ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΣΚΥΡΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
Σχόλιο Δημάρχου Σκύρου Κυριάκου Αντωνόπουλου

Τα προτεινόμενα σενάρια των εκατοντάδων σελίδων του ΤΠΣ για την πορεία του νησιού στο μέλλον απαιτούν μεγάλη μελέτη σε μικρό χρόνο, πράγμα αδύνατο, όμως εύκολα γίνεται ο διαχωρισμός και ο αποκλεισμός αυτών που δεν επιθυμούμε όταν γνωρίζουμε τι θέλουμε, τί επιθυμεί και τι έχει εκφράσει η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της.
Όχι στις ανεμογεννήτριες στη Σκύρο, Όχι στην προτεινόμενη κατάργηση των βοσκοτόπων και τον εγκλωβισμό της κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε τρεις μικρές περιοχές, Όχι στην οργανωμένη κρουαζιέρα των χιλιάδων επισκεπτών, Όχι στον περιορισμό του αγροτουρισμού σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού αλλά σε όλη την έκτασή του, Όχι σε εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα του νησιού πλην κτηνοτροφικών, Όχι την δημιουργία νέων οικιστικών ζωνών σε εκτός σχεδίου περιοχές «φιλέτα» για τις ανάγκες των «επενδύσεων».
ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ
Να θωρακίσουμε τους άξονες της βιωσιμότητας της Σκύρου πάνω στην παράδοση, την ιστορία της, στο δασικό της πλούτο, τις ενάλιες ιδιαιτερότητες, τα βιολογικά της προϊόντα, τις τέχνες την βιοποικιλότητα, την προστασία της φύσης την προστασία της τοπικής κτηνοτροφίας της γεωργίας και της αλιείας, την υπεράσπιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων την προστασία του δημοτικού δάσους, των υδάτινων πόρων της Σκύρου και να προστατεύσουμε τον αυθόρμητο παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Θέλουμε μια Σκύρο χωρίς ανεμογεννήτριες και την υπαγωγή του φυσικού της περιβάλλοντος ειδικά του νότιου τμήματος σε ζώνη απόλυτης προστασίας από κάθε είδους επενδύσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να το κακοποιήσουν. Επιθυμούμε, την ανάπτυξη του νησιού για τους κατοίκους του και για όσους το επιλέγουν για αυτό που είναι τώρα. Προτιμούμε, τη χρήση της τεχνολογίας και των ΑΠΕ για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών. Επιλέγουμε, τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της κτηνοτροφίας της διατήρησης των υφιστάμενων βοσκοτόπων τους οποίους θα διαχειριζόμαστε βάσει των κανόνων διαχειριστικής μελέτης καθώς και τη διατήρηση των δημοτικών χορτονομών και βοσκότοπων. Προκρίνουμε τον ανώτατο καθορισμό των κλινών των ξενοδοχειακών μονάδων στο όριο των 100- 150 κλινών προκειμένου να στηρίξουμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όφελος των κατοίκων. Θέλουμε την ανάπτυξη και επέκταση των υφιστάμενων οικισμών μέσω πολεοδομικών μελετών όπως ήδη προβλέπονται στο ψηφισμένο ΣΧΟΟΑΠ. Λέμε ναι στον καθορισμό βιοτεχνικής ζώνης. Θέλουμε την δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για τους Σκυριανούς και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους. Πιστεύουμε στο θαλάσσιο τουρισμό όπως ήδη έχει υλοποιηθεί, αναπτυχθεί και πολυβραβευθεί και όπως προτείνεται από το λιμενικό ταμείο Σκύρου μέσα από την πρότυπη πανελλαδικά διαχείριση στη Σκύρο. Ναι στην αναβάθμιση του αεροδρομίου με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων και την ποιότητα των υποδομών. Ναι και στην επέκταση του Λιμένα Λιναριάς και του τουριστικού του καταφυγίου με βάση το σχεδιασμό και τις προτάσεις του Λ.Τ Σκύρου. Ναι στην αποξήλωση του μεγαλύτερου μέρους της λιμενικής εγκαταστάσεις στο Αχίλλι με στόχο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος - παραλίας και την χρήση των πιστοποιημένων υλικών του για επέκταση του λιμένα Λιναριάς νοτίως του υφιστάμενου. Προτείνεται η διατήρηση του δυτικού προσήνεμου μόλου και του όμορου βορειοδυτικού τμήματος μέχρι και τις δύο γλίστρες για χρήση από αλιευτικά σκάφη και τις ανάγκες καθέλκυσης-ανέλκυσης μικρών σκαφών αναψυχής καθώς και την υπαγωγή του εναπομένοντος τμήματος στον Φορέα διαχείρησης & εκμεταλλευσης Λιμένα το Λ.Τ Σκύρου.
Το μέλλον του νησιού θα εξαρτηθεί από τη διαφύλαξη του φυσικού του
περιβάλλοντος & της προβολής του, το αρχιτεκτονικό μέτρο, την εξασφάλιση της
πολιτιστικής του συνέχειας, την ανταποδοτική ανακύκλωση και ολιστική διαχείριση των
απορριμμάτων, την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων, την διασφάλιση των
φυσικών του πόρων, την ισορροπημένη ανάπτυξη και την εισαγωγή της διαρκούς
αύξησης της ποιότητας σε κάθε Δημοτική η ιδιωτική πρωτοβουλία και έργο.
Σκύρος, είναι η επαφή με το αμόλυντο, το αποκλειστικό, το προνομιακό, είτε αυτό είναι το «βουνό» , το δάσος , μια σπηλιά, μια αμμουδιά, ο άλλος ουρανός, οι ήχοι της φύσης, το θρόισμα, ο παφλασμός, είναι αυτό που θέλει τον Σκυριανό εδώ, αυτό που θα «πάρει» ο επισκέπτης, αυτό που θα τον “κρατάει” μέχρι να ξανάρθει...
Ευπρόσδεκτοι όσοι θέλουν να κατοικήσουν εδώ! Ως τμήμα μιας ενιαίας κοινωνίας που εμπλουτίζεται. Ευπρόσδεκτοι οι επισκέπτες, οι τουρίστες, οι φίλοι, που έρχονται, όμως οι περισσότεροι «υποψιασμένοι» για αυτό που θα βρουν η θα βιώσουν.
Η Σκύρος είναι μια κιβωτός βιοποικιλότητας, ένα νησί που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά όλης της Ελλάδας στην έκταση της, η Σκύρος θα αποσυντεθεί από την σχεδιαζόμενη «ανάπτυξη»!
Όταν με ρωτούν για τον τουρισμό στην Ελλάδα πάντα υποστηρίζω πως το βιώσιμο μέλλον του Ελληνικού τουρισμού είναι το παρόν της Σκύρου !
Για αυτό προτείνω το υφιστάμενο ισχύον σενάριο - πλαίσιο και όχι το ήπιο η το δυναμικό, με τις όποιες βελτιώσεις αποφασίσει ο Δήμος και οι Σκυριανοί στην επόμενη φάση του ΤΠΣ, σενάριο το οποίο θεωρώ ως το μόνο πραγματικά αναπτυξιακό για τους Σκυριανούς.