Η περιοχή Βρανά, η οποία σύμφωνα με το Παράρτημα 3 της μελέτης χαρακτηρίζεται ως «αγροτική», χρήζει ειδικής επανεξέτασης βάσει των ακόλουθων παραμέτρων:
1. Περιορισμοί λόγω Ζώνης Προστασίας (Πεντελικού Κάλλους)
Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής είναι η ύπαρξη Ζώνης Προστασίας Πεντελικού Κάλλους, η οποία δημιουργεί σοβαρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες των καλλιεργητών και ανθοπαραγωγών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η ανέγερση βασικών αγροτικών εγκαταστάσεων (π.χ. αποθηκών, θερμοκηπίων), γεγονός που καθιστά μη βιώσιμη τη σύγχρονη καλλιεργητική δραστηριότητα.
Οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή κάνουν χρήση τεχνολογικά εξελιγμένων μεθόδων (όπως η υδροπονία), που επιτρέπουν αποδοτική παραγωγή σε εκτάσεις μόλις 3-4 στρεμμάτων. Παρόλα αυτά, η αδυναμία χωροθέτησης βασικών λειτουργικών υποδομών δημιουργεί σημαντικά εμπόδια. Επιπλέον, η ένταξη αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, που θα ενίσχυαν την τοπική οικονομία, δεν είναι εφικτή λόγω των περιοριστικών όρων δόμησης.
2. Οδοποιία και Διευκόλυνση Διασύνδεσης – Δρόμος «Φειδιππίδου Μαραθωνοδρόμου»
Στην περιοχή υφίσταται χωμάτινος δρόμος, γνωστός ως «Φειδιππίδου Μαραθωνοδρόμου», ο οποίος με κατάλληλη μελέτη και ασφαλτόστρωση μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό οδικό άξονα:
Θα συνδέσει τους Δήμους Μαραθώνα και Διονύσου, αποσυμφορώντας τις κύριες λεωφόρους Διονύσου και Λίμνης Μαραθώνος.
Θα ενισχύσει την προσβασιμότητα της περιοχής και την ελκυστικότητα για επισκέπτες και επενδυτές.
Θα λειτουργήσει ως κρίσιμη δευτερεύουσα οδός διαφυγής σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (όπως πυρκαγιές), ειδικά για τις περιοχές Βρανά και Σταμάτας, όπου δεν υπάρχει εναλλακτική διαφυγή.
3. Πολιτιστική Κληρονομιά και Ανάδειξη Τουριστικού Δυναμικού
Η περιοχή φιλοξενεί δύο σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία, που δέχονται επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθιστώντας την περιοχή πολιτιστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Ωστόσο, η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως οργανωμένη συγκοινωνία, στάσεις, σήμανση, πεζοδρόμηση και ασφαλή δίκτυα περιήγησης, περιορίζει την τουριστική της ανάπτυξη.
Προτείνεται η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής και συγκοινωνιακής μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει:
Συγκοινωνιακή σύνδεση με τα μουσεία και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.
Διαμόρφωση πεζοδρομημένων διαδρομών με πολιτιστικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Ανάδειξη της περιοχής ως πολιτιστικού προορισμού, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δημιουργία εσόδων για την τοπική κοινωνία.