Η Δημοτική Κοινότητα Καλού Χωριού είναι μία παραθαλάσσια κοινότητα με χαρακτηριστικό της γνώρισμα την ενασχόληση των κατοίκων με την ήπια τουριστική ανάπτυξη , τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μια εγκατάλειψη της εντατικής ενασχόλησης των κατοίκων με την γεωργία και οι περισσότεροι αν και συνεχίζουν να καλλιεργούν κάποιες εκτάσεις κυρίως ελιές , λόγω πολλών αιτιών , σιγά σιγά εγκαταλείπουν την δραστηριότητα αυτή και ο νεότερος πληθυσμός ασχολείται κυρίως με τον τουρισμό τον επιχειρηματικό και ιδιωτικό τομέα ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός κατοίκων ασχολείται αποκλειστικά επαγγελματικά με την γεωργία και κτηνοτροφία. Στην περιφέρεια μας υπάρχουν τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες και αρκετές εξοχικές κατοικίες και μετόχια διάσπαρτα σε όλη την εδαφική περιοχή.
Η κοινότητα μας αποτελείται από συνολικά 4 οικισμούς τους δύο παραδοσιακούς οικισμούς σύμφωνα με το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αγίου Νικολάου τον οικισμό Πύργο και Αρνικού . Υπάρχει ο οικισμός Ίστρον κυρίως κοντά στο παραλιακό μέτωπο καθώς και ο οικισμός Φορτί . Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έγινε αναγνώριση του οικισμού Φορτί και προσάρτησή του στην κοινότητα Καλού Χωρίου με το ΦΕΚ - 17/03/1991 και στη συνέχεια ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Καλού Χωρίου και προσαρτάται στο δήμο Αγίου Νικολάου σύμφωνα με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997. Ο συγκριμένος οικισμός στην συνέχεια εμφανίζεται στο ΣΧΟΟΑΠ με την μορφή της επέκτασης του οικισμού και όχι του ορθού οριοθέτηση αφού και προϋπάρχει και δεν νοείτε επέκταση σε κάτι που δεν έχει αρχικά οροθετηθεί . Συμπερασματικά ο οικισμός αυτός που εμφανίζετε ως επέκταση είναι η οριοθέτηση οικισμού Φορτί .
Στο ίδιο ΣΧΟΟΑΠ (ΦΕΚ 460/1-11-2010) εμφανίζονται κάποιες επεκτάσεις ορίων οικισμού για τις οποίες αρχικά συμφωνούμε όμως θεωρώ σωστό οι οικισμοί Αρνικού και Πύργος να επεκταθούν περιμετρικά σε μία ακτίνα η οποία θα καθοριστεί από διαβούλευση ώστε να μπορεί ο Δήμος να κατασκευάσει δρόμους περιφερειακούς που θα εξασφαλίζουν ασφαλή πρόσβαση σε κατοίκους αλλά και οχήματα άμεσης επέμβασης Πυροσβεστική Αστυνομία Ασθενοφόρα κ.λ.π. κάτι που σήμερα είναι αδύνατο , Το ίδιο μέτρο θα πρέπει να γίνει σε όλους γενικά τους οικισμούς (Φορτί Ίστρον Αρνικού Πύργος ) για τον ίδιο ακριβώς λόγο εξαιτίας της άναρχης δόμησης προηγούμενων ετών .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζετε στον οικισμό Ίστρο ή Ίστρον ένας οικισμός που σύμφωνα με το ΦΕΚ 235/18-3-1987 οροθετήθηκε και χαρακτηρίσθηκε ως αδιάφορος οικισμός στην πραγματικότητα όμως ο οικισμός αυτός δεν είναι νέος οικισμός αλλά παλαιός και σύμφωνα με μαρτυρίες προκατόχων μου υπήρχε σχετικό ΦΕΚ πολύ πριν το προαναφερόμενο το οποίο όριζε και πιθανό οριοθετούσε τον οικισμό αυτό καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 1987 σε οικόπεδα μικρότατα της αρτιότητας όπως καθόριζε η πολεοδομική νομοθεσία. Μεγάλος όγκος αρχειακού υλικού καταστράφηκε σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντός του παλαιού κοινοτικού καταστήματος με αποτέλεσμα τα γεγονότα να βασίζονται σε μαρτυρίες.
Ένα μεγάλο θέμα είναι η εσφαλμένη οριοθέτηση των αρχαιολογικών ζωνών προστασίας που παράνομα και παράτυπα έχουν οροθετηθεί εκτός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων όπως προβλέπει ο νόμος 3028/2002 και αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και ορθή αποτύπωση του οικισμού Ίστρον αν ανατρέξουμε στην απόφαση Νομάρχη (ΦΕΚ235/1987) και στο σχεδιάγραμμα το οποίο την συνοδεύει . Στο σχεδιάγραμμα αυτό υπάρχει σαφής αποτύπωση συγκεκριμένων δρόμων και οικοδομών υφιστάμενων ακόμα και σημερνά οι οποίες μαρτυρούν λάθος αποτύπωση του προτεινόμενου πολεοδομικού σχεδίου που είχε συνταχθεί την δεκαετία 1980 αλλά δεν προχώρησε με αποτέλεσμα και αυτός ο οικισμός να μην διαθέτει πολεοδομικό σχέδιο ούτε δίκτυο κοινόχρηστων χώρων όπως και οι υπόλοιποι τρεις οικισμοί της κοινότητας μας .
Εκφράζω μία προσωπική άποψη ότι στην περιοχή μας θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για μία ήπια τουριστική ανάπτυξη με δυνατότητα ανέγερσης εξοχικών κατοικιών και μικρών ξενοδοχειακών μονάδων με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου , να γίνουν πράξεις και έργα οι προβλεπόμενοι από το ΣΧΟΟΑΠ χώροι άθλησης, αναψυχής και πολιτισμού καθώς και να αναδειχθούν μοναδικά στοιχεία της περιοχής όπως οι Νερόμυλοι ο αρχαιολογικός χώρος Βρόκαστρο , ο αναρριχητικός χώρος στην Πεζα κ.λ.π. Να προχωρήσουν οι εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στη θέση Μαρμάρω για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων κ.λ.π. να καταργηθεί το Π.Δ. της 26-2-1990 καθώς έχει χαρακτηριστεί ως παράτυπο από την αρμόδια Υπουργό . Ο Δήμος να προβεί στην αξιοποίηση του αγροκηπίου ως βοτανικό πάρκο και άλλων μεικτών χρήσεων , να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί η μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου το οποίο να ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής όπως και τα προηγούμενα και να εξετασθεί η ήπια επέκταση του οικισμού στο παραλιακό μέτωπο με την δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και χώρων άθλησης και αναψυχής με αυστηρούς κανόνες δόμησης .
Περισσότερες και αναλυτικότερες προτάσεις θα κατατεθούν στην πορεία και αφού πρώτα υπάρχει ο ανάλογος χρόνος και σχεδιασμός από τους εμπλεκόμενους για διαβούλευση και με την προϋπόθεση της ενίσχυσης της κοινότητας μας με επιστημονικούς συμβούλους ή ανάλογο προσωπικό .