.ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ανάδειξη των δυναμικότερων ή/και ιστορικά ισχυρών οικισμών σε εξειδικευμένους πόλους ενός εν δυνάμει τοπικού αστικού συστήματος > 2000 κατ. μέσω δικτύου / πολυπολικού αστικού κέντρου και επιδίωξη σημαντικής δημογραφικής βελτίωσης της κατοίκησης του Δήμου
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Η πρόταση θεσμοθέτησης Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου Τοπίου-Ειδικής Αναψυχής στην περιοχή του ταμιευτήρα του Μόρνου πρέπει να αφαιρεθεί, διότι περιλαμβάνει και τους παραλίμνιους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έδρας του Δήμου και αυτή ενδεχομένως να θέσει τελικά τον Δήμο στο σύνολό του σε καθεστώς πρόσθετων περιορισμών και απαγορεύσεων καθώς ήδη υπάρχει ζώνη απαγόρευσης 1500 μ πέριξ της λίμνης και επιπρόσθετα ο Δήμος Δωρίδος έχει πολύ μεγάλη προστατευόμενη περιοχή Natura (τόσο στην παράκτια ζώνη όσο και στην ορεινή ενδοχώρα).
Διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης της ζώνης των 1500 μ. πέριξ της λίμνης Μόρνου, με εκτίμηση κριτηρίων με βάση τα στοιχεία ανάλυσης της μελέτης (όπως γεωλογικά χαρακτηριστικά, ανάγλυφο εδάφους υψόμετρα, κλίσεις , κ.λπ.).
.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Λιδωρίκι από και προς Λαμία μέσο Συκιάς με σύνδεση στο Μπράλο
Αρτοτινα από και προς Σπερχειάδα –Μακρακώμη
Λιδωρίκι –Ερατεινή
. Διευκόλυνση με αστικού τύπου επικοινωνίες-συγκοινωνίες κατά προτεραιότητα των ιεραρχημένων οικιστικών κέντρων και των πλέον απομονωμένων οικισμών
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ /ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
o Ανάδειξη της φυσιογνωμίας των οικισμών της υπαίθρου, ιδιαίτερα στους οικισμούς, που διαθέτουν ενδιαφέροντα δείγματα παραδοσιακού κτιριακού αποθέματος, με καθορισμό ειδικών μορφολογικών όρων δόμησης, αναπλάσεων και με δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών διασύνδεσής τους με τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανάπτυξη της γεωργίας.
Ενίσχυση και ορθολογική ανάπτυξη της εκτατικής και σημειακά της εντατικής κτηνοτροφίας.
Ενίσχυση της οργανωμένης βιομηχανίας-βιοτεχνίας χαμηλής και μέσης όχλησης εκτός των ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων περιοχές με σαφείς όρους και περιορισμούς δόμησης.
Ανάπτυξη τουρισμού-παραθερισμού εντός των ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων.
Ανάπτυξη / προώθηση εναλλακτικών ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. τρίτης ηλικίας, θρησκευτικός, γαστρονομίας κ.λπ.) στην ενδοχώρα, κατά προτεραιότητα εντός των ορεινών οικισμών ενεργών και ανενεργών.
Ανάπτυξη τουρισμού-παραθερισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. προπονητικός, τρίτης ηλικίας, θρησκευτικός κ.λπ.), με αυστηρά ελεγχόμενη κλίμακα- ένταση -είδος στις εκτός των ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων περιοχές
Ενίσχυση του Θαλάσσιου τουρισμού
Προώθηση, κατά προτεραιότητα, της έρευνας και εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων στους παραγωγικούς τομείς με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας.
Περαιτέρω ενίσχυση υποδομών / υπηρεσιών για την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων εντός των ορίων των οικισμών και των Περιοχών Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και Περιοχών Ελέγχου Χρήσεων γης
Στον εξωοικιστικό χώρο της ενδοχώρας (συμπεριλαμβανομένων και του ορεινού χώρου και γεωργικής γης), ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με δημιουργία Περιοχών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων τύπου ΒΙΟΠΑ για μονάδες χαμηλής όχλησης, που έχουν σχέση και με την τοπική αγροτική παραγωγή
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΦΥΣΙΚΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Καθορισμό Πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών και συνδέσεων (εντός Δημοτικών ενοτήτων ενδοδημοτικών και διασύνδεση με τους Δελφούς, τη Ναύπακτο κ.λπ.)
Σύνδεση φυσικών -πολιτιστικών διαδρομών
Δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών διασύνδεσής των οικισμών με τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος και ιστορικού/αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Περαιτέρω ενίσχυση υποδομών / υπηρεσιών για την προστασία και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και του τοπίου
Έλεγχος υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των τοπίων (φυσικών, αγροτικής υπαίθρου) με αυστηρούς διαβαθμισμένους Περιβαλλοντικούς όρους. Ενδεικτικά: υψηλά ορεινά τοπία, ποτάμιου συστήματος και υγροτοπικά, παραρεμάτια, ακτών, γεωργοκτηνοτροφικά τοπία).
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης της ζώνης των 1500 μ. πέριξ της λίμνης Μόρνου, με εκτίμηση κριτηρίων με βάση τα στοιχεία ανάλυσης της μελέτης (όπως γεωλογικά χαρακτηριστικά, ανάγλυφο εδάφους υψόμετρα, κλίσεις , κ.λπ.). Εξέταση συνέργειας δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με καθορισμό διαβαθμισμένων σε ζώνες ειδικών όρων προστασίας ενίσχυσης και ανάδειξης του τοπίου της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου.
Επανεξέταση εγκεκριμένων Ρυμοτομικών Σχεδίων και πολεοδόμηση εντός ορίων των οικισμών με Ρυμοτομικό σχέδιο και οριοθέτηση.