Ο ορθός και αναλογικός καθορισμός των χρήσεων γης στις Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε) του Δήμου μας, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο όφελος που προσδοκούμε να προκύψει από το ΤΠΣ. (Το πρώτο μεγάλο όφελος είναι ο απαιτούμενος κοινωνικός εξοπλισμός).
Ορθός και αναλογικός πρέπει να είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης, γιατί πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες αλλά και τις ανάγκες για τις επόμενες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με χρήσεις γης ανά Δ.Ε. ικανές και αναγκαίες, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στο σύνολο του Δήμου και ανά Δ.Ε., ως ζώσα και αυτάρκη κοινότητα,
α) χωρίς ελλείψεις των χρήσεων των αναγκαίων για την κοινότητα που διαβιεί ανά Δ.Ε (πληρότητα αγοράς / εξυπηρέτησης αναγκών με μικρές μετακινήσεις, με συνακόλουθη μείωση της κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης –εκπομπές CO2-, ύπαρξη ικανού αριθμού θέσεων εργασίας),
β) χωρίς χρήσεις που καθίστανται υπέρμετρα οχληρές και δεν ανταποκρίνονται στις αντικειμενικές ανάγκες των Δ.Ε., χρήσεις που πρέπει να αποκλείονται από τον οικιστικό ιστό και να εγκαθίστανται σε ειδικές περιοχές (π.χ. ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ, χώρο στάθμευσης επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων, κλπ).
Η κρισιμότητα των χρήσεων γης φαίνεται πολύ εύκολα από υπαρκτά παραδείγματα στο Δήμο. Αναφέρονται ενδεικτικά (και όχι εξαντλητικά):
1. Ανυπαρξία καθορισμού χρήσεων γης στην Δροσιά.
Για μια σειρά λόγων, η Δροσιά δεν έχει καθορισμένες χρήσεις γης. Αυτό αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την πόλη, αλλά στερούνται του αναγκαίου νομικού πλαισίου.
2. Λανθασμένος ή ελλιπής καθορισμός των γενικών χρήσεων γης στον Αγ. Στέφανο, από το ισχύον ΓΠΣ.
Η υπερβολική και άκριτη χρήση της Αμιγούς Κατοικίας κατέστησε αδύνατη την συνέχιση της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου «Κασταλία» ο οποίος λειτουργούσε από την δεκαετία του ΄60.
-Αντίστοιχα, υπάρχουν αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες που «ακροβατούν» αδειοδοτικά, για τον ίδιο λόγο άστοχης και υπερβολικής χρήσης της Αμιγούς Κατοικίας (Α.Κ.) γύρω από το Πολεοδομικό Κέντρο (Π.Κ.).
Θα έπρεπε να μεσολαβεί ζώνη Γενικής Κατοικίας (Γ.Κ.) , ως μεταβατική ζώνη μεταξύ Π.Κ. και Α.Κ. Η νομοθεσία εξάλλου δίνει την δυνατότητα εάν κριθεί απαραίτητο, να εξαιρεθούν ειδικές χρήσεις που περιλαμβάνονται στην γενική χρήση Γ.Κ.
3. Το υπό μελέτη ΤΠΣ υπέπεσε και αυτό στην μανιώδη υπερβολή της χρήσης Α.Κ. σε ορισμένες Δ.Ε (ή και τμήματά τους).
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σχετική πρόταση της μελέτης για το Πευκόφυτο. Εκεί, η μοναδική επιχείρηση που υπάρχει στην περιοχή θα είναι ασύμβατη με το μελλοντικό νομικό πλαίσιο και θα είναι αναγκασμένη να κλείσει , αφού το είδος της επιχείρησης (εστίαση) δεν περιλαμβάνεται στις ειδικές κατηγορίες χρήσεων της αμιγούς αλλά της γενικής κατοικίας.
Συνεπώς, κατά την άποψή μας σωστό είναι να επιλεγεί για το Πευκόφυτο η Γενική Κατοικία, με εξαίρεση των μη επιθυμητών από την τοπική κοινωνία ειδικών χρήσεων.
Από τα ανωτέρω, συνάγεται ότι ο καθορισμός των χρήσεων γης δεν είναι καθόλου εύκολος και ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των αντικειμενικών αναγκών και βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού τόσο λειτουργικά όσο και περιβαλλοντικά, των υφιστάμενων χρήσεων και των υποκειμενικών αλλά και των ορθολογιστικών απαιτήσεων των τοπικών κοινωνιών, συνυπολογίζοντας, πάντα, τη δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία της μελετώμενης περιοχής, τόσο σε επίπεδο «γειτονιάς» όσο, όμως, και στο σύνολό της. ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, ώστε να δοθούν λύσεις κι όχι να κληρονομηθούν προβλήματα.