ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ,ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ,ΔΕ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ,ΔΕ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ

Γραφικό Αποκεντρωμένης Περιοχής
Σχόλια επι του ΤΠΣ Δωρίδας από την Νομαρχιακή Επιτροπή Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Φωκίδας, τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Εξετάζοντας τα 3 προτεινόμενα ενναλακτικά σενάρια προσέγγισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δωρίδας, καθώς και το προτεινόμενο επικρατέστερο σενάριο -ΙΙ- από τους μελετητές, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Θεωρούμε ότι
1. το δεύτερο σενάριο, με την συγκεντρωτικότατη διάταξη των περιορισμένων οικιστικών πόλων που προτείνει – οδηγεί στην ερημοποίηση όλων των άλλων ισοβαρών στην πραγματικότητα οικισμών. Αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα των οικιστικών ενοτήτων που έχουν αναπτυχθεί και διασώζονται ως δικτυώματα οικισμών. Μάλιστα φέρουν κατά τους θερινούς μήνες ιδιαίτερα ενισχυμένο πληθυσμό, από τους κατοίκους που μένουν Αθήνα και επισκέπτονται σύσσωμη τους οικισμούς αυτούς καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.
2. Επίσης η λίμνη του Μόρνου και οι οικισμοί γύρω από αυτή, δέχονται πολύ δύσκολους περιοριστικούς όρους. Το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο Τοπίου, θα επιφέρει περισσότερους περιορισμούς. Η ανάπτυξη ήπιων ενναλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και η πολιτιστική ανάδειξη των μεγάλων έργων υποδομής – όπως είναι το φράγμα – μπορεί να αναδειχθεί και χωρίς τον χαρακτηρισμό του Πάρκου. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες μείωσης των 1500 μέτρων της περιοριστικής ζώνης – ώστε να αναπτυχθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν περισσότερο, τόσο ως δυναμική όσο και ως αγροτουρισμός. Το ανάγλυφο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των μονάδων πάνω των 1500 μέτρων. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και όχι η θεσμοθέτηση περισσότερων περιορισμών.
3. Ο έλεγχος χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στον εξωοικιστικό χώρο των Τριζονίων, που προτείνεται ΔΕΝ θα πρέπει να φέρει περιοριστική οικιστική ανάπτυξη στο νησί.
4. Το ίδιο ισχύει και για τον αυστηρό έλεγχο χρήσεων γης εκτός σχεδίου στην αρδευόμενη και αρδεύσιμη γεωργική γη – οι περιορισμοί δεν βοηθούν περιοχές με τόσο έντονη πληθυσμιακή αφαίμαξη.
5. Στους ειδικούς πόλους τουριστικού προορισμού, πρέπει να προστεθούν το Τρίκορφο, η Βαρνάκοβα, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολογός Ευπαλίου, η Ιερά Μονή Προδρόμου Αρτοτίνας και η Παναγία η Κουτσουριώτισσα, τα οποία αποτελούν μεγάλα σε επισκεψιμότητα δικτυώματα θρησκευτικού τουρισμού.
6. Επίσης ειδικός πόλος τουριστικού προορισμού είναι και η Συκιά με το φημισμένο αναρριχητικό πεδίο και τις ιδιαίτερες σπηλαιώδεις περιοχές της.
7. Ακόμη η υπερσυγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένους και περιορισμένους οικισμούς που προτείνει το δεύτερο σενάριο δημιουργεί γρήγορο και περιορισμένο κορεσμό, που δεν τεκμαίρεται την αύξηση που παρουσιάζει ως συγκριτικό πλεονέκτημα το σενάριο 2 (διπλασιασμός των τουριστικών κλινών σελ 39). Ενώ η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη σε όλους τους οικισμούς της Δωρίδας που προτείνει το 3 σενάριο, επιφέρει μεγαλύτερη δυναμική.
8. Θεωρούμε ότι το Σενάριο ΙΙΙ, με το πολυκεντρικό πρότυπο, φέρει βιώσιμη ανάπτυξη ισόρροπη. Συμπίπτει με την πραγματικότητα και την φυσιογνωμία της περιοχής, διατηρώντας ζωντανά τα κύτταρά της και οργανώνοντας υπό όρους την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός των σχεδίων πόλεων. Υπερθεματίζουμε την Χωρική Οργάνωση όπως παρουσιάζεται στο ΙΙΙ σενάριο, ΕΚΤΟΣ από το σημείο που απαγορεύει την διάσπαρτη μεμονωμένη δόμηση στην κρίσιμη και δυναμική παράκτια ζώνη, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί μια ενότητα όλη μαζί και ότι δεν χρειάζεται να βάζουμε περιορισμούς σε μια τόσο δυναμική περιοχή ζήτησης.
9. Θεωρούμε περισσότερο ολοκληρωμένο και με μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυνατότητα για την περιοχή, το σενάριο ΙΙΙ
10. Υπερθεματίζουμε ωστόσο την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας που πήρε στις 24/02/2025. Θεωρούμε ότι συνδυάζει και τα τρία σενάρια. Σε αυτό έχουμε να προσθέσουμε στο Α3, - στην βελτίωση διασυνδεσιμότητας την διασύνδεση Λιδορίκι-Συκιά-Αθανάσιο Διάκο-Παύλιανη-Λαμία καθώς και την διασύνδεση Κονιάκος-Μουσουνίτσα-Αθανάσιος Διάκος-Λαμία και στο Α4, - στην κήρυξη αξιόλογων οικισμών ως παραδοσιακοί και άλλους – όπως το Διακόπι, ο Κονιάκος, η Συκιά.