Η Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Ο.Τ. 338α ) ή εναλλακτικά "Το Ελαφάκι", όπως είναι έχει καθιερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής, είναι ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου-πάρκο που πρέπει να διαφυλαχθεί, και χαρακτηριστεί και επισήμως Πλατεία-Πάρκο. Οι λόγοι για τους προτείνεται η παραπάνω πρόταση είναι οι εξής:
- το πάρκο είναι καλυμμένο στη μεγαλύτερη έκτασή του από υψηλή ξυλώδη βλάστηση, που συνίσταται κυρίως σε πεύκα και ευκαλύπτους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 120 μεγάλα δέντρα, όπως πεύκα, χαρουπιές, ευκάλυπτοι, φοίνικες. Το 75% αυτών (ακριβώς 90) είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και κάποια από αυτά ξεπερνούν τα 20μ. ύψος. Η κοπή τους θα ήταν εγκληματική καθώς αυτά τα δέντρα είναι αναντικατάστατα από οποιαδήποτε φύτευση δενδρυλλίων λόγω ηλικίας. Η δε μεταφύτευση αυτών, θα ήταν χρονοβόρα, με αμφίβολο αποτέλεσμα επιτυχίας, και επιβαρυντική στα ταμεία του Δήμου ενώ υπάρχουν χέρσα οικόπεδα στο Δήμο (π.χ. Ο.Τ. 217 (Πίνδου και Αργυροκάστρου)).- η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον στην πόρτα μας, έχει διαβεί το κατώφλι και χρήζει άμεσων λύσεων. Με γνώμονα ότι τα καλοκαίρια μας είναι πιο θερμά και η διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ ενός δεντρόφυτου και άδενδρου δρόμου, μπορεί να φτάσει από 2°C μέχρι και 8°C (Μ. Καπάνταης, "Πόσο δροσίζουν τα δέντρα την πόλη το καλοκαίρι;": https://dasarxeio.com/2021/07/21/99168/), η διατήρηση του ήδη υπάρχοντος πρασίνου καθώς και ο πολλαπλασιασμός του είναι αναγκαίος. Τη στιγμή που οι Δήμοι παγκοσμίως στρέφονται στα πάρκα τσέπης (pocket parks) πρέπει να διαφυλάξουμε το "πράσινο" μας και να μη το λογίζουμε ως ένα ανεξάντλητο πόρο παρότι μένουμε σε ένα πλούσιο σε δέντρα Δήμο. Η διαφύλαξη αυτού του πάρκου καθώς και η δημιουργία και άλλων τέτοιων "πράσινων" χώρων προσφέρει ανάσες δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους κατοίκους. Κανένα κτίριο, όσο καλά σχεδιασμένο και να είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δροσιά που προσφέρουν τα δέντρα.- ο χαρακτήρας του οικισμού Παπάγου θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα. Το προάστιο έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτήρα με την ανέγερση νέων οικοδομών. Η κατάργηση και τσιμεντοποίηση των πάρκων θα αποβεί μοιραία και πλέον ο όρος "κηπούπολη" θα χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμόν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Πλατεία 28ης Οκτωβρίου πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, εφ όσον αυτά είναι απαραίτητα. Εναλλακτικές λύσεις:1) υλοποίηση επεκτάσεων υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων ( 2ο -3ο ΔΣ Παπάγου κ.α.)2) διαπραγμάτευση και αξιοποίηση αναξιοποίητων και διαθέσιμων εκτάσεων ιδιοκτησίας του ΑΟΟΑ:α) Ο.Τ. 217 (Πίνδου και Αργυροκάστρου) έκτασης 5.624 μ², το 30% ανήκει ήδη στο Δήμο. Επί της ουσίας είναι μια έκταση άδενδρη, στην οποία προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, να γίνουν Πολιτιστικές εγκαταστάσεις έως 500 τ.μ., Διοίκηση τοπικής κλίμακας, Εμπορικά καταστήματα και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών και Εστίαση μέχρι 200 τ.μ. Η υλοποίηση αυτών των προβλέψεων, δε θα καλύψει καμία πραγματική ανάγκη των κατοίκων, θα αλλοιώσει δραματικά τη φυσιογνωμία του προαστίου. β) Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(ΙΙ), (ΟΤ460, 463 και μέρος του 459) πίσω από σούπερ μάρκετ ΑΒ, θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, στην οποία προβλέπονται κοινωφελείς χρήσεις όπωςσχολεία, αντί της Δ1 στην οποία προβλέπεται να ενταχθεί, με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου. Είναι ουσιαστικά χωρίς φύτευση, είναι έκτασης περίπου 17.000 μ², ιδανική από πλευράς μεγέθους και για μελλοντικές επεκτάσεις, κυκλοφοριακού και ασφαλούς αποβίβασης / επιβίβασης των μαθητών, χωρίς να περιβάλλεται από κατοικίες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν για οχλήσεις, δεν είναι δασική.γ) Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(Ι), συνολικής έκτασης 101.000 μ², στην οποία ήδη βρίσκεται το δημοτικό γυμναστήριο και θερινός κινηματογράφος. Τμήμα της περιοχής θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28 ης Οκτωβρίου. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτης της έκτασης είναι η εγγύτητά της στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου που δίνει τη δυνατότητα παρακίνησης και εμφύσησης του "μικροβιου" του αθλητισμού στη νέα γενιά. 2) Στρατόπεδο Φακίνου, έκτασης περίπου 110.000 μ². Ο ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας) προτείνει το τμήμα Σ2Β του στρατοπέδου Φακίνου, που αποτελεί ρυμοτομούμενο τμήμα, να ενταχθεί στο σχέδιο ως «Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος» (δασική έκταση εντός σχεδίου πόλης, υπαγόμενη στη δασική νομοθεσία), και να παραχωρηθεί στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού.