ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ,ΔΕ ΑΝΟΙΞΕΩΣ,ΔΕ ΔΙΟΝΥΣΟΥ,ΔΕ ΔΡΟΣΙΑΣ,ΔΕ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ,ΔΕ ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ,ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΟ ΠΡΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΠΣ.

ΤΟ ΠΡΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΠΣ.

Δίνει ξεκάθαρες λύσεις και είναι σαφές και εμπεριστατωμένο. Αυτό προκύπτει από την αιτιολόγησή του, όπως αυτή προτάθηκε στις 21-22/10/2024 από τη δημοτική σύμβουλο Αγγελική Πέππα, έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι αναρτημένη στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ τόσο από τον Δήμο (αδιόρθωτη) όσο και από τον «Θόδωρο» (διορθωμένη).
Οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν ήταν του τύπου «πολύ καλό για να είναι αληθινό» (άρα, κατά λογική συνεπαγωγή, επειδή είναι πολύ καλό, είναι και ψευδές) είτε και «δε μπορεί ένας και μόνο άνθρωπος να κατάλαβε κάτι που διέφυγε όλων των υπολοίπων». Δηλονότι, «η μπάλα στην εξέδρα».
Παρά ταύτα, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης (αλάνθαστος οδηγός) επικράτησε και προκρίθηκε το συγκεκριμένο σενάριο. Εκ του αποτελέσματος : Οι συμμετοχικές διαδικασίες, με τα καλά τους και τα κακά τους, μπορούν να αποδώσουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΤΠΣ του Δήμου Διονύσου, «το σύστημα», με τους ασφυκτικούς χρόνους που επέβαλε στις δήθεν (και «δια το φαίνεσθαι» και μόνον) συμμετοχικές διαδικασίες, ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ουσιαστικά κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής συμμετοχής των πολιτών αλλά και του ίδιου αυτού του Δήμου Διονύσου, ο οποίος αδιαμαρτύρητα προθυμοποιήθηκε να «ξεπλύνει» τις αυθαιρεσίες που εξυπηρετούσαν και επέβαλε το μελετητικό γραφείο.
Φυσικά, αυτό πλήττει καίρια τα συμφέροντα των κατοίκων του δήμου. Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των συμμετοχικών διαδικασιών, ο δήμος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.
Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι η δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύσου ότι ΤΕΘΗΚΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το δέκατο (10ο ) κεφάλαιο της Α΄ ΦΑΣΗΣ της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΤΠΣ. Τα υπόλοιπα εννέα (9) κεφάλαια της μελέτης, ΠΑΡ’ ΟΛΟΝ ΟΤΙ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΕΠΕΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ.
Δηλονότι, κατά τεκμήριο, λάβαμε γνώση του 10% περίπου της μελέτης. Ο καθείς αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται και σε ποιούς έχει εναποτεθεί η τύχη του τόπου, λαμβανομένου υπ’ όψη και ότι το μελετητικό γραφείο έχει πάρει καμιά τριανταριά ΤΠΣ Πανελληνίως, της τάξης των 1-1,5 εκατομμυρίων ευρώ εκάστου. Όταν ένα μελετητικό γραφείο επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, και η δημοτική αρχή «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις», αυτό δεν είναι κάτι που προοιωνίζει οτιδήποτε το θετικό. Η δημοτική αρχή πρέπει να κατανοήσει το ρόλο της. Αυτό αναμένουν (και απαιτούν δια λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας) οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής.