αιολικού πάρκου από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, για την οποία υπήρχε σύσσωμη εναντίωση.
Δεν έχουν οριστικοποιηθεί:
Α) το κτηματολόγιο με το αιτιολογικό της μη δυνατότητας εντοπισμού.
Β) δεν έχει συντελεστεί ακόμα ο χαρακτηρισμός των δρόμων.
Γ) δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.
Θεωρώ ότι αντί να ξεκινήσει κάτι πάλι από την αρχή έπρεπε να ληφθεί υπόψιν ό,τι έχει γίνει από μελέτες και προτάσεις και να υπάρχουν σήμερα συγκεκριμένες διορθωτικές παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε να υπάρχει σημείο σύγκρισης και επιλογής.
Θέλω να σημειώσω τα εξής:
1. Στη σελίδα 6 με θέμα «Σημαντικές εξελίξεις για την Σκύρο» οι παρατηρήσεις που αναφέρονται σε πολλά σημεία είναι εκτός πραγματικότητας με αποκορύφωμα τη φράση «βελτίωση της εδαφικής συνοχής της Ε.Ε. και η προώθηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με πρωταγωνιστή την Ελλάδα»!! Ας δούμε την πραγματικότητα.
- Δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη η άσχημη οδική σύνδεση Χαλκίδας- Κύμης που επηρεάζει αρνητικά το νησί μας και επί δεκαετίες υπάρχει «αμέλεια» είναι o πιο επιεικής χαρακτηρισμός της πολιτείας.
- Ο χαρακτηρισμός του λιμανιού της Κύμης σε λιμάνι «εθνικής σημασίας» λόγω της θέσης του για την διασύνδεση του Βόρειου Αιγαίου, Τουρκία, Εύξεινο Πόντο, θα δώσει την δυνατότητα βελτίωσής του, αλλά και την δημιουργία κάθετου άξονα σύνδεσης με Χαλκίδα (πιο σύντομου).
2.Η ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του νησιού πρέπει να γίνει με προσοχή και πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των βασικών υποδομών, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δυσφήμησης και αρνητικών επιπτώσεων για τους κατοίκους.
3.Όσον αφορά την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αναφερθούν οι τρόποι επίτευξης των στόχων διότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς συνέργεια και συνεταιριστική διάθεση (συνεταιρισμός).
Πρέπει να αναφερθεί και η ανάγκη της βελτίωσης της βοσκοϊκανότητας των βοσκήσιμων περιοχών.
4.Στη σελίδα 10 αναφέρεται ότι η Σκύρος εκσυγχρονίζεται και βελτιώνει τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα) κάτι που δεν συμβαίνει αφού υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης.
5.Στην σελίδα 13 αναφέρει ότι η Σκύρος έχει δύο φυσικά λιμάνια την Λιναριά και το Αχίλλι για το δεύτερο δεν ισχύει και πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποκατασταθούν οι λαθεμένες παρεμβάσεις μετά από σωστή μελέτη, αφού ληφθούν υοόψιν η παρούσα κατάσταση και οι αστοχίες που έχουν επιτελεστεί (όχι επανάληψη λαθών).
6. Στη σελίδα 17 αναφέρεται δημιουργία αρδευτικού δικτύου με εκμετάλλευση του φράγματος Φέρε Κάμπου, αλλά για να φτάσουμε μέχρι εκεί πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν και θέτουν σε κίνδυνο την συνέχεια του έργου.
Πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση αξιοποίησης των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, η επεξεργασία τους για άρδευση, αλλά, επίσης, και το εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.
7. Στη σελίδα 20 να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, καθώς και οι μελέτες (προτάσεις) Β και Γ φάσης Λιμανιού Λιναριάς και παρακαμπτήριού δρόμου Λιναριάς που έχει εκπονήσει ο Δήμος.
8.Όχι σφαγεία σε ιδιώτες, μπορεί την διαχείριση να την κάνει ο Δήμος σε συνεργασία με ένα σωστό συνεταιρισμό ώστε τα κέρδη να μένουν στον τόπο, φυσικά θα διαθέτουν στο εμπόριο και το κρέας.
9.Χαρακτηρισμός επαρχιακού δρόμου Καλαμίτσας σε δρόμο Εθνικής σημασίας λόγω ύπαρξης ναύσταθμου έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης και υλοποίησης, αφού λόγω της διάβρωσης ο δρόμος σε λίγα χρόνια θα αποκοπεί τελείως, με σοβαρές επιπτώσεις ως επακόλουθο του αποκλεισμού του νοτίου τμήματος του νησιού.
10. Στη σελίδα 22 πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει Δημόσια Δασική έκταση στη Σκύρο.
Η μόνη διαχειριστική μελέτη που έχει γίνει στο νησί με έργα αντιπυρικής προστασίας (δρόμοι-αντιπυρικές ζώνες, δασική αναψυχή –δεξαμενές) βελτίωση δημοτικών βοσκοτόπων έγιναν το 2008 με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Δημόσια δασοπονία» προϋπολογισμού 1.000.000€.
Πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί μη δημόσιες δασικές εκτάσεις.
Τέλος να υπάρξει συνεδριακός χώρος στο νησί, προτείνεται η υλοποίηση της μελέτης του Δήμου με τίτλο: Επέκταση – Βελτίωση Κλειστού Γυμναστηρίου και η αξιοποίηση του κτιρίου και χώρων διαβίωσης –αναπαραγωγής και επισκεψιμότητας του Σκυριανού αλόγου που έχει κατασκευαστεί και δεν χρησιμοποιείται. Έστω να αξιοποιηθούν οι χώροι με διαφορετικό αντικείμενο.
Πρέπει να τονιστεί η προσπάθεια και ο τρόπος βελτίωσης της παιδείας και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, διότι χωρίς αυτό δεν θα υπάρχει μέλλον για το νησί.
Επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη.
Μιλτιάδης – Μιχαήλ Ν. Χατζηγιαννάκης
Ιατρός
Πρώην Δήμαρχος Σκύρου