ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Δημοτικές Ενότητες: ΔΕ ΠΑΠΑΓΟΥ,ΔΕ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Γραφικό Πόλης Αθηνών
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΠΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
1. Με το ΦΕΚ 139 Δ’/15-07-1969 στο Ο.Τ. 338α προβλεπόταν η ανέγερση δημοτικού σχολείου. Η ίδια ρύθμιση διατηρήθηκε και στο ΦΕΚ 414 Δ’/29-10-1977. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ και ο χώρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό της περιοχής χρησιμοποιείται από τους κατοίκους, από το χρόνο έκδοσης του ανωτέρω ΦΕΚ μέχρι και σήμερα, αποκλειστικά σαν κοινόχρηστος χώρος, ικανοποιώντας τις ανάγκες τους για αναψυχή, άθληση και κοινωνικοποίηση και αποτελώντας ταυτόχρονα έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.
Επί πολλές δεκαετίες το Ο.Τ. 338α είναι διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, συνολικής έκτασης 4.700 μ², όπου συναντάται υψηλή ξυλώδης βλάστηση, που συνίσταται κυρίως σε πεύκα και ευκαλύπτους. Συγκεκριμένα, εντός της συνολικής έκτασης βρίσκονται 120 δέντρα, όπως πεύκα, χαρουπιές, ευκάλυπτοι, φοίνικες. Τα 90 από αυτά είναι πεύκα και ευκάλυπτοι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, κάποια δε από αυτά ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα και τα υπόλοιπα 30 είναι λίγο νεότερα δέντρα.
Το 1997 μάλιστα τελέστηκαν με φροντίδα της τότε Δημοτικής Αρχής τα εγκαίνια της Πλατείας, την οποία επίσημα ονόμασε «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου». Μέσα στα χρόνια, με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων οι Δημοτικές Αρχές έχουν τοποθετήσει στον χώρο σιντριβάνι, παγκάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια, όργανα παιδικής χαράς, κολώνες φωτισμού παλαιάς αισθητικής, αυτόματο πότισμα, ενώ εντός της πλατείας-πάρκου εκτίθεται επίσης ένα γλυπτό ελαφάκι, έργο του Έλληνα γλύπτη Πέτρου Μωραΐτη, χάρις στο οποίο η πλατεία είναι περισσότερο γνωστή ως «το Ελαφάκι» αποτελώντας πλέον τοπόσημο του προαστίου.
Ωστόσο το 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία-πάρκο ενώ στην πορεία προστέθηκε και νηπιαγωγείο.
Με στοιχεία από την εκδοθείσα οικοδομική άδεια, η συνολική κάλυψη των κτιρίων είναι περίπου 35% του οικοπέδου, χωρίς να υπολογίζονται τα γήπεδα basket και volley, οι διάδρομοι οι τσιμεντομένες αυλές, κ.ο.κ. Άρα μια ουσιαστικά πλήρης τσιμεντοποίηση.
Σχεδόν 2.500 κάτοικοι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή της πλατείας-πάρκου 28ης Οκτωβρίου υπογράφοντας ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα save-green-papagos.gr που δημιούργησε η “Κίνηση των Κατοίκων για τη διάσωση της πλατείας 28ης Οκτωβρίου”.
Η Πλατεία 28ης Οκτωβρίου είναι εν τοις πράγμασι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου-πάρκο και το ΟΤ338α πρέπει να χαρακτηριστεί Πλατεία-Πάρκο.
Για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, εφ όσον αυτά είναι απαραίτητα, μία δυνατότητα είναι η συνεργασία με ΚτΥπ Α.Ε. για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επεκτάσεων υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων ( 2ο -3ο ΔΣ Παπάγου κ.α.)
Επίσης ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει εκτάσεις που μένουν αναξιοποίητες και είναι διαθέσιμες, όπως:
Εκτάσεις ιδιοκτησίας του ΑΟΟΑ:
α) Ο.Τ. 217 (Πίνδου και Αργυροκάστρου) έκτασης 5.624 μ², το 30% ανήκει ήδη στο Δήμο. Από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο ΟΤ217 προβλέπεται να γίνουν Πολιτιστικές εγκαταστάσεις έως 500 τ.μ., Διοίκηση τοπικής κλίμακας, Εμπορικά καταστήματα και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών και Εστίαση μέχρι 200 τ.μ. Η υλοποίηση αυτών των προβλέψεων, που δε θα καλύψει καμία πραγματική ανάγκη των κατοίκων, θα αλλοιώσει δραματικά τη φυσιογνωμία του προαστίου μας.
β) Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(ΙΙ), (ΟΤ460, 463 και μέρος του 459) πίσω από σούπερ μάρκετ ΑΒ, θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, στην οποία προβλέπονται κοινωφελείς χρήσεις όπως σχολεία, αντί της Δ1 στην οποία προβλέπεται να ενταχθεί, με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28ης Οκτωβρίου. Είναι ουσιαστικά χωρίς φύτευση, είναι έκτασης περίπου 17.000 μ², ιδανική από πλευράς μεγέθους και για μελλοντικές επεκτάσεις, κυκλοφοριακού και ασφαλούς αποβίβασης / επιβίβασης των μαθητών, χωρίς να περιβάλλεται από κατοικίες οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν για οχλήσεις, δεν είναι δασική.

γ) Περιοχή υπό ένταξη ΠΟΑ 2(Ι), συνολικής έκτασης 101.000 μ², στην οποία ήδη βρίσκεται το δημοτικό
γυμναστήριο και θερινός κινηματογράφος. Τμήμα της περιοχής θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ζώνη Δ2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με ισοδύναμο την προστασία της Πλατείας 28 ης Οκτωβρίου.

Στρατόπεδο Φακίνου, έκτασης περίπου 110.000 μ².
Ο ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας) προτείνει το τμήμα Σ2Β του στρατοπέδου Φακίνου, που αποτελεί ρυμοτομούμενο τμήμα, να ενταχθεί στο σχέδιο ως «Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος» (δασική έκταση εντός σχεδίου πόλης, υπαγόμενη στη δασική νομοθεσία), και να παραχωρηθεί στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού.
Μέσα στην πολύ μεγάλη αυτή έκταση, το τμήμα Σ2Β που είναι στα ανατολικά της έκτασης προς του Παπάγου εκτιμάται σε πάνω από 50 στρέμματα, μπορούν να χωροθετηθούν νέα σχολικά κτίρια.
Επίσης, με τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου προτείνεται το σύνολο του χώρου να θεσμοθετηθεί ως Κοινόχρηστος Χώρος-΄Αλσος και τα κτίρια που θα παραμείνουν να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση κοινωφελών χρήσεων (επομένως και σχολείων).