Υποβολή προτάσεων και απόψεων για την εκπόνηση του ΤΠΣ της Δ.Κ Παστίδας της Δ.Ε Πεταλούδων του Δήμου Ρόδου.
Στην Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων έχει εγκριθεί και ισχύει:
• Έγκριση Γενικού Πελεοδομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 413 ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝΤ/ 18-09 -2008 )
• Τροποποίηση της απόφασης περί έγκρισης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πεταλούδων (ΦΕΚ 499 ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝΤ/ 02-10 -2009 )
Σαν σύντομο ιστορικό αναφέρεται ότι με την υπ’ αρ 33/2005 απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του τότε δήμου Πεταλούδων ενέκρινε την τελική φάση Β2 του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου, χωρίς αυτό να έλθει σε σημαντική διαβούλευση με τιις τοπικές κοινωνίες ή και καθόλου.
Πάρα ταύτα μετά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου από τον Δήμο Πεταλούδων συμπληρώθηκαν, εκ των υστέρων διατάξεις, οι οποίες συνέβαλαν στην υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας των πολιτών των Δημοτικών Ενοτήτων, του πρώην Δήμου Πεταλούδων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα και αδικίες σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες του Δήμου Ρόδου κα της υπόλοιπης επικράτειας.
Στα πλαίσια της της σύνταξης του νέου ΤΠΣ της Δ.Ε Πεταλούδων του Δήμου Ρόδου κατόπιν διαβουλεύσεων σας προτείνουμε τις κάτωθι τροποποιήσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, ώστε να βελτιωθούν προβλήματα των πολιτών, που ανακύπτουν από το υφιστάμενο ΓΠΣ και να ληφθούν υπόψιν και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην Δ.Κ Παστίδας, έναν οικισμό που βιώνει έντονη οικιστική ανάπτυξη, με υπέρ-διπλασιασμό του πληθυσμού μέσα σε 15-20 χρόνια.
Κατά καιρούς ανακύπτουν προβλήματα στα καταστήματα, που βρίσκονται, εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού, περιοχή Π1, εξαιτίας του χαρακτηρισμού χρήσεων γης - αμιγής κατοικίας, με αποτέλεσμα αρκετά από τα οικήματα να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν και να υπάρξουν χρήσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Επίσης, οι συγκεκριμένες προτάσεις - τροποποιήσεις αφορούν την αρτιότητα των οικοπέδων που βρίσκονται, εντός και εκτός των οικισμών, καθώς και των εκτός σχεδίου πόλης όπου αυτά υφίστανται.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο και να επικαιροποιηθεί στο νέο ΤΠΣ, με την σύμφωνη γνώμη και εισήγηση της υπηρεσίας πολεοδομικού σχεδιασμού, του Δήμου Ρόδου. Η τελική εισήγηση της υπηρεσίας μπορεί να επανέλθει προς διαβούλευση. Αυτό διότι η απλή ενημέρωση και η ζήτηση προτάσεων σε κάποιο σχέδιο που δεν έχει καν γνωστοποιηθεί, δεν συνάδει με τα χρηστά ήθη μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Η μη διαβούλευση με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας δημιουργεί αδικίες που δύσκολα μπορούν ανατραπούν, σε μεταγενέστερο στάδιο
Προτεινόμενες Τροποποιήσεις της υπ΄ αριθμόν οικ 1829 (ΦΕΚ 499/ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΓΚ. ΑΠΑΛΛ ΚΑΙ ΠΟΛ. ΘΕΜ./ 02-10-2009) - ΓΠΣ Πεταλούδων και προτάσεις ένταξης στο νέο ΤΠΣ της ΔΕ Πεταλούδων του Δήμου Ρόδου:
1) ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΑΣΤΙΔΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ Π1 (ΓΠΣ 2009)
Να εξεταστεί το ζήτημα των χρήσεων γης, εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού και να πραγματοποιηθεί, αλλαγή από αμιγή σε γενική κατοικία
Η συγκεκριμένη περιοχή ήδη με τις εξαιρέσεις που υπάρχουν, με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο επαρχιακές οδοί/ εντός οικισμού, αλλά και με το χαρακτήρα και τρόπο λειτουργίας του οικισμού όπου οι περισσότερες χρήσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο του οικισμού, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το χαρακτηρισμό της σε αμιγή κατοικία.
Προβλήματα κατά καιρούς έχουν ανακύψει με καταστήματα που εξυπηρετούν ανάγκες των πολιτών, σε υφιστάμενα κτίσματα, αλλά δε προβλέπονται από της χρήσεις του ΓΠΣ.
Ενδεικτικά αναφέρονται χρήσεις οι οποίες δεν προβλέπονται από το υφιστάμενο ΓΠΣ
(π.χ καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών - κομμωτήρια, εργαστήρια χαμηλής όχλησης όπως μικροβιολογικό εργαστήριο, φούρνος, εργαστήριο τοπικών γλυκισμάτων Χώροι διεξαγωγής τεχνικών-ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων κτλ).
Εναλλακτικά, να προστεθούν ενδεικτικά, ως εξαίρεση οι παραπάνω χρήσης.
