Θα ήθελα να καταθέσω τις παρατηρήσεις μου σχετικά με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) Παπάγου, εστιάζοντας στη σημασία διατήρησης του Ο.Τ. 338α, γνωστό και ως Πλατεία «28ης Οκτωβρίου». Αν και από το 1969 προβλεπόταν η ανέγερση δημοτικού σχολείου στον εν λόγω χώρο, η πρόβλεψη αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ως εκ τούτου, το Ο.Τ. 338α χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από τους κατοίκους της περιοχής ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους για αναψυχή, άθληση και κοινωνικοποίηση.
Η παρούσα διαβούλευση αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου στην προτεινόμενη καταστροφή της πλατείας-πάρκου «28ης Οκτωβρίου» για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. Αντί αυτού, προτείνω εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία των απαραίτητων εκπαιδευτικών υποδομών χωρίς να θυσιαστεί ο πολύτιμος αυτός χώρος πρασίνου.
Η πλατεία «28ης Οκτωβρίου» έχει καθιερωθεί ως ένας αναπόσπαστος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην καρδιά της κοινότητας και πρέπει να χαρακτηριστεί επίσημα ως τέτοιος για να εξασφαλιστεί η προστασία της. Για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, προτείνω τη συνεργασία με την ΚτΥπ Α.Ε. για την επέκταση των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων, όπως το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες διαθέσιμες εκτάσεις στην περιοχή που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, αποφεύγοντας την καταστροφή της πλατείας-πάρκου.
Παρακαλώ δείτε παρακάτω τα αναλυτικά σχόλια για το ΤΠΣ Παπάγου:
1. Προβλεπόμενη ανέγερση σχολείου (ΦΕΚ 139 Δ’/1969 και ΦΕΚ 414 Δ’/1977): Στο Ο.Τ. 338α προβλεπόταν η ανέγερση δημοτικού σχολείου, αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο χώρος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους κατοίκους για αναψυχή, άθληση και κοινωνικοποίηση, αποτελώντας σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.
2. Τρέχουσα κατάσταση και χρήση του Ο.Τ. 338α: Εδώ και δεκαετίες, το Ο.Τ. 338α είναι διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης 4.700 μ², με υψηλή ξυλώδη βλάστηση που αποτελείται κυρίως από πεύκα και ευκαλύπτους. Στην έκταση αυτή συναντώνται 120 δέντρα, εκ των οποίων τα 90 είναι πεύκα και ευκάλυπτοι ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ τα υπόλοιπα 30 είναι νεότερα δέντρα.
3. Πλατεία «28ης Οκτωβρίου» (1997): Το 1997 έγιναν τα εγκαίνια της πλατείας από τη Δημοτική Αρχή, η οποία την ονόμασε επίσημα «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου». Με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, έχουν τοποθετηθεί στον χώρο σιντριβάνι, παγκάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια, όργανα παιδικής χαράς, κολώνες φωτισμού παλαιάς αισθητικής και αυτόματο πότισμα. Επιπλέον, εκτίθεται ένα γλυπτό ελαφάκι του Έλληνα γλύπτη Πέτρου Μωραΐτη, καθιστώντας την πλατεία τοπόσημο.
4. Απόφαση ανέγερσης σχολείου (2019): Το 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου στην πλατεία-πάρκο. Σύμφωνα με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια, η συνολική κάλυψη των κτιρίων είναι περίπου 35% του οικοπέδου, πλέον γηπέδων και αύλειων χώρων, οδηγώντας σε ουσιαστική τσιμεντοποίηση.
5. Αντιδράσεις κατοίκων: Περίπου 2.500 κάτοικοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή της πλατείας-πάρκου «28ης Οκτωβρίου», υπογράφοντας ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα save-green-papagos.gr της «Κίνησης των Κατοίκων για τη Διάσωση της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου».
6. Πρόταση χαρακτηρισμού: Η πλατεία «28ης Οκτωβρίου» λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου-πάρκο και το Ο.Τ. 338α πρέπει να χαρακτηριστεί επισήμως ως πλατεία-πάρκο. Για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, προτείνεται συνεργασία με την ΚτΥπ Α.Ε. για την επέκταση υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων (όπως το 2ο και 3ο ΔΣ Παπάγου).
7. Εναλλακτικές διαθέσιμες εκτάσεις:
o Εκτάσεις ιδιοκτησίας του ΑΟΟΑ:
Ο.Τ. 217 (Πίνδου και Αργυροκάστρου): Έκτασης 5.624 μ², εκ των οποίων το 30% ανήκει ήδη στον Δήμο. Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στο Ο.Τ. 217 προβλέπεται η κατασκευή πολιτιστικών εγκαταστάσεων, διοίκησης τοπικής κλίμακας, εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών, και εστίασης.
Περιοχή ΠΟΑ 2(ΙΙ) (ΟΤ460, 463 και μέρος του 459): Έκταση περίπου 17.000 μ² πίσω από το σούπερ μάρκετ ΑΒ, χωρίς φύτευση, ιδανική για σχολικές εγκαταστάσεις.
Περιοχή ΠΟΑ 2(Ι): Συνολικής έκτασης 101.000 μ², όπου βρίσκεται το δημοτικό γυμναστήριο και θερινός κινηματογράφος. Τμήμα της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχολικά κτίρια.
o Στρατόπεδο Φακίνου: Έκταση περίπου 110.000 μ². Ο ΟΡΣΑ προτείνει το τμήμα Σ2Β να ενταχθεί στο σχέδιο ως «Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος» και να παραχωρηθεί στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Μέσα σε αυτή την έκταση, το τμήμα Σ2Β, που εκτιμάται σε πάνω από 50 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχολικά κτίρια. Επίσης, προτείνεται το σύνολο του χώρου να χαρακτηριστεί ως Κοινόχρηστος Χώρος-Άλσος, με τα εναπομείναντα κτίρια να χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και σχολείων.