ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΜΟΣΧΑΤΟΥ,ΔΕ ΤΑΥΡΟΥ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕ ΤΑΥΡΟΥ

Το Τ.Π.Σ. ενός Δήμου πρέπει να αποτυπώνει το όραμα για την πόλη που θέλουμε για τα επόμενα 20 χρόνια και άρα είναι πολύ σημαντικό. Το θεσμικό πλαίσιο δίνει μόνο 5 ημέρες για την ανάρτηση προτάσεων μετά την ανάρτηση της Α! φάσης της μελέτης επομένως απαξιώνει εκ των πραγμάτων την συμμετοχή με γνώμη των πολιτών. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει έγκριση των προτάσεων μετά από την δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες από το Δημοτικό Συμβούλιο και υποβολή αυτών των προτάσεων στα μελετητικά γραφεία προκειμένου να συμπεριληφθούν στην Β! φάση της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η παρουσίαση της Α! φάσης στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου παρουσιάστηκε από την μελετητική ομάδα στις 2/7/2025 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία 30 ατόμων μεταξύ αυτών οι μελετητές , ελάχιστοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ακόμη λιγότεροι πολίτες. Η γνώμη μου είναι ότι ο Δήμος με ευθύνη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να οργανώσουν συνελεύσεις στις γειτονιές όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις και θα ακουστούν οι γνώμες των πολιτών για την γειτονιά τους. Αυτές οι προτάσεις με ευθύνη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να φροντίσουν να μεταφερθούν στην μελετητική ομάδα προκειμένου να συμπεριληφθούν στην Β! φάση της μελέτης του Τ.Π.Σ. του Δήμου. Όπως γνωρίζετε η Β! φάση θα εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα και μετά θα είναι αργά. Η μόνη μελέτη που θα ζητηθεί γνώμη από τον Δήμο είναι η Σ.Μ.Π.Ε.
Δεν μπορεί τα ασφυκτικά πλαίσια που βάζει η χρηματοδότηση των μελετών Τ.Π.Σ. των δήμων από το ταμείο ανάκαμψης να αποτελεί λόγο για να εγκριθούν αυτά στην ουσία εν αγνοία των πολιτών και του Δήμου.
Ειδικότερα για τον Ταύρο θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις για το προτεινόμενο Τ.Π.Σ. και ειδικότερα: :
1) Ο πρώην Δήμος Ταύρου είχε ομόφωνο αίτημα την υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού από τον σταθμό του Ρούφ και κάτω από την υπόγεια όδευση της Χαμοστέρνας-Κωνσταντινουπόλεως να συνεχίσουν οι γραμμές υπόγεια μέχρι την οδό Ταύρου και στην συνέχεια να οδεύσουν ισόγεια προς τον σταθμό του Ρέντη. Αυτή η θέση πρέπει να παραμείνει και στον ενιαίο δήμο Μοσχάτου Ταύρου διότι είναι η μόνη λύση να παραμείνει η δημοτική κοινότητα του Ταύρου ενιαία. Μάλιστα είχαμε προσφύγει και στο Σ.Τ.Ε. και είχαμε θετική εισήγηση αλλά χάσαμε τις προθεσμίες λόγω αναλγησίας και καθυστερήσεων στην υποβολή της προσφυγής από την Δημοτική Αρχή του κ. Σούτου με αποτέλεσμα να απορριφθεί η προσφυγή ως εκπρόθεσμη. Εάν περάσουν οι προτάσεις που παρουσιάζονται στο Τ.Π.Σ. για κλείσιμο των γραμμών με ανισόπεδη γέφυρα στην οδό Ταύρου , πεζόδρομο την Μακεδονίας με ανισόπεδη όδευση των πεζών πάνω από τις γραμμές οι περιοχές Εσταυρωμένου , Πλατάνας και Περιβολίων θα γκετοποιηθούν λόγω αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών.
Αυτό το σενάριο προβλέπει και συνέχιση της Ειρήνης προς το Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων κόβοντας τμήμα από αυτό προκειμένου να ενωθεί με την Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό το σχέδιο έχει απορριφθεί συνολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Ταύρου και σήμερα θεωρείται δεδομένο στο προτεινόμενο σενάριο του Τ.Π.Σ. Αυτό δεν πρέπει να γίνει δεκτό από τον σημερινό ενιαίο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου πρέπει να απορριφθεί.
2) Στο Τ.Π.Σ. του Ταύρου πρέπει να συμπεριληφθεί η πρόταση για δημιουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου που θα συνδέουν τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου από τον Σταθμό ΗΣΑΠ Ταύρου, τον ΓΑΣΤ , την πλατεία ηρώων Πολυτεχνείου, τα δημοτικά σφαγεία και την πλατεία Ατταλείας, την πλατεία Αγίου Γεωργίου , την πλατεία Λαού με το πάρκο ενόπλων δυνάμεων. Η πρόταση αυτή θα αναβαθμίσει την ζωή στην πόλη με την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτων σε πλατείες και ελεύθερους χώρους.
3) Η διεκδίκηση των φαρμακαποθηκών από το Υπουργείο Υγείας και η μετατροπή τους σε χώρο άθλησης και γηπέδων πολύτιμο χώρο για την νεολαία του Δήμου μας. Ο χώρος αυτός θα ενοποιηθεί με το πάρκο ενόπλων δυνάμεων και θα λειτουργήσει ως ενιαίος χώρος αθλητισμού και αναψυχής.
4) Το κτίριο του ΕΟΜΕΧ στην Κορυζή πρέπει να διεκδικηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ θεσπίζοντας ειδική χρήση πολιτισμού και παιδείας για την μετατροπή του σε μουσείο εθνικής αντίστασης και σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ακόμη στο κτίριο της εργατικής εστίας στην Τιμοθέου Ευγενικού να αναβαθμιστεί το πρώην σε ΤΟΜΥ για την περιοχή του Ταύρου.
5) Η σημερινή βιομηχανική περιοχή μεταξύ Ταύρου και Μοσχάτου πρέπει κατά την γνώμη μου να έχει χρήση γής εκτός από βιοτεχνίες μη οχλούσες και χρήση γενικής κατοικίας. Στην περιοχή πρέπει να προβλεφθούν χώροι για απαλλοτρίωση προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, πλατεία και σχολεία.
6) Στην περιοχή της πρώην Δέλτα πρέπει να θεσμοθετηθούν ήπιας χρήσης δραστηριότητες από της χρήσεις γής ώστε να εξυπηρετούν τους κατοίκους της Πλατάνας και των Περιβολίων από τα σχέδια της διπλής ανάπλασης με το γήπεδο του Παναθηναικού.
7) Πρέπει να προστατευθούν οι περιοχές της Πλατάνας και των Περιβολίων από οχλούσες δραστηριότητες όπως σκραπατζίδικα , μεταφορικές εταιρείες και οχλούσες βιοτεχνίες που πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία τους μέσω των χρήσεων γης που θα προβλεφθούν..
8) Το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ πρέπει να παραμείνει ανοικτό σε όλο το μήκος του με το ανάλογο πλάτος και καθαρισμό της κοίτης του ώστε να μπορεί να παραλάβει τα όμβρια που έρχονται από την Αθήνα και οδεύουν προς Κηφισσό.με διαμόρφωση της παράχθιας όχθης.
9) Να προστατευτεί η περιοχή του Ανατολικού Ταύρου από την διερχόμενη κίνηση της Χαμοστέρνας μέσω αυτού για Καλλιθέα και του Δυτικού Ταύρου από την διερχόμενη κίνηση της Πέτρου Ράλη μέσω αυτού για την οδό Πειραιώς.Υπάρχουν προτάσεις που εξασφαλίζουν την ανωτέρω πρόταση στην κυκλοφοριακή μελέτη του πρώην Δήμου Ταύρου.
10) Στο τμήμα της Πειραιώς από Χαμοστέρνας μέχρι το Μοσχάτο να μην επιτραπούν από τις νέες χρήσεις γής η δημιουργία νέων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και εφόσον επιτραπεί η κατοικία να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις θέσεις στάθμευσης.
Ευχαριστώ

Σωπάκης Γρηγόρης