Το χαρτογραφικό υπόβαθρο το οποίο έχει διαθέσει, στους μελετητές της ΜΠΣ, η ΔΟΥ (Δ13) είναι της Έκδοσης 2 (με δεδομένα τέλους 2013). Μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες, της κρατικής Νομαρχίας Αιτωλ/νίας το 2009 αλλά και η διάδοχή της αυτοδιοικητική, μέχρι το 2013, ΔΕΝ έχουν επιβεβαιώσει την πρώτη Έκδοση του χαρτογραφικού υλικού αλλά ούτε και την παρούσα έκδοση.
Τα ποσοστά του ανεπιβεβαίωτου χαρακτηρισμού του Οδικού Δικτύου της χώρας ανά κατηγορία παρουσιάζονται στη σχετική ανάλυση της Δ13 (έτους 2014). Μέσα σε αυτά τα ποσοστά των ανεπιβεβαίωτων βρίσκονται και οι Επαρχιακές Οδοί Δήμου Ναυπακτίας.
Μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα, με διαπιστωμένα λάθη, υπάρχει στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, όπου ΟΛΕΣ οι Επαρχιακές Οδοί μέχρι το 1957 (δηλαδή ένα χρόνο μετά τον θεσμικό καθορισμό τους, το έτος 1956) ήταν «βατές ημιονικές» και όχι «αμαξιτές» (βλέπε χάρτη, όπου με πράσινο χρώμα το οδικό δίκτυο χωρίς οδοστρωσία σε κακή κατάσταση).
Ενδεικτικά σημειώνονται κάποια σφάλματα χάραξης στην 22η ΕΠ και στην 26η ΕΠ οδό.
Κατά την επιβεβαίωση του χαρακτήρα λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι θεσμικοί καθορισμοί, μέσω της ονομασίας των Επαρχιακών στο ΦΕΚ του 1956, σύμφωνα με τον παρακάτω κανόνα (πάνω στο παράδειγμα της διαπιστωμένα λανθασμένης 26ης ΕΠ οδού) :
ΑΡΧΗ (Λιμνίτσα) – ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ (Ελατόβρυση) – ΤΕΛΟΣ (Γραμμένη Οξυά) ΔΙΑ ΧΩΡΙΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ (Τερψιθέας, Ελατούς, Γρηγορίου, Καλλονής, Κυδωνίας) ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ), στην περίπτωσή μας «μέχρι ορίων Νομού Φωκίδος προς Αρτοτίνα»), ΜΕΤΑ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΩΝ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ), στην περίπτωσή μας «προς Κρυονέριο και προς Πενταγιούς Δωρίδος, μέχρι ορίων Νομού (και εδώ μια προέκταση για να βρεθεί ένας σημαντικός άξονας γειτονικού νομού)».
Στο παράδειγμά μας, η 26η ΕΠ πρέπει πρώτα να έχει φθάσει στη Γραμμένη Οξυά για να κατευθυνθεί «μέχρι τα όρια του νομού Φωκίδας προς Αρτοτίνα». Και πως να έφτασε ως εκεί ; Προφανώς όχι μέσω Φωκίδας, όπως φαίνεται στο λανθασμένο υπόβαθρο, αλλά από την Κυδωνιά κατευθείαν στη Γραμμένη, περνώντας κάτω από τον οικισμό της Λεύκας, όπως πέρναγε και ο τηλέγραφος παράλληλα στην ημιονική οδό σταρτιωτικού χάρτη, του έτους 1944.
Σύμφωνα με τα ΦΕΚ 47Α/8-2-1956 και ΦΕΚ 293Β/17-4-1995 το επαρχιακό δίκτυο, που διατρέχει το Δήμο Ναυπακτίας, αποτελείται και χαρακτηρίζεται ως :
Α. ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ :
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 17 : «Θέρμο – Κουρμέκιο – Ναύπακτος δια Πετροχωρίου, Σιταραλώνων, Κάτω Μακρυνούς και Γέφυρας Μπανιά».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 21 : «Θέρμο – Γέφυρα Βαλτσορέματος – Πλάτανος δια Κάτω Χρυσοβίτσας και Αχλαδοκάστρου».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 24 : «Ναύπακτος – Πλάτανος – Υψηλός Σταυρός από Γέφυρας Μόρνου δια Παλαιοπύργου Σίμου, Ποκίστης, Πλατάνου, Καστανιάς, Άγ. Δημητρίου, Νεοχωρίου και Αράχωβας μετά διακλαδώσεως προς Γαύρο».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 25 : «Γέφυρα Ρέρεσι – Άνω Χώρα – Υψηλός Σταυρός δια Λιμνίστης, Ασπριάς, Αμπελακιωτίσης και Κλεπάς».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 26 : «Λιμνίστα – Ελατόβρυση – Γραμμένη Οξυά δια Τερψιθέας, Ελατούς Γρηγορίου, Καλλονής, Κυδωνίας μέχρι ορίων Νομού Φωκίδος προς Αρτοτίνα μετά διακλαδώσεων προς Κρυονέριο και προς Πενταγιούς Δωρίδος μέχρι ορίων Νομού».
Οι πέντε (5) αυτές Επαρχιακές Οδοί, αποτελούν το πρωτεύον δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η επικοινωνία μεγάλων αστικών κέντρων (Ναύπακτος, Θέρμο) με τους μεγαλύτερους οικισμούς της ενδοχώρας του Δήμου καθώς και η διαδημοτική (ή διαπεριφερειακή) επικοινωνία.
Β. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ :
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 22 : «Γέφυρα Βαλτσορεύματος – Πέρκον – Καστανιά, δια Διασελακίου και Περίστης».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 23 : «Θέρμον – Λουτρά Στάχτης – Σίμος δια Πλατυπόρου και Γεφύρας Πόριαρης».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 27 : «Ναύπακτος – Λουτρά Στάχτης δια Σκάλας, Βομβοκούς, Νεοκάστρου και Στύλια».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 44 : «Πιτσινέϊκα – Ριγάνι – Φαμήλα».
• Επαρχιακός Δρόμος με αριθ. 47 : «Πλατύπορον – Στράνωμα – Δορβιτσιά μέχρι συναντήσεως της υπ’ αρ. 24 επαρχιακής οδού».
Οι πέντε (5) αυτές Επαρχιακές Οδοί, αποτελούν το δευτερεύον δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η επικοινωνία των μικρότερων οικισμών της ενδοχώρας του Δήμου με το πρωτεύον δίκτυο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΦΕΚ 106ΑΑΠ/20-3-2008, έγινε καθορισμός οδών του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το σύνολο των παραπάνω Επαρχιακών Οδών του Δήμου, πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου, με κάποιες προσθήκες οδικών τμημάτων, σε συνέχεια των επαρχιακών οδών, των οποίων κρίθηκε σκόπιμο να αναληφθεί η συντήρηση από ενιαίο φορέα συντήρησης.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρέπει να ειδοποιηθούν Δ13 και Περιφέρεια για την άμεση επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, πριν τη θεσμική κατοχύρωση της ΜΠΣ του Δήμου Ναυπακτίας. Μέχρι τότε η ΜΠΣ και όλες οι προτάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το θεσμικά καθορισμένο δίκτυο το οποίο και επισυνάπτεται σε χάρτες, με χρωματισμούς :
ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (κόκκινο χρώμα) – ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ) (πράσινο χρώμα) και ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙΣΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ) (μπλε χρώμα).