ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ,ΔΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,ΔΕ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΕΡΑΣ, ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ - ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Είναι προφανές, συγκρίνοντας και με την κρατούσα κατάσταση σε όλα τα άλλα Ελληνικά νησιά αντιστοίχου μεγέθους, ότι η Λέσβος χρειάζεται “Δυναμικές” παρεμβάσεις, προκειμένου να αναπτυχθεί γρήγορα, κάτι που πέραν όλων των άλλων ωφελειών (όπως οικονομικών, κοινωνικών, εργασιακών, κλπ.) θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην θωράκιση της από κάθε ξένη επιβουλή. Είναι επίσης προφανές ότι ο πλέον σίγουρος και ταυτόχρονα κοινωνικά δικαιότερος τρόπος για δυναμική ανάπτυξη του νησιού είναι η επένδυση στον τουρισμό (η Λέσβος διαθέτει, πέρα από όλα τα άλλα, μεγάλες δυνατότητες για θρησκευτικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό, τουρισμό από την Τουρκία για όλο το χρόνο κλπ.). Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως ξενοδοχεία κλπ.
Ως εκ τούτου, από τα διαθέσιμα εναλλακτικά σενάρια, το Εναλλακτικό Σενάριο #2 (Σενάριο Δυναμικής Παρέμβασης), αφού βελτιωθεί, είναι εκείνο που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του νησιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, όποιο Σενάριο και αν προκριθεί, θα πρέπει να προβλέπει μεγάλες περιοχές (τουλάχιστον σε όλη την ακτογραμμή) για “Εκτεταμένη Ανάπτυξη Τουριστικών Δραστηριοτήτων”. Αναφερόμενος λοιπόν στο Εναλλακτικό Σενάριο #2, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως περιοχές με “Εκτεταμένη Ανάπτυξη Τουριστικών Δραστηριοτήτων” (γαλάζιο χρώμα), θα πρέπει να καλύψουν το σύνολο της Ανατολικής (τουλάχιστον) ακτογραμμής.
Ειδικότερα αναφερόμενος στην δεύτερη (βορειότερη) έλλειψη με γαλάζιο χρώμα που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά, και φτάνει έως το «Πεταλίδι», δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να μην περιλαμβάνει ιδίως και την μικρή αυτοτελή χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ του «Πεταλιδίου» και της «Σκάλας Μιστεγνών», καθώς αυτό το κομμάτι γης προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, χωρίς να ενοχλεί καθόλου το περιβάλλον και τους γείτονες (λόγω και της υπερυψωμένης και σχεδόν επίπεδης μορφολογίας του) ενώ έχει πλέον χαρακτηριστεί έκταση αφενός μη δασική στο σύνολό της κατόπιν των Αποφάσεων 158 και 159 της σχετικής ΕΠΕΑ (ΑΔΑ: 65094653Π8-ΔΟΥ) και αφετέτου ιδιωτική έναντι του Δημοσίου, με την απόφαση 746/2013 του Αρείου Πάγου.