1. Να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί. Είναι πολύ μικρό με ήπιο γεωγραφικό ανάγλυφο, θα καταστρέψουν το φυσικό τοπίο του νησιού, τη χλωρίδα και την πανίδα.
Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. αρ. φύλου1455, τεύχος Β9/121975
«Χαρακτηρίζομεν ολόκληρον την Νήσον Πάρο ως τόπον ιδιαίτερου φυσικού κάλου χρήζοντα Ειδικής Κρατικής Προστασίας, καθόσον άπαντα τα εν νήσω τοπία είναι εξαιρετικού Κάλλους, η Πάρος δε εκτός του ότι αρχαιολογικώς αποτελεί σημαντικότατο χώρον περιλαμβάνει αξιόλογα συγκροτήματα ενδιαφέροντα από απόψεως της τε ελληνική αρχιτεκτονικής και της ελληνικής ιστορίας».
Να επιτρέπονται μόνο φωτοβολταϊκά, αλλά όχι σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
2. Δημιουργία ρυμοτομικών σχεδίων στους υφιστάμενους οικισμούς για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και επέκταση οικισμών όπου απαιτείται, προκειμένου να επιλυθεί το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα του νησιού. Ο οικισμός της Παροικίας, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, δεν χτίζεται από το 1993 μέχρι σήμερα.
3. Για όλες τις περιοχές ειδικής προστασίας:
ΠΕΠ 1 Ζώνες Δικτύου Natura 2000
ΠΕΠ 2 Παράκτιοι Υδροβιότοποι
ΠΕΠ 3 Καταφύγια Άγριας Ζωής
ΠΕΠ 4 Δασικές & Αναδασωτέες Εκτάσεις
ΠΕΠ 5 Προστασία της Φύσης
ΠΕΠ 6 Διαδρομές Περιήγησης
ΠΕΠ 7 Προστασία Τοπίου – Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
ΠΕΠ 8 Θαλάσσια Λιβάδια Posidonia Oceanica
ΠΕΠ 9 Αρχαιολογικοί Χώροι
ΠΕΠ 10 Προστασία γεωργικής γης
ΠΕΠΔ1 Ευρύτερη παράκτια ζώνη
ΠΕΠΔ 2 Περιμετρική Ζώνη Ενδοχώρας
Να διατηρηθούν ως ορίζει το ΓΠΣΠ ΑΑΠ148/2012 να διευκρινιστούν λεπτομερώς οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησής τους.
4. Να απαγορεύονται τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) σε όλο το νησί. Να επιτρέπονται μικρές ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι 80 κλίνες όπως ορίζει το ΓΠΣΠ ΑΑΠ148/2012.
5. Οριοθέτηση όλων των ρεμάτων του νησιού (τα ρέματα είναι χαραγμένα λανθασμένα στο υπάρχον ΓΠΣ). Μελέτη οικοσυστημάτων των ρεμάτων βάσει της συνολικής υδρολογικής λεκάνης. Απαγόρευση εγκλωβισμών των ρεμάτων. Αποκατάσταση της κοίτης των παλαιών ρεμάτων (και εντός οικισμών).
6. Πισίνες: Να επιτραπούν στην εκτός σχεδίου δόμηση και σε συγκεκριμένες περιοχές, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν αυστηρά μόνο με θαλασσινό νερό. Η Πάρος είναι ένα νησί που οι κύριοι πόροι του πηγάζουν από τον τουρισμό. Η πλήρης απαγόρευση των πισινών με το ΓΠΣΠ ΑΑΠ148/2012 αποδείχθηκε λάθος μέτρο που οδήγησε στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
7. Σχολικά κτίρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να προβλεφθούν χώροι για τη δημιουργία νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Οι δημόσιες σχολικές μονάδες είναι γερασμένες και ανεπαρκείς (πχ 1ο & 2ο Δημοτικό Παροικίας, Γυμνάσιο Πάρου, Λύκειο Παροικίας), τα περισσότερα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια.
8. Χώροι άθλησης και αναψυχής. Να προβλεφθούν ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι.
9. Δημόσιες υπηρεσίες: Αστυνομία, Λιμεναρχείο, στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.
10. Χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω από όλα τα χωριά ιδιαίτερα Παροικίας- Νάουσας με σκοπό την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
11. Κατάργηση του ΧΥΤΑ (Χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) και δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων).
12. Σωστή οργάνωση της ανακύκλωσης με κατάλληλους χώρους, κέντρα διαλογής στην πηγή και συσκευασία τους σε πολλά μέρη του νησιού.