2) Σχετικά, με την παρ. 13(ΓΠΣ 2009) : Προτείνεται η καθολική διαγραφή της παραγράφου 13, διότι αποτελεί εξαίρεση μόνο για του πολίτες αυτής της περιοχής
Η οποία αναφέρεται στις παρεκκλίσεις περιορίζει τη δυνατότητα των παρεκκλίσεων μόνο στις ιδιοκτησίες που προϋπήρχαν του έτους 1948 με το τότε εμβαδόν καταγραφής στα κτηματολογικά βιβλία. Δηλαδή εάν μία ιδιοκτησία προκύψει από χρησικτησία μετά το 2008 (έγκριση του ΓΠΣ) τότε δε μπορεί να είναι άρτια και οικοδομήσιμη κατά παρέκκλιση, κάτι που ισχύει μόνο για τον πρώην Δ. Πεταλούδων. Επίσης τα προϋφιστάμενα του 2003 ακίνητα που έχουν εμβαδόν 4.000 τ.μ. αλλά δεν έχουν πρόσωπο, επειδή τώρα θεωρούνται παρέκκλιση, δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και να ισχύουν οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
3) ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ (ΓΠΣ 2009)
Απαιτείται η τροποποίηση της ιεράρχησης του οδικού δικτύου του Γ.Π.Σ, καθώς στον χάρτη λόγω του τρόπου σύνταξης του ( απόδοση από αεροφωτογράφηση) αφενός μεν απεικονίζονται και χαρακτηρίζονται ως δημόσιοι δρόμοι όλα τα ίχνη δρόμων, τα οποία δεν αποτελούν δημόσιο οδικό δίκτυο, αφετέρου δε οι δρόμοι οι οποίοι θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται έτσι ( π.χ κτηματολογικοί δρόμοι εντός του κτηματολογικού οικισμού) δεν απεικονίζονται στους χάρτες. Να προχωρήσουν τυχόν μελέτες καταγραφής νομίμως υφιστάμενων οδών και να ληφθούν υπόψιν τυχόν βεβαιώσεις συντήρησης οδών από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
4) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΩΝ
Να προχωρήσουν οι προσωρινές οριοθετήσεις ρεμάτων, αφενός μεν για να πραγματοποιηθούν τεχνικά έργα, όπου απαιτείται και αφετέρου να μπορέσουν αρκετά ακίνητα να εκμεταλλευτούν. Πρόκειται για οικισμό που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό, έχει πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν και πνιγμούς πολιτών. Επίσης το δυσβάστακτο κόστος και οι διαδικασίες προσωρινής οριοθέτησης ρεμάτων από τους ιδιώτες αποτελεί παράγοντα και υποβάθμιση των ιδιοκτησιών.
Σχετικά με την παρ. 3 (ΓΠΣ 2009)
Στην εκτός σχεδίου δόμηση (όπου δεν υπάρχουν δεσμευτικές χρήσεις) επιτρέπονται σχεδόν όλες οι χρήσεις, εκτός από κατοικία. Να εξεταστεί το ζήτημα και να επιτραπεί η κατοικία που έτσι κι αλλιώς σε αρκετές περιοχές υπάρχουν κατοικίες και σίγουρα δεν οχλούν το περιβάλλον περισσότερο από τις άλλες χρήσεις.
5) Σχετικά με Τον καθορισμό χρήσεων και όρων δόμησης στις περιοχές γύρω από τους οικισμούς, για τις οποίες απαιτείται έλεγχος και περιορισμός της άλογης οικιστικής εξάπλωσης και σε ζώνη πλάτους χιλίων μέτρων από τα όρια των οικισμών, καθορίζεται η χρήση της γενικής κατοικίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 3 του π.δ./23.2.1987 (ΦΕΚ 166/Δ/6.3.1987). Να διευκρινιστεί το όριο που ισχύει (αν είναι του οικισμού ή του ΓΠΣ.)
6) Σχετικά με την παρ. 12
Να αναφέρεται ρητώς για τα εντός οικισμού σχετικά με τις νόμιμες υφιστάμενες χρήσεις πως αντιμετωπίζονται. Ώστε να μπορούν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας, να την διατηρούν, να πραγματοποιούν εργασίες ανακαίνισης κτλ. Λόγω της ασάφειας και της μη αναφοράς ρητώς μνείας ανακύπτουν συνεχώς ζητήματα. Να επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια με ίση ή χαμηλότερη όχληση.
7) Να εξεταστούν και να τροποποιηθούν τα όρια που αφορούν το συνεκτικό και διάσπαρτο τμήμα του οικισμού, αφού ήδη θεωρούνται παρωχημένα και δημιουργούν ιδιοκτησιακές αδικίες και εμπόδια στην επέκταση των οικισμών
8) Να εξεταστεί το ζήτημα της περιοχής - Κήπων Παστίδας και να ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Πρόκειται για περιοχή που έχει αναπτυχθεί μικρός οικισμός με καθαρά οικιστικές χρήσεις, εκτός ορίων του οικισμού, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους συμπολίτες μας να μην λαμβάνουν τα οφέλη, που τους αναλογούν και να υπάρχουν δυσκολίες με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, δρόμους κτλ.
9) Να ενταχθεί στον σχεδιασμό η περιοχή της πλαγιάς Φιλερήμου και να ληφθεί υπόψιν τυχόν μελέτη που έχει συνταχθεί από την Δ.Κ Παστίδας για την χρησιμοποίηση υφιστάμενων μονοπατιών και μορφών περιπατητικού τουρισμού για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξης του οικισμού.
10) Να εξεταστεί και κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό η νέα είσοδος πόλης που κατά καιρούς έχει ανακοινωθεί, θίγει μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών του οικισμού.