ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΑΜΟΡΓΟΥ

Γραφικό Νησιωτικής Περιοχής
Ε.Φ.

Το πρόσφατο ΠΔ για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων πλήττει βάναυσα το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης που έχει εφαρμοστεί στην Αμοργό τις τελευταίες δεκαετίες, διότι προωθεί ταυτόχρονα και την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, για την αξιοποίηση της με ιδιωτικές πολεοδομήσεις, αλλά και την εκτός σχεδίου δόμηση που θα αλλοιώσει το τοπίο. Και τα δύο αυτά σενάρια θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Αμοργού και για αυτούς τους λόγους το ΠΔ θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Δυστυχώς από όσο διαβάζουμε η κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσει με ημίμετρα και με πλάγιους τρόπους να προωθήσει την πολιτική της.
Με αυτά τα δεδομένα το σενάριο 3, που προτείνετε από τους μελετητές, εφόσον οι επεκτάσεις των οικισμών είτε με οριοθετήσεις είτε με πολεοδομήσεις επεκταθούν το ελάχιστο στην πρόταση του ΣΧΟΟΑΠ φαίνεται να είναι το ευνοϊκότερο για τον πληθυσμό της Αμοργού.
Παράλληλα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει τόσο στην τελική πρόταση για το ΠΔ, όσο και την ολοκλήρωση και το περιεχόμενο του ΠΔ με τον χαρακτηρισμό των οδών αλλά και του χρόνου που απαιτείται και για την χρηματοδότηση ρυμοτομικών μελετών και της θεσμοθέτησης των πολεοδομήσεων απαιτείται με την μορφή μεταβατικών διατάξεων να εφαρμοστεί μέχρι την ολοκλήρωση τους ένα πλαίσιο μέτρων που θα ενισχύουν την δημιουργία κατοικίας, μη κύριες τουριστικές μονάδες και αγροτουριστικές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα:
- στην ΠΕΧ1, κατοικία μέχρι 150μ2, αρτιότητα για τις αγροτουριστικές εγκαταστάσεις στα 4 στρέμματα, δυνατότητα για μη κύρια καταλύματα έως 200 μ2
- στην ΠΕΧ 2, αρτιότητα για τις αγροτουριστικές εγκαταστάσεις στα 4 στρέμματα
- στην ΠΕΚ 2 να ισχύσει το ΠΔ10/2002 για την κατοικία
- στην ΠΕΠ 7, να εξορθολογιστεί το ευρύτερο πλαίσιο, να μειωθεί ο αριθμός τους, να επιτραπούν οι χρήσεις του ΣΧΟΟΑΠ, η ακτίνα προστασίας να κριθεί ανά περίπτωση (πχ Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης ζώνη 500μ)
Αναφορικά με την βόσκηση δεν θα πρέπει να επιτραπεί μέσα στην ΠΕΧ1 καθώς θα είναι καταστροφική για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία για την απόσταση από τα όρια των οικισμών και το επαρχιακό δίκτυο, να επιτραπεί σε ΠΕΚ 1 και 2 και σε δεύτερη φάση θα πρέπει μέσα από την κατάρτιση των υπερκείμενων σχεδίων βόσκησης να εφαρμοστεί και η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος για την βόσκηση και την ερημοποίηση.
Για την αγροτική οδοποιία να προωθηθεί ένα δίκτυο αγροτικής οδοποιίας με την βελτίωση υφιστάμενων δρόμων και την δημιουργία νέων για την γεωργία (κυρίως στην περιοχή Θολαρίων) και την κτηνοτροφία (Χάλαρα, Ρίζα, Γωνιά, κα) οι οποίοι δεν θα δίνουν οικοδομησιμότητα.
Μεγάλη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Τόσο για τα δημοτικά οικόπεδα που σχεδιάζετε να στεγάσουν δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, όσο και στο να δοθούν μέσα από το ΤΠΣ κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να κατασκευάσουν κατοικίες μόνο για ενοικίαση και όχι για τουριστική εκμετάλλευση (πχ αυξημένο συντελεστή δόμησης με δέσμευση).
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι για όσους ζούμε μόνιμα στην Αμοργό μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι μας παρουσίασαν οι μελετητές μια κατάσταση υπερτουρισμού και πληθυσμιακού κορεσμού. Υπάρχει μια ευρύτερη τάση που υποστηρίζετε από συλλόγους, ιδρύματα, δημοσιογράφους και τοπικά παπαγαλάκια, να παρουσιάζουν συνολικά τις Κυκλάδες σε αυτήν την κατάσταση. Προφανώς κάποιοι θέλουν την ησυχία τους γιατί επισκέπτονται τα νησιά μόνο για τις διακοπές τους ενώ κάποιοι τρίτοι θα επωφελούνται από την ευρύτερη δυσφήμηση που συντελείτε και που πλήττει την τοπική οικονομία τα εισοδήματα από τον τουρισμό αλλά και την αξία της γης, σε συνεργασία και με τους νομοθέτες μας. Καλό θα είναι να εξετάσουμε αναλυτικά τα πληθυσμιακά δεδομένα που έχουν λάβει οι μελετητές και τους δείκτες φέρουσας ικανότητας που έχουν καταρτίσει. Θα ήθελα αυτά να ανέβουν στο site της διαβούλευσης.