Σε ένα νησί που ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται κατά της διάρκεια της τουριστικής σεζόν (περίπου 5 μήνες με αυξανόμενη τάση, δηλαδή σχεδόν για μισό χρόνο), θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο πληθυσμός αιχμής στον σχεδιασμό των υποδομών. Είναι σαφές και ειπώθηκε στην παρουσίαση ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο πλυθησμός σχεδιασμού είναι ο μόνιμοι κάτοικοι και η προβολή τους σε βάθος έως 20 χρόνων. Όμως δεν γίνεται να αγνοηθεί η διαφορά που σημειώσαμε παραπάνω. Στον πληθυσμό αιχμής συμπεριλαμβάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εποχιακά εργαζόμενοι και οι επισκέπτες, αριθμός πολλαπλάσιος (τουλάχιστον 5πλάσιος) των μόνιμων κατοίκων (πλυθησμός σχεδιασμού) και με σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των πόρων και στις ανάγκες υποδομών.Για παράδειγμα, αν ληφθεί υπόψιν ο πληθυσμός αιχμής, τότε γίνεται σαφές ότι η Πάρος έχει ανάγκη από Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και θα θέλαμε να επιμείνουμε να προβλεφθεί χωροθέτηση τέτοιας μονάδας σε συνδυασμό με τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ που αναφέρεται ήδη στο προκρινόμενο σενάριο. Ανάλογα θα πρέπει να γίνει και ο σχεδιασμός των παρακαμπτήριων οδικών αξόνων που επίσης προβλέπονται, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με το αεροδρόμιο και με τη θέση του νέου λιμένα.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι η πρόβλεψη εμπορικού λιμένα στην περιοχή Καμινάκι, κάθε άλλο παρά προάγει τη βιωσιμότητα του προορισμού. Έχει αναφερθεί αναλυτικά και σε άλλο σχόλιο, αλλά κρίνουμε σκόπιμο να επιμείνουμε και εμείς, διότι θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο έρχεται σε σύγκρουση με την ήπια ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, που προωθούνται στο προκρινόμενο σενάριο, χωρίς να λύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Παροικιάς. Είναι προτιμότερο στη θέση του νέου επιβατηκού λιμένα να προβλεπφθεί θέση και για την εμπορική χρήση.
Σχετικά με τους όρους δόμησης, κρίνουμε απαραίτητο να διατηρηθούν στους όρους τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδίδουν την κυκλαδίτικη ταυτότητα στην αρχιτεκτονική της Πάρου. Οι επιμήκεις όψεις με τις ενιαίες τζαμαρίες στα υπόσκαφα πραγματικά αλλοιώνουν τον χαρακτήρα αυτό. Παρακαλούμε να ληφεί σοβαρά υπόψιν η πρόταση απαγόρευσης των υπόσκαφων στο νησί. Σχετικά με τους όρους δόμησης των ξενοδοχείων, οι προτάσεις μας έχουν ήδη υποβληθεί στο μελετητικό γραφείο.
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα πρόβλεψης δεξαμενών συλλογής ομβρίων υδάτων για όλα τα νέα κτήρια, αλλά και την εκπόνση μελετών για τη συλλογή ομβρίων υδάτων στα υφιστάμενα κτήρια και στους κοινόχρηστους χώρους.
Ευχαριστούμε