Στην πρόταση για τον ΤΠΣ η λύση 2 φαίνεται να υπηρετεί τις προοπτικές που όλοι μας βλέπουμε για το νησί, παρ όλο που διακρίνεται η άποψη πως το μέλλον του νησιού και των κατοίκων του είναι οι κάθε είδους εργολαβίες και το τσιμέντο. Είναι όμως έτσι;
Οι σημαντικές διαχρονικές και μόνιμες ελλείψεις στο νησί σε οτι αφορά την εσωτερική συγκοινωνία, και την διαρκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αποτελούν μέγιστο πρόβλημα για οποιαδήποτε ανάπτυξη.
Κατα συνέπεια πρέπει κάποτε να δημιουργηθεί εσωτερική συγκοινωνία, για χρήση ολων των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί, μεγάλων μικρών, εργαζομένων τουριστών κλπ. ώστε να υπάρξει κυκλοφορία κανονική ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.Επομένως η πρόβλεψη αυτών των αξόνων- διαδρομών, και ενδεχομένως στάσεων αφορά τον ΤΠΣ.
Η τραγωδία της ακτοπλοικής σύνδεσης δεν αφορά πιθανόν τον ΤΠΣ αλλά σίγουρα αυτά που γίνονται κάθε χειμώνα (και τωρα ) και σε βάθος δεκαετιών, αναδεικνύουν ένα σοβαρό θέμα σε οποιαδήποτε προβολή ανάπτυξης .
Οι αναφορές στην κρουαζιέρα επομένως εκτός απο απελπιστικά ξεπερασμένες φανταζουν κάπου και προκλητικές.Το καλοκαίρι κρουαζιερόπλοια και τον χειμώνα τροφοδοσία στα άδεια μαγαζιά με πλοια του Ναυτικού κατόπιν προσωπικών παρεμβάσεων!!!!!!
Η οριοθέτηση και καθορισμός οδών πράξη που συνδέεται με κάθε επακόλουθη χρήση γης αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ανάγκη.
Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με σαφή καθορισμό του, ωστε να μην ανακαλύπτουμε "θησαυρούς" κατόπιν αδειοδοτήσεων απο τις δήθεν αρμόδιες-αναρμόδιες υπηρεσιες (πχ Σαρακήνικο Μήλος ).
Είναι απαράδεκτο οι αρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες να δηλώνουν άγνοια και να λειτουργούν κατόπιν ενστάσεων (Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα στα Κύθηρα).
Είναι λοιπόν απαραίτητη μια πλήρης και εμπεριστατωμένη Περιβαλλοντική μελέτη και αποτύπωση ολου του νησιού,που θα δώσει με σαφήνεια το τι είναι- τι υπάρχει -και τι μπορεί να γίνει.
Χωροταξικός σχεδιασμός.
Και αντίληψη.
Να καταλάβουμε όλοι: κάτοικοι -παραθεριστές- επαγγελματίες- εργαζόμενοι-τουρίστες με τα σημερινά κλιματολογικά και οικονομικά δεδομένα αυτα του 2025, που βρισκόμαστε ώστε να μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον και κατόπιν την όποια ανάπτυξη.
Μανώλης Χάρος
Ζωγράφος