Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν την Πάρο είναι η δοκιμασία των φυσικών πόρων και των υποδομών, κυρίως κατά την το δίμηνο (Ιούλιος και Αύγουστος) της θερινής περιόδου. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης αλλά είναι ιδιαίτερα οξύ και με ισχυρές τάσεις επιδείνωσης. Η δοκιμασία αυτή συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών της περιόδου αυτής που με βάση τα εκτιμητικά στοιχεία των μελετητών του ΤΠΣ για τις κλίνες προσεγγίζει ως πληθυσμός τις 65.000 ανθρώπους. Η πραγματικότητα αυτή πιστοποιείται και από την ίδια τη μελέτη, στην παρουσίαση της οποίας (διαφάνεια 15) αναφέρεται ότι η τομή του Δείκτη Ανεκτού Πληθυσμού Επισκεπτών βρίσκεται κοντά στο Κρίσιμο Σημείο Υπέρβασης Χωρητικότητας.
Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων αυτών η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων του Δήμου Πάρου για το ΤΠΣ, υπερψήφισε πρόταση για την αύξηση της αρτιότητας των αγροτεμαχίων που απαιτείται για την αδειοδότηση των κύριων τουριστικών καταλυμάτων, τη μείωση των σχετικών συντελεστών δόμησης, τη θέσπιση μιας μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και ορισμένα άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση των ορόφων, σε μια κατεύθυνση περιορισμού των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, όπως και του αποτυπώματός τους στο τοπίο. Οι προτάσεις αυτές είναι μετριοπαθείς (στη Σαντορίνη για παράδειγμα η Δημοτική Αρχή προτείνει πλήρη κατάργηση της αδειδότησης νέων ξενοδοχείων) και ανταποκρίνονται ακριβώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος που η ίδια η μελέτη εντοπίζει, αυτό δηλαδή της υπέρβασης της χωρητικότητας στο νησί.
Αντίθετα προς τη λογική αυτή η μελέτη προτείνει στο στάδιο αυτό αύξηση του μέγιστου αριθμού των κλινών ανά κύριο τουριστικό κατάλυμα σε 100 από 80 και 40 που είναι σήμερα με βάση το ΓΠΣ για τις περιοχές ΠΕΠΔ1 και ΠΕΠΔ2 αντιστοίχως. Τα επιχειρήματα υπέρ αυτής της πρότασης είναι η ενίσχυση των κύριων καταλυμάτων έναντι αυτών της μακροχρόνιας μίσθωσης, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των μονάδων και η έμμεση αποτροπή ΕΠΣ και ΕΣΧΑΣΕ. Αυτά από μόνα τους δεν συνιστούν επαρκείς λόγους της επιλογής αυτής. Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα μέτρα κυρίως, μεταξύ των οποίων και η μείωση της επιτρεπόμενης δόμησης σε κατοικίες, καθώς το οικονομικό κίνητρο της λειτουργίας τους σχετίζεται ευθέως με μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες. Το θέμα της βιωσιμότητας επίσης δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή αιτιολογία, ενώ οι στρατηγικές επενδύσεις συνδέονται κατά κανόνα με πολύ μεγαλύτερα μεγέθη μονάδων, πράγμα που αιτιολογεί και την πιο απαιτητική αδειοδοτική διαδικασία.
Όσον αφορά στη δόμηση κατοικίας στις ΠΕΠΔ1 και ΠΕΠΔ2 η μελέτη προτείνει την αύξηση του ορίου αρτιότητας στα 10 στρέμματα, χωρίς όμως να αναφέρεται σε προτεινόμενους συντελεστές δόμησης, όπως κάνει για τα κύρια τουριστικά καταλύματα. Η αύξηση της αρτιότητας δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα σήμερα ισχύοντα (αρτιότητα 8 στρέμματα), καθώς αφορά μάλλον σε λίγες σχετικά περιπτώσεις όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, τη στιγμή που διατηρούνται οι παρεκκλίσεις. Οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου αντίθετα αναφέρονται σε διατήρηση μεν του ορίου αρτιότητας αλλά μια μετριοπαθή μείωση των συντελεστών δόμησης.