Κατ' αρχήν η Πολεοδομία είναι η πιο "σπουδαία εξουσία" που έχει ένας δήμος(δλδ είναι "σαν να "κόβεις χρήμα" ). Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ή να οριοθετήσουμε με ακρίβεια το τι θα γίνει στο μέλλον-μετά από 20 χρόνια. Ωστόσο, μπορούμε να χαράξουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, λαμβάνοντας υπόψιν τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής και τις "παθογένειές" της. Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι πολλά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ κ.λπ) μιας περιοχής έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά-σαν έκθεση ιδεών...
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης αποτελείται από τέσσερις ενότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές τάσεις ανάπτυξης και διαφορετικές δημογραφικές τάσεις. Συγκεκριμένα, στην Δ.Ε. Σμύνου είχε παρατηρηθεί λιγότερη ανάπτυξη -πέραν των χαμηλών ποσοστών πληθυσμού! Ενώ έχει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, έχει μεγάλες επεκτάσεις σχεδίων με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται ρέματα κλπ. Κι ως εκ τούτου, δύσκολα να οικοδομηθούν...
- Επομένως, χρειάζεται "επανοριοθέτηση" των οικισμών ανταποκρινόμενη στην πραγματική κατάσταση.
Ένα άλλο βασικό μειονέκτημα που προκαλεί "φρένο" και προβλήματα στην πολεοδόμηση είναι οι κοινόχρηστοι οδοί.
- Χαρακτηρισμός κοινόχρηστων οδών (δημοτικές οδοί, -δευτερεύουσες, κοινόχρηστοι οδοί, αγροτικοί δρόμοι προϋφιστάμενοι του '23 κ.ό.κ). Διότι, το ακίνητο πρέπει να έχει συγκεκριμένα μέτρα πρόσωπο σε δρόμο κλπ. Αυτό όμως, καταλήγει να είναι ένας γενικός (καταστροφικός) κανόνας, ελλείψει του παραπάνω χαρακτηρισμού.
- Οριοθέτηση των οικισμών (προϋφιστάμενοι του '23 κλπ).
Στην περιοχή μας υπάρχουν και στάσιμοι οικισμοί και οικισμοί των 2000 κατοίκων. Οι οικισμοί των 2000κατοίκων (βάσει του νόμου του Τρίτση) δημιουργούν προϋποθέσεις για να οικοδόμησει κάποιος, ενώ κατ'ουσίαν είναι οικισμοί προ του '23.
Επί των προτεινόμενων σεναρίων:
Αυτό που παρατηρείται στη Μάνη (Αν Μάνη και Οιτύλου) είναι η ερημοποίηση!
Επομένως, δεν μπορεί να επιλέξουμε μεμονωμένα το σενάριο που επικεντρώνεται ουσιαστικά στο Γύθειο και στην Αρεόπολη. Αλλά, να αναμείξουμε τα δύο σενάρια, βάζοντας τους οικισμούς πλην Γυθείου και Αρεόπολης να επεκταθούν, ώστε να υπάρξει οικοδόμηση της περιοχής και κατ΄επέκταση να υπάρξουν κατοικίες και κάτοικοι. Όταν "θέλουμε" να φέρουμε κόσμο στην περιοχή ή να "επαναπατρίσουμε" πρέπει να απλώσουμε το σχέδιο, ώστε να υπάρξει οικοδόμηση (κατοικίες). Το Γύθειο μπορεί να γίνει ένας μεγάλος αστικός πόλος της ευρύτερης περιοχής! Δηλαδή να επικρατήσει ένας πόλος έλξης επισκεπτών -και η Αρεόπολη.
Σχετικά με το Γύθειο:
- Μπορεί να οριοθετηθεί ως "επιχειρηματική ζώνη" η οδός Λαρυσσίου και μάλιστα να δοθούν κίνητρα (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, χρηματοδότηση κλπ) για να αναδειχθεί ο "επάνω δρόμος" του Γυθείου (να γίνει σαν την πλάκα).
- Έχει τουλάχιστον εκατό νεοκλασικά κτήρια που επιβάλλεται η αξιοποίησή τους, και μάλιστα μπορεί να φτιαχτεί ένα πλαίσιο, δίνοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες.
- Το Γύθειο δεν έχει υποδομές (υποδοχή επισκεπτών, κ.χ. κλπ).
- Διαχείριση του Λιμένος Γυθείου και αξιοποίηση -βελτίωση των υποδομών του.
- Αξιοποίηση της περιοχής του Στρατώνα προς όφελος του Δήμου.
- Επέκταση σχεδίου που σημαίνει "οικιστική ανάσα".
- Αξιοποίηση της περιοχής του Κουμάρου.
Γενικώς, επιβάλλεται βελτίωση του οδικού δικτύου (διαπλάτυνση οδών κλπ) και όπως λέγεται: "Λιγότερο χρήμα, εφικτό σχέδιο" αναφορικά με απαλλοτριώσεις.
Η Ανατολική Μάνη πρέπει να "επικοινωνήσει" με τις υπόλοιπες περιοχές (Δυτική Μάνη, Καλαμάτα, Ευρώτα, Μονεμβασιά κλπ).
Εν τέλει, πρέπει να συμπεριληφθεί η προώθηση, η προβολή - αναγνωρισιμότητα της Μάνης βάσει της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